ΚΟΣΜΟΣ
Ο πόλεμος στο Ιράν «σκιάζει» την Ουκρανία – Ανησυχία στην Ευρώπη ότι ο Τραμπ την εγκαταλείπει για «χάρη» της Μέσης Ανατολής
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ΗΠΑ – Ιράν έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αποσύρει την προσοχή και τους πόρους του από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Με την Ουάσινγκτον να επικεντρώνεται πλέον σε μια νέα, απρόβλεπτη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη βλέπει τον κίνδυνο η Ουκρανία να μείνει χωρίς τα κρίσιμα αμερικανικά όπλα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές ρωσικές επιθέσεις, όπως παρατηρεί σε ανάλυσή του το Politico.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι μια παρατεταμένη εκστρατεία κατά του Ιράν θα επηρεάσει αναπόφευκτα την αλυσίδα εφοδιασμού της Ουκρανίας.
Τα συστήματα Patriot και οι αναχαιτιστές PAC‑3, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ουκρανικής αεράμυνας, είναι ήδη σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, ενώ οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη περισσότερα για τις δικές τους επιχειρήσεις. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ουάσινγκτον ίσως δώσει προτεραιότητα στην αναπλήρωση των δικών της αποθεμάτων, αφήνοντας την Ευρώπη και την Ουκρανία με λιγότερες επιλογές.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη δεν διαθέτει έτοιμα αποθέματα για να καλύψει το κενό. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν να ενισχύσουν τις δικές τους αμυντικές βιομηχανίες, αλλά η διαδικασία απαιτεί χρόνια. Στο Κίεβο, πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας προειδοποιούν ότι η ουκρανική βιομηχανία πρέπει να κινηθεί άμεσα για να εξασφαλίσει κρίσιμα εξαρτήματα, διαφορετικά η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις μέσα στους επόμενους μήνες.
Παρά τις ανησυχίες, ο Τραμπ συνεχίζει τις επαφές για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, με συναντήσεις στη Γενεύη και σχεδιαζόμενες συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι. Ωστόσο, η αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στο Ιράν έχει ήδη οδηγήσει σε καθυστερήσεις, όπως η αναβολή της συνάντησης της ΕΕ στην Κύπρο για την ουκρανική ενταξιακή πορεία.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της, εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και πυραύλους μέσα σε λίγες ημέρες. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να ποντάρει στο ότι η Δύση θα κουραστεί, ειδικά τώρα που οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι στο Κίεβο βλέπουν και μια θετική πλευρά. Οι αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν αποδυναμώνουν έναν από τους βασικούς συμμάχους της Μόσχας, ενώ ενισχύουν το αφήγημα ότι Ουκρανία και ΗΠΑ βρίσκονται στην ίδια πλευρά απέναντι σε έναν άξονα αυταρχικών καθεστώτων.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει. Μπορεί η Ουάσινγκτον να διαχειριστεί δύο πολέμους ταυτόχρονα χωρίς να εγκαταλείψει την Ουκρανία; Η Ευρώπη φοβάται πως η απάντηση ίσως αποδειχθεί δυσάρεστη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ19 ώρες agoΤι σηματοδοτούν οι τοποθετήσεις των νέων προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ13 ώρες agoΦωτιά σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καρδίτσας εν κινήσει – Σώοι όλοι οι επιβάτες
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες agoAντιδράσεις και σχόλια της αντιπολίτευσης για τον ανασχηματισμό
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες agoΟι γιατροί έδωσαν μεγάλη μάχη στο χειρουργείο
-
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες agoΘεσσαλονίκη: Στη φυλακή η 77χρονη που διώκεται για τον θάνατο του 82χρονου συζύγου της
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ19 ώρες ago“H Σύγχρονη Ιστορία του Ιράν” του Ερβάντ Αμπραχαμιάν (audio)
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago38χρονη δημιούργησε ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook για να εκδικηθεί τον πρώην της
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ώρες agoΟρκίζονται στις 11.00 οι κύριοι Σχοινάς, Τουρνάς και Λαζαρίδης









