ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήλωση-«μήνυμα» Τσίπρα: Να κατανοήσουμε πως ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών
Δηλώσεις που αποκτούν ιδιαίτερο νόημα αυτή την περίοδο έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την παρουσία του στη Ρώμη για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε, τους οποίους αποκαλεί «καλούς φίλους» και αναφέρεται, σε ανάρτησή του, στην πολιτική γνωριμία και την συνεργασία του μαζί τους.
Παράλληλα, σημειώνει πως είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με τους δύο για τις διεθνείς εξελίξεις, την ανάγκη για διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, αλλά και για «τις προκλήσεις του προοδευτικού χώρου» στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την άνοδο της Ακροδεξιάς και τη συνεργασία της με τη κεντροδεξιά, όπως συμβαίνει στην Ιταλία.
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Και παρότι δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναπεί, στην παρούσα συγκυρία, όμως, μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου κόμματος από τους «11» αποχωρήσαντες, αποκτά άλλο νόημα…
«Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες, όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών», διεμήνυσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα
Με αφορμή την παρουσία μου στη Ρώμη για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχα την ευκαιρία να συναντήσω δύο συναδέλφους και καλούς φίλους.
Τους πρώην Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε.
Ο Ενρίκο Λέτα άσκησε κριτική στις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ την περίοδο 2013-2014 και ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που άνοιξε για μένα τις πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου του Παλάτσο Κίτζι το 2014, παρόλο που τότε δεν ήμουν ακόμη ομόλογός του.
Αργότερα είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε πιο στενά όταν ανέλαβε επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ενρίκο Λέτα
Ο Τζουζέπε Κόντε ανέλαβε ΠΘ στη κυβέρνηση συνεργασίας των 5 Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα,σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, στην κορύφωση των προσφυγικών ροών.
Η συνεργασία μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο των Ευρωπαικών χωρών του Νότου, ήταν στενή. Σήμερα παραμένει επικεφαλής των 5 Αστέρων.
Είχα την ευκαιρία να συζητήσω και με τους δύο για τις διεθνείς εξελίξεις, την ανάγκη για διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, τις προκλήσεις του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την άνοδο της Ακροδεξιάς και τη συνεργασία της με τη κεντροδεξιά, όπως συμβαίνει στην Ιταλία.
Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές.
Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών.
-
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες agoΑκυρώσεις, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ώρες agoK. Xατζηδάκης: 14 παρεμβάσεις στο νέο νομοσχέδιο για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ24 ώρες agoΣυνάντηση Δένδια με τον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ9 ώρες agoΈνα βιβλιοπωλείο για θέατρο και σινεμά ανοίγει στην Κυψέλη
-
ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες agoΑσλανίδης για τη δίκη των Τεμπών: “Νομίζαμε ότι μπαίναμε στο Αλκατράζ
-
ΚΟΣΜΟΣ21 ώρες agoΕπιστολή Πεζεσκιάν προς τον αμερικανικό λαό: Επινόηση του Ισραήλ τα περί «ιρανικής απειλής», οι ΗΠΑ σύρθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 ώρες agoΘ. Πλεύρης στο ΕΡΤnews: Aν ολοκληρωθεί σύντομα ο πόλεμος δεν θα έχουμε αρνητικές συνέπειες στο μεταναστευτικό
-
ΚΟΣΜΟΣ9 ώρες agoΝΑΤΟ: Ο Ρούτε θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα









