ΚΟΣΜΟΣ
Κένυα: Νεκροί και τραυματίες στην κηδεία του ιστορικού ηγέτη της αντιπολίτευσης – Ποδοπατήθηκαν ενώ η αστυνομία άνοιξε πυρ

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στην Κένυα κατά τη διάρκεια της κηδείας του ιστορικού ηγέτη της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα, μία ημέρα αφού η αστυνομία άνοιξε πυρ σε στάδιο του Ναϊρόμπι όπου επρόκειτο να εκτεθεί η σορός του, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρία άτομα.
Several deaths have been reported in Kenya after police used live fire and tear gas to disperse mourners who had rushed the stadium holding a public viewing of deceased opposition figure Raila Odinga. pic.twitter.com/qrdAl85t41
— Al Jazeera English (@AJEnglish) October 16, 2025
Η τελετή είχε ξεκινήσει ομαλά το πρωί, στο στάδιο Νιάγιο, έναν χώρο μικρότερο από το γήπεδο που χρησιμοποιήθηκε χθες. Ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο εμφανίστηκε μάλιστα πλάι στην οικογένεια του θανόντος.
Το χάος προκλήθηκε όταν χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν να φτάσουν και να προσκυνήσουν το φέρετρο του πολιτικού. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν κάποιους να πέφτουν από τις κερκίδες. Άλλοι ποδοπατήθηκαν κοντά στο φέρετρο, καθώς οι στρατιωτικοί που είχαν αναλάβει την ασφάλεια της τελετής τους διέταξαν να γονατίσουν, όμως το πλήθος πίσω τους συνέχισε να τους σπρώχνει. Άλλοι λιποθύμησαν, ή αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανέφεραν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η μη κυβερνητική οργάνωση, σε μήνυμά της προς το AFP υποστηρίζει ότι διάφορες υπηρεσίες φρόντισαν συνολικά 163 τραυματίες στο στάδιο Νιάγιο και οι 34 από αυτούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.
Ο Ερυθρός Σταυρός από την πλευρά του ανέφερε ότι παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε 80 τραυματίες, εκ των οποίων οι 16 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Το εθνικό νοσοκομείο Τζόμο Κενιάτα έκανε λόγο για 19 τραυματίες, αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.
Χθες, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στο στάδιο Κασαράνι, όπου είχε εκτεθεί η σορός, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.
Η ταφή του Οντίνγκα θα γίνει την Κυριακή στη δυτική Κένυα, απ’ όπου καταγόταν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ19 ώρες ago
Συνδυάστε Διάφορες Φωτογραφίες σε Αρμονικό AI Βίντεο
-
VIDEO4 ώρες ago
Λάρισα: Δωρεάν μαθήματα προετοιμασίας για τους μαθηματικούς διαγωνισμούς
-
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες ago
Διπλό τροχαίο στον Κηφισό: Προβλήματα στην κυκλοφορία
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ15 ώρες ago
Στον οδικό χάρτη της Κομισιόν για την Αμυντική Ετοιμότητα της ΕΕ μέχρι το 2030 οι προτάσεις της Ελλάδας
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ23 ώρες ago
Η συγκινητική δημοσίευση του Γεωργάτου για τον πατέρα του που έφυγε από τη ζωή
-
ΚΟΣΜΟΣ24 ώρες ago
Ένας νεκρός και επτά τραυματίες σε ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο
-
ΚΟΣΜΟΣ18 ώρες ago
Περού: Η νέα κυβέρνηση θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμα
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 ώρες ago
Μητσοτάκης: Η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία στο μυαλό των πολιτών