Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Σε αυτήν την πόλη μπορείς να φας γκουρμέ με μόλις 1 ευρώ

Published

on

p0bml6l9.jpg

Αφού ανακήρυξε τη Μασσαλία ως την «πλέον καλοπροαίρετη πόλη», το BBC επιστρέφει στην παλαιότερη πόλη της Γαλλίας και την πιο «πολυπολιτισμική», παρουσιάζοντας «τα εστιατόρια του ενός ευρώ».

«Ένα νέο κύμα εστιατορίων επαναπροσδιορίζει την υψηλή γαστρονομία με την αλληλεγγύη του χαμηλού κόστους», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα ενημερώνοντας ότι ανέρχονται σε 10 τα εστιατόρια «solidaire» στη Μασσαλία που συνεργάζονται με φιλανθρωπικές οργανώσεις για να επιδοτήσουν γεύματα αξίας 1 ευρώ, ή εναλλακτικά προσφέρουν γεύματα αλληλεγγύης.

«Καπνιστό μπαρμπούνι με βούτυρο κρίταμου φτάνει ως ορεκτικό. Ακολουθεί τυρί καπνιστό με αλεύρι ρυζιού, προβηγκιακής παραγωγής. Τουρίστες και ντόπιοι απολαμβάνουν βιολογικά υλικά από βραβευμένο σεφ, ενώ στο προσωπικό περιλαμβάνεται πρόσφατα αποφυλακισμένος κρατούμενος».

Για το BBC η είδηση είναι ότι το 40% των πελατών θα πληρώσει μόλις 1 ευρώ για γεύμα τριών πιάτων.

Ένα από τα εστιατόρια αλληλεγγύης «τρέχουν» απολυμένοι εργαζόμενοι αμερικανικού fast food που αγόρασαν τον χώρο και τον άνοιξαν ξανά ως κοινωνική επιχείρηση, «σερβίροντας γκουρμέ μπιφτέκια που δημιουργεί σεφ τριών αστέρων Michelin. Εκεί, ένα πλούσιο γεύμα με κρασί κοστίζει περίπου 25 ευρώ αλλά αν ένας θαμώνας αποδείξει ότι βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, μπορεί να απολαύσει ακριβώς το ίδιο μενού με μόλις 8 ευρώ.

Advertisement

«Η φιλανθρωπία είναι ένας εγωιστικός τρόπος επαγγελματικής καταξίωσης», λέει ο συνιδρυτής εστιατορίου αλληλεγγύης, Raphaël Raynard. Η ομάδα του σερβίρει τακτικά εσπρέσο σε άστεγους, ενώ πρόσφατα δώρισε 300 γεύματα σε απεργούς.

Η συνιδρύτρια του εστιατορίου, Nausicaa Roux, τονίζει ότι η Μασσαλία με ιστορία 2.600 ετών μετανάστευσης – από ‘Ελληνες στην κλασική εποχή έως Εβραίους που διέφυγαν από την Ισπανική Ιερά Εξέταση και Αρμένιους τον 20ό αιώνα- είναι «πόλη-φάρος της υποδειγματικής συνύπαρξης. «Οι άνθρωποι αισθάνονται την υποχρέωση να βοηθήσουν τον έναν στους πέντε Μασσαλιώτες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό».

«Κοινωνικό εργαλείο η γαστρονομία»

Η Μασσαλία γνωρίζει ότι οι μετανάστες δεν έφτασαν εκεί με «άδεια χέρια». Το νερό από άνθη πορτοκαλιάς που έφεραν από τη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιείται για την παρασκευή των εμβληματικών μπισκότων navette, οι χουρμάδες εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω του Vieux Port, του αρχαίου λιμανιού της πόλης και πιθανώς με τον ίδιο τρόπο οι ντομάτες και οι μπανάνες.

«Η δυναμική διάλεκτος της πόλης περιλαμβάνει λέξεις στα Amazigh, τα Oksitan και τα ιταλικά, με φράσεις που αναμειγνύονται σαν μια γλωσσική μπουγιαμπέσα, η Μασσαλία είναι, κυριολεκτικά, ένα παγκόσμιο χωνευτήρι», αναφέρει το BBC.

Χάρη στη γαστρονομική ιστορία της Μασσαλίας, το φαγητό είναι το πιο ισχυρό κοινωνικό εργαλείο της Μασσαλίας. Στην Cabucelle, την πρώην περιοχή σαπωνοποιίας της πόλης, δεν υπάρχει κέντρο νεότητας ή κοινωνικός χώρος. Γι’ αυτό η Léna Cardo άνοιξε το εστιατόριο που είναι και βιβλιοθήκη και παιδικός σταθμός και χώρος ανταλλαγής πληροφοριών. «Κάθε Δευτέρα, έχουμε μια καθηγήτρια ιστορίας που διδάσκει δώδεκα μητέρες». Κάθε Τρίτη, ένας σύμβουλος προσφέρει δωρεάν συμβουλές για την απασχόληση, ενώ οι καθημερινές σπεσιαλιτέ κοστίζουν περίπου 12 ευρώ, με πρόσφατα πιάτα να περιλαμβάνουν φιλέτο τσιπούρας σε «κρεβάτι» από πατάτες Προβηγκίας και ταμπουλέ με γαρνίρισμα από γαλέτα κατσικίσιου τυριού.

Advertisement

Οποιοδήποτε πλεονάζον κέρδος διοχετεύεται σε τοπικές κοινωνικοπολιτιστικές δραστηριότητες.

Πηγή: BBC

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο