Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Οι κίνδυνοι στην προμήθεια της Ευρώπης παραμένουν παρά τα επίπεδα-ρεκόρ αποθήκευσης

Published

on

fysiko aerio 620x350.jpg

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί κατά 40% τους τελευταίους τρεις μήνες παρά το πέρας της χειμερινής περιόδου και των ενεργειακών αναγκών για θέρμανση στην ήπειρο, και διαθέτοντας πληρότητα σε ύψος ρεκόρ στις αποθήκες φυσικού αερίου που δημιουργήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την πολιτική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Η άνοδος της τιμής κατά την περίοδο όπου η ζήτηση οικιακού αερίου είναι χαμηλή, ήταν αποτέλεσμα ανησυχιών για διαταραχές του εφοδιασμού και αύξησης των εισαγωγών LNG στην Ασία λόγω χαμηλότερων τιμών spot και καύσωνα σε μέρη της Κίνας καθώς και της Ινδίας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η ισχυρότερη έλξη του LNG προς την Ασία άφησε την Ευρώπη με λιγότερες εισαγωγές την άνοιξη και το μεγάλο πλεόνασμα στα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ και πολύ πάνω από τους εποχιακούς μέσους όρους, έχει περιοριστεί από το τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Οι κίνδυνοι για την προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης παραμένουν, όπως έδειξαν οι πιο πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές αναφοράς της ηπείρου, εκτικά σε ανάλυσή του το oilprice.com.

Η Ευρώπη πιθανότατα θα γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρους πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Νοεμβρίου για δεύτερη συνεχή χρονιά, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Ωστόσο, οι ανησυχίες για άλλη μια διακοπή της εναπομείνασας προσφοράς από τη Ρωσία και απρογραμμάτιστες διακοπές στη Νορβηγία -τον μεγαλύτερο πλέον προμηθευτή αερίου της Ευρώπης- θα κρατήσουν τις αγορές σε αιχμή και τις τιμές αυξημένες προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Advertisement

Ασυνήθιστα χαμηλά ο ρυθμός αναπλήρωσης στις αποθήκες της ΕΕ

Οι χώροι αποθήκευσης αερίου της ΕΕ είχαν πληρότητα 72,3% στις 11 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Η περίοδος αναπλήρωσης έχει ξεκινήσει και η ΕΕ αύξησε τα επίπεδα φυσικού αερίου της που βρίσκεται στις αποθήκες, από 58% στο τέλος του χειμώνα, το οποίο ήταν από μόνο του ένα υψηλό επίπεδο ρεκόρ διαθέσιμου αερίου για το τέλος μιας περιόδου θέρμανσης, χάρη σε έναν ηπιότερο χειμώνα και μειωμένη ζήτηση από τη βιομηχανία.

Τώρα που η σεζόν αναπλήρωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρατηρείται μια ασυνήθιστα αργή έναρξη του ρυθμού αναπλήρωσης, η δεύτερη πιο αργή από το 2012 και πολύ κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο της δεκαετίας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο αναλυτής αγοράς του Reuters, John Kemp.
Το πλεόνασμα των αποθεμάτων φυσικού αερίου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της δεκαετίας, έχει μειωθεί έως τις αρχές Ιουνίου σε σύγκριση με το τέλος της περιόδου θέρμανσης στις 31 Μαρτίου.

Ωστόσο, τα επίπεδα αποθήκευσης εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τους μέσους όρους της εποχής και είναι πιθανό η Ευρώπη να πετύχει τον στόχο της πλήρους αποθήκευσης πολύ πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η βραδύτερη από το συνηθισμένο αναπλήρωση αποθεμάτων φυσικού αερίου έχει ασκήσει ανοδική πίεση στις ευρωπαϊκές τιμές, οι οποίες αντανακλούν επίσης κινδύνους για την προμήθεια από τη Νορβηγία και τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ασία αυξάνει επίσης τον ανταγωνισμό για την προμήθεια LNG καθώς τα κύματα καύσωνα έχουν «πυρακτώσει» τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, εκτρέποντας τα φορτία μακριά από την Ευρώπη.

Advertisement

Κίνδυνοι στον ανεφοδιασμό, αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών

Αυτόν τον μήνα, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη εκτιναχθεί σε δύο περιπτώσεις, καθώς η αγορά φοβόταν κλονισμούς της προσφοράς.

Πρώτον, το ολλανδικό TTF Natural Gas Futures, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυξήθηκε κατά 10% σε μία ημέρα στις αρχές Ιουνίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, καθώς η προσφορά από τη Νορβηγία κατέρρευσε εν μέσω απρογραμμάτιστων διακοπών.

Ο κόμβος Sleipner στην υπεράκτια Νορβηγία έκλεισε, ο οποίος επίσης σταμάτησε τη λειτουργία του στο χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας Nyhamna για αρκετές ημέρες. Ο υπεράκτιος κόμβος Sleipner Riser είναι ένα σημείο σύνδεσης για αγωγούς που συνδέουν το εργοστάσιο Nyhamna στη δυτική ακτή της Νορβηγίας με τον τερματικό σταθμό Easington στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απρογραμμάτιστη διακοπή ανέδειξε την ευπάθεια της Ευρώπης που βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου καθώς η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πτώση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Advertisement

Η αβεβαιότητα σχετικά με την υπόλοιπη παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη αύξησε επίσης τις τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 3% το πρωί της Τετάρτης, αφού ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper τερμάτισε τις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, αφήνοντας την αγορά να ανησυχεί για τις υπόλοιπες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της Uniper και η πρόσφατη προειδοποίηση από την OMV ότι η Gazprom θα μπορούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Αυστρία λόγω απόφασης ξένου δικαστηρίου που θα μπορούσε να διακόψει τις πληρωμές OMV στην Gazprom Export, αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για το εάν η ρωσική προμήθεια θα περιοριστεί περαιτέρω από την Gazprom.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο