ΚΟΣΜΟΣ
Μπλόκα φορτηγών στα σύνορα 4 χωρών των Δ. Βαλκανίων — Μεγαλύτερη παραμονή στη ζώνη Σένγκεν διεκδικούν οι επαγγελματίες οδηγοί
Οι μεταφορείς από τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησαν στις 12:00 το μεσημέρι τον αποκλεισμό με φορτηγά των τερματικών σταθμών εμπορευματικών μεταφορών στις συνοριακές διελεύσεις με χώρες της ζώνης Σένγκεν και άλλες γειτονικές χώρες. Με τον τρόπο αυτό εκφράζουν την αντίθεση τους στην εφαρμογή του νέου συστήματος εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βελιγράδι — Ανταπόκριση Νίκος Πέλπας
Οι ενώσεις μεταφορέων αυτών των τεσσάρων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων απαιτούν να εξαιρεθούν οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών από τον κανονισμό που επιτρέπει την παραμονή τους στη ζώνη Σένγκεν για μέγιστο διάστημα 90 ημερών το εξάμηνο. Εκφράζουν επίσης την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισόδου σε χώρες της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες είναι πλέον περίπλοκες και χρονοβόρες.
Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EES) που καταγράφει την είσοδο και έξοδο υπηκόων τρίτων χωρών χρησιμοποιώντας βιομετρικά στοιχεία αντί για σφράγιση διαβατηρίων άρχισε να εφαρμόζεται στις 12 Οκτωβρίου 2025 σταδιακά και η πλήρης εφαρμογή του θα γίνει από τις 10 Απριλίου 2026.
Οι μεταφορείς προτείνουν να προγραμματιστεί συνάντηση με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση. Μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος οι επαγγελματίες οδηγοί προτείνουν να αντιμετωπίζονται ως διασυνοριακοί εργαζόμενοι και να τους επιτρέπεται μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή στην ζώνη Σένγκεν.
Ο αποκλεισμός των συνοριακών διαβάσεων, όπως ανακοινώθηκε, αφορά μόνο τους τερματικούς σταθμούς εμπορευμάτων και όχι την διέλευση πολιτών. Αναφέρθηκε επίσης ότι από τα μπλόκα θα επιτρέπεται η διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα, ζώντα ζώα, φαρμακευτικό υλικό, ιατρικό εξοπλισμό και στρατιωτικό υλικό.
Εκπρόσωποι των ενώσεων μεταφορέων ανακοίνωσαν ότι οι αποκλεισμοί θα διαρκέσουν επτά ημέρες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 ώρες agoK. Xατζηδάκης: 14 παρεμβάσεις στο νέο νομοσχέδιο για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες agoΣούδα: Ανεβάζουν την οικονομία των Χανίων οι 2.000 του “Charles de Gaulle”
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 ώρες agoΟΠΕΚΕΠΕ: Στο υπουργείο Δικαιοσύνης η δικογραφία για δύο εν ενεργεία βουλευτές – Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 ώρες agoΜαθητή Ειδικού Σχολείου που του είχε στείλει επιστολή συνάντησε ο Κ. Μητσοτάκης – Δέσμευση για έργα και ενίσχυση δομών και υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία
-
ΚΟΣΜΟΣ4 ώρες agoΟι Φρουροί της Επανάστασης επιτέθηκαν στα γραφεία της Oracle στο Ντουμπάι
-
VIDEO7 ώρες ago⛽ Fuel Pass: Αντίστροφη μέτρηση για την πλατφόρμα – Πότε ανοίγει
-
VIDEO8 ώρες agoΣΥΛΛΗΨΗ: 42χρονος επιχείρησε να ξεφορτωθεί ναρκωτικά – Στα χέρια της αστυνομίας 🚔
-
ΒΟΛΟΣ8 ώρες agoΔιπλή επιτυχία για τους μαθητές της Σκακιστικής Λέσχης του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου









