Connect with us
banner epikhirisis

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 47χρονου για κακοποίηση ΑμεΑ

Published

on

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης εκδικάστηκε υπόθεση κακοποίησης 52χρονου ΑμεΑ, που είχε αποκαλυφθεί τον Ιανουάριο του 2023 και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Στο εδώλιο κάθισαν ένας 47χρονος, στον οποίο φέρεται να είχε ανατεθεί η φροντίδα του παθόντος, και ένας 59χρονος ιερέας, υπεύθυνος χώρου που ανήκε σε ενορία της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 47χρονο για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου προσώπου και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, ενώ ο ιερέας αθωώθηκε λόγω Δαμφιβολιών για την κατηγορία της έκθεσης. Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελία του αδελφού του 52χρονου, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό και, όπως κατέθεσε, κατέβαλλε μηνιαίως το ποσό των 1.000 ευρώ για τη φροντίδα του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 52χρονος διέμενε σε διαμέρισμα της ενορίας, υπό ιδιαίτερα κακές συνθήκες, με ελλιπή υγιεινή και ανεπαρκή σίτιση, ενώ βρέθηκε δεμένος με ιμάντες στο κρεβάτι.  


Διαβάστε: Κυψέλη: Σοκαριστικό νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 64χρονος ξυλοκοπεί άγρια τη μητέρα των 25χρονων ΑμεΑ – Σκηνές έντονης βίας

Η μαρτυρία για την κακοποίηση ΑμεΑ

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο 52χρονος, τετραπληγικός και καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, περιέγραψε ότι αρχικά δεχόταν φροντίδα, όμως στη συνέχεια η συμπεριφορά του 47χρονου άλλαξε. Όπως ανέφερε, τον έδενε στο κρεβάτι, τον χτυπούσε σε διάφορα σημεία του σώματός του και τον άφηνε χωρίς επαρκή καθαριότητα. «Δεν τον κατήγγειλα γιατί με απειλούσε ότι δεν θα μου δώσουν να φάω», είπε, προσθέτοντας ότι είχε μιλήσει στον ιερέα κατά την εξομολόγηση για όσα βίωνε. Η εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί την ενοχή και των δύο κατηγορουμένων, κάνοντας λόγο για κακομεταχείριση «με τον πιο άθλιο τρόπο» ενός ανθρώπου που δεν μπορούσε να αντιδράσει. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι για τον ιερέα δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία ώστε να στοιχειοθετηθεί ποινική ευθύνη.

Η θέση των κατηγορουμένων

Ο 47χρονος αρνήθηκε την κατηγορία μέσω του συνηγόρου του, υποστηρίζοντας ότι ο 52χρονος είχε ανάγκη από φροντίδα όλο το εικοσιτετράωρο. Από την πλευρά του, ο ιερέας δήλωσε ότι δεν επρόκειτο για οργανωμένη δομή φιλοξενίας, αλλά για διαμέρισμα που παραχωρούσε η ενορία σε ανθρώπους που χρειάζονταν βοήθεια. Τόνισε ότι ο συγκατηγορούμενός του δεν είχε επίσημη ιδιότητα φροντιστή, αλλά προσέφερε εθελοντικά βοήθεια. Η απόφαση του δικαστηρίου κλείνει ένα κεφάλαιο που άνοιξε με βαριές καταγγελίες για κακοποίηση ΑμεΑ και θέτει στο προσκήνιο ζητήματα εποπτείας και φροντίδας ευάλωτων ατόμων σε χώρους που λειτουργούν εκτός τυπικών δομών.

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο