ΚΟΣΜΟΣ
Διπλωματικός πυρετός στο Βερολίνο για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
Ουσιαστικές χαρακτήρισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ, τις διαπραγματεύσεις του Βερολίνου για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, που ξεκίνησαν χθες και κορυφώνονται σήμερα.
Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς
Ο πρώτος κύκλος σε επίπεδο συμβούλων, έγινε το απόγευμα στο ξενοδοχείο Αντλον στο κέντρο του Βερολίνου με τους απεσταλμένους από τις ΗΠΑΣτιβ Γουίτκοφ και τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, τον σύμβουλο του καγκελάριου Μερτς, Γκίντερ Σάουτερ και τον σύμβουλο του ουκρανού προέδρου, Ρούστεν Ουμέροφ.
Η πραγματική διαπραγμάτευση ακολούθησε στην Καγκελαρία, όπου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνάντησε για πρώτη φορά και τον αμερικανό διαπραγματευτή Γουίτκοφ. Δημοσιοποίησε φωτογραφίες του θερμού χαιρετισμού τους, ωστόσο η απόσταση που τους χωρίζει είναι μεγάλη. Πέντε ώρες διήρκησε η χθεσινή διαπραγμάτευση Αμερικανών και Ουκρανών, ο καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, δεν ήταν παρών, συντονιστικό ρόλο είχε ο Σύμβουλός του Σάουτερ.
Σήμερα το απόγευμα Ζελένσκι και Μερτς θα μιλήσουν σε γερμανο-ουκρανικό οικονομικό φόρουμ, αργότερα θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες διαβουλεύσεις στην Καγκελαρία και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ και η ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Στόχος του Ζελένσκι και των Ευρωπαίων είναι να δοθούν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας και με αμερικανική συμμετοχή. Ταυτόχρονα απορρίπτουν τις εδαφικές παραχωρήσεις που απαιτεί η Ρωσία στο Ντόμπας που περιλαμβάνονταν στο πρώτο σχέδιο των Αμερικανών, και είναι περισσότερες από τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία στον πόλεμο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε ήδη πριν από το ταξίδι του στο Βερολίνο μία υποχώρηση. Η Ουκρανία εγκαταλείπει τη στόχευσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα του θα λάβει ολοκληρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας έναντι μιας ακόμη ρωσικής εισβολής. «Από την αρχή, η επιθυμία της Ουκρανίας ήταν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επειδή αυτές είναι πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Ορισμένοι εταίροι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν υποστήριξαν αυτή την πορεία». Ωστόσο, οι διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας είναι ένας τρόπος «για να αποτραπεί μια ακόμη ρωσική εισβολή», τόνισε ο Ζελένσκι.
Από τις διαβουλεύσεις του Βερολίνου απουσιάζει η Ρωσία. Το Κρεμλίνο θεωρεέ ότι η συνεισφορά των Ευρωπαίων στο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ «δύσκολα θα είναι εποικοδομητική», είπε στη ρωσική τηλεόραση ο σύμβουλος του Πούτιν Γιούρι Ουσακόφ, η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει στις εδαφικές της διεκδικήσεις.
Σχετική είδηση: Εγκαταλείπει την προοπτική του ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας Ευρώπης και ΗΠΑ – Νέες διαβουλεύσεις στο Βερολίνο
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες agoΝεκρός ο μποξέρ που ξυλοκόπησε το γιατρό μέσα στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago15χρονος έπεσε από ηλεκτρικό πατίνι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 ώρες agoΚ. Τσιάρας: Ο διάλογος με τους αγρότες είναι απαραίτητος – Tους καλώ να ξανασκεφτούν τη στάση τους
-
ΚΟΣΜΟΣ22 ώρες agoΑυστραλία: Tρομοκρατική η επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ – Tρεις νεκροί, 16 τραυματίες και δύο συλλήψεις
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες agoΑγρότες: Αυτά είναι τα επίσημα αιτήματα τους προς τον πρωθυπουργό
-
ΚΟΣΜΟΣ22 ώρες agoΑυστραλία: Tρομοκρατική η επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ – 10 νεκροί, 16 τραυματίες και 2 συλλήψεις ο πρώτος απολογισμός
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες agoΑπαισιοδοξία από τους συναδέλφους του 33χρνου γιατρού που αγνοείται για όγδοη μέρα
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 ώρες agoΝ. Ανδρουλάκης για το αιματοκύλισμα στο Σίδνεϊ: Απολύτως καταδικαστέες η μισαλλοδοξία και η τυφλή βία






