Connect with us
banner epikhirisis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης: Mήνυμα έμμεσης υποχώρησης της κυβέρνησης σε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

Published

on

Τα ιδιαίτερα προβληματικά σημεία, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, των συμβάσεων με τη Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης ανέδειξε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στη Βουλή. Άν και δήλωσε ότι επί της αρχής η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα ψηφίσει τη κύρωση, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 30, για το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κι υποστήριξε ότι το ζήτημα αυτό για τις δύο συμβάσεις νότια της Κρήτης δεν είναι μια λεπτομέρεια.

«Έως σήμερα, και οι δώδεκα συμβάσεις που έχουν κυρωθεί βασίζονται στην πρότυπη σύμβαση, το γνωστό model agreement. Σε όλες αυτές τις συμβάσεις, τα άρθρα της πρότυπης σύμβασης ενσωματώνονται κατά γράμμα. Δεν υπήρχαν παρεκκλίσεις», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ανέφερε ότι για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, εμφανίζεται μια καινούρια ρήτρα, καθώς προστίθεται η παράγραφος 3 στο άρθρο 30.

«Εισάγεται μια ρήτρα που στην πράξη υπονομεύει τα απώτατα όρια που είχε θεσπίσει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ — ένας νόμος που είχε θωρακίσει νομικά τη χώρα απέναντι σε παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων απαιτήσεων είναι το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο παραβιάζει ευθέως το δίκαιο της θάλασσας», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Συμπλήρωσε δε πώς «η παράγραφος 3 δεν αναφέρεται μόνο στα νότια όρια — όπου πράγματι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία οριοθέτησης της Ελλάδας με τη Λιβύη. Αναφέρεται και στα πλευρικά-ανατολικά όρια. Ακριβώς εκεί όπου ήδη υπάρχει συμφωνία. Η τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Η διάταξη προβλέπει ότι τα όρια αυτά μπορούν να τροποποιηθούν κατόπιν συμφωνίας με γειτονικά κράτη — στον πληθυντικό αριθμό. Ποια γειτονικά κράτη; Η εκκρεμότητα υπάρχει μόνο με ένα κράτος: τη Λιβύη».

Advertisement

Χαρακτήρισε πολύ προβληματική τη διατύπωση καθώς, όπως είπε, «αποπνέεται μια λογική που δεν υποδηλώνει ενίσχυση της ελληνικής θέσης. Ανακύπτει όμως και ένας ακόμη σοβαρός προβληματισμός. Έως τις 10 Δεκεμβρίου -μόλις δώδεκα ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου- η συγκεκριμένη ρήτρα δεν υπήρχε. Παρότι είχατε άνεση χρόνου να επεξεργαστείτε τις συμβάσεις, εμφανίζετε μια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής.

Ζήτησε εξηγήσεις «άν ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αυτή η προσθήκη ή αποτέλεσε απαίτηση της συμβαλλόμενης εταιρείας ή κάποιου άλλου συνομιλητή σας; Ποια είναι η σκοπιμότητα πίσω από την πρόβλεψη για αλλαγή των πλευρικών ορίων; Σκεφτήκατε μήπως ότι στέλνετε μήνυμα έμμεσης υποχώρησης σε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων; Σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν μισόλογα και περιθώρια παρερμηνειών. Δεν χωρούν ούτε ερασιτεχνισμοί ούτε αστοχίες που ενδεχομένως τις βρούμε μπροστά μας σε λίγα χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως ο θεμέλιος λίθος μπήκε με το νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011 κι ακολούθησε ο διεθνής διαγωνισμός του 2014 και πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχασε πολύτιμο χρόνο από το 2019.

Επισήμανε ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούσε μόνο την έρευνα και τις επενδύσεις, αλλά και το πώς ο εθνικός πλούτος επιστρέφει στην κοινωνία θυμίζοντας την πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ,με την οποία κατατέθηκε πρόταση νόμου που προέβλεπε ότι τουλάχιστον το 70% των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες θα κατευθύνεται στο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Έντονα επέκρινε ο Νίκος Ανδρουλάκης όσα δήλωσε στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, όταν πριν λίγα χρόνια δήλωνε ότι το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας δεν αφορά καθόλου την Ελλάδα

Advertisement

Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την παραδοχή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι εστάλη ένα έγγραφο του κ. Βάρρα προς τον κ. Βορίδη το 2020, με το οποίο τον ενημέρωνε για την τεράστια αύξηση του εθνικού αποθέματος βοσκοτόπων κατηγορώντας τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη για ψευδορκία.

«Ο κ. Βορίδης ψευδόρκησε για να καλύψει τον εαυτό του και εσείς η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας τον αμνήστευσε με ένα πόρισμα μνημείο υποκρισίας. Σας επαναλαμβάνω από αυτό εδώ το βήμα, ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει όσο κι αν προσπαθείτε να την κουκουλώσετε. Και όπως σας θα έπρεπε να έχετε συνηθίσει θα κάνουμε όλες τις ενέργειες με τον δέοντα τρόπο προκειμένου να λάμψει η αλήθεια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο