Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ κατέρριψε 3 drones που κινούνταν εναντίον του

Published

on

uss carney red sea.jpg

Αμερικανικό αντιτορπιλικό (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το X) κατέρριψε χθες Κυριακή τρία drones και προσέφερε συνδρομή σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που έγιναν στόχος επιθέσεων από την Υεμένη, ανακοίνωσε το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Σήμερα (σ.σ. χθες Κυριακή), έγιναν τέσσερις επιθέσεις εναντίον τριών εμπορικών πλοίων στα διεθνή ύδατα στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε η CENTCOM σε ανακοίνωσή της.

Το USS Carney ανταποκρίθηκε σε κλήσεις κινδύνου πλοίων, καταρρίπτοντας παράλληλα τρία UAVs

«Το αντιτορπιλικό κλάσης Αρλι Μπερκ USS Carney ανταποκρίθηκε σε κλήσεις κινδύνου των πλοίων και τους παρείχε συνδρομή», καταρρίπτοντας παράλληλα τρία UAVs που κινούνταν προς την κατεύθυνσή του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το USS Carney εντόπισε πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από ζώνη της Υεμένης ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι, προσκείμενους στο Ιράν, και κατέπεσε κοντά στο πλοίο Unity Explorer, καταχωρισμένο στις Μπαχάμες.

Το πλοίο ανέφερε κατόπιν πως υπέστη ελαφριές ζημιές από άλλο πύραυλο, που εκτοξεύθηκε και αυτός από περιοχή ελεγχόμενη από τους σιίτες αντάρτες.

Advertisement

Το πλοίο Number 9, σκάφος που μεταφέρει χύδην φορτίο, υπό σημαία Παναμά, ανέφερε επίσης πως υπέστη ζημιά εξαιτίας πυραύλου προερχόμενου από την Υεμένη, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα.

Το Sophie II, επίσης καταχωρισμένο στον Παναμά, ανέφερε και αυτό ότι χτυπήθηκε, αλλά χωρίς να υποστεί σοβαρές ζημιές.

Νωρίτερα, οι Χούθι ενημέρωσαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι διεξήγαγαν «επιχείρηση εναντίον δυο ισραηλινών πλοίων στο στενό του Μπαμπ ελ Μάντεμπ», στρατηγική θαλάσσια οδό που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Αντεν, πλήττοντας το πρώτο «με πύραυλο» και το δεύτερο «με drone».

«Αμεση απειλή»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα πλοία ήταν τα Unity Explorer και Number 9. Στο κείμενο διευκρινίζεται πως οι επιθέσεις έγιναν αφού τα σκάφη αυτά «αψήφησαν προειδοποιήσεις» των Χούθι.

Advertisement

Οι σιίτες αντάρτες διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν να βάζουν στο στόχαστρο ισραηλινά πλοία «ωσότου σταματήσει η ισραηλινή επίθεση εναντίον των αδελφών μας στη Λωρίδα της Γάζας».

Η εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας Ambrey ανέφερε πως βρετανικό εμπορικό πλοίο καταχωρισμένο στις Μπαχάμες επλήγη από πύραυλο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με την Ambrey, το πλοίο ανήκει στον Νταν Ντέιβιντ Ούνγκαρ, επιχειρηματία με διπλή υπηκοότητα, Βρετανίας και Ισραήλ.

Advertisement

Η CENTCOM έκρινε πως οι επιθέσεις αποτελούν «άμεση απειλή για το διεθνές εμπόριο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

«Εχουμε επίσης κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτές οι επιθέσεις, αν και εξαπολύονται από τους Χούθι στην Υεμένη, χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από το Ιράν», πρόσθεσε.



Περισσότερα Εδω

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο