Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Σε κίνδυνο οι ανθρωπιστικές εφοδιαστικές αλυσίδες μετά τις επιθέσεις στο Ιράν – «Παγώνει» ο κόμβος του ΠΟΥ στα ΗΑΕ

Published

on

Η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να αναστείλει τις επιχειρήσεις στο παγκόσμιο κέντρο εφοδιασμού των εκτάκτων αναγκών του στο Ντουμπάι, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής του Οργανισμού την Πέμπτη. Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις της σύγκρουσης, η οποία πυροδοτήθηκε από τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στο Ιράν το περασμένο Σάββατο, επεκτείνονται πέρα από τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες. Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι δραστηριότητες στον στρατηγικό κόμβο του Ντουμπάι βρίσκονται σε παύση λόγω της γενικευμένης ανασφάλειας στην περιοχή.

Πέρυσι, ο συγκεκριμένος κόμβος διεκπεραίωσε περισσότερες από 500 παραγγελίες έκτακτης ανάγκης για 75 χώρες παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά τη διακοπή του ιδιαίτερα κρίσιμη. Η Χανάν Μπάλκι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι οι ανθρωπιστικές αλυσίδες εφοδιασμού υγείας βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο. Η αναστολή αποδίδεται στο κλείσιμο των εναέριων χώρων και στους περιορισμούς στην πρόσβαση στα Στενά του Ορμούζ, εμποδίζοντας τη διακίνηση ανθρωπιστικών ειδών αξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ επιπλέον φορτία ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων αδυνατούν να φτάσουν στον κόμβο.

Η διαταραχή επηρεάζει περισσότερα από 50 αιτήματα έκτακτης προμήθειας από 25 χώρες, καθώς και φάρμακα αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν για την πληττόμενη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, καθυστερεί η παράδοση εφοδίων για εργαστήρια πολιομυελίτιδας αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όπου η νόσος παραμένει ενδημική.

Σε κίνδυνο οι ανθρωπιστικές εφοδιαστικές αλυσίδες μετά τις επιθέσεις στο Ιράν – «Παγώνει» ο κόμβος του ΠΟΥ στα ΗΑΕ
(Photo by MAJID KHAHI/ISNA/AFP)

Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αλλά και με εταίρους σε Ναϊρόμπι, Ντακάρ και Μπρίντιζι για την εύρεση εναλλακτικών διαδρομών, ακόμη και μέσω χερσαίων οδών από τη Σαουδική Αραβία.

Όσον αφορά τις άμεσες επιπτώσεις του πολέμου, ο Οργανισμός συντονίζει την απόκριση σε 16 πληγείσες χώρες, ενισχύοντας την επιτήρηση ασθενειών και προετοιμάζοντας τις υποδομές για το ενδεχόμενο μαζικών απωλειών και εκτοπισμών. Παρόλο που το Ιράν δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για προμήθειες, καθώς το σύστημά του αντέχει προς το παρόν, ο ΠΟΥ κλιμακώνει την ετοιμότητά του για χημικούς, βιολογικούς, ραδιολογικούς και πυρηνικούς κινδύνους.

Ο Τέντρος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις απειλές κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε παραβίαση της πυρηνικής ασφάλειας θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, ο ΠΟΥ κατήγγειλε τουλάχιστον 13 επιθέσεις σε δομές υγείας στο Ιράν και τον Λίβανο μέσα στην πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης, υπενθυμίζοντας ότι, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να προστατεύεται και να μην αποτελεί στόχο.

Advertisement
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber



Περισσότερα Εδω

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο