ΕΛΛΑΔΑ
Το αγόρι από τη Νέα Υόρκη που βρήκε το κρίκετ και τη μνήμη του πατέρα του στη Σπιανάδα

Στην πλατεία Σπιανάδα της Κέρκυρας, εκεί όπου τα τραπεζάκια των καφέ γεμίζουν με φωνές και μουσικές, οι περαστικοί σταμάτησαν αιφνιδιασμένοι. Μπροστά τους, εκεί που συνήθως περνούν τουρίστες και ντόπιοι, είχε στηθεί ένας αγώνας κρίκετ. Κανείς δεν περίμενε ότι η ιστορική πλατεία θα μετατρεπόταν ξαφνικά σε γήπεδο — κι όμως, εκείνη τη μέρα, η Κέρκυρα ζούσε κάτι ξεχωριστό.
Διαβάστε: Κηδεύτηκε η 19χρονη Ασπασία που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Αργυρούπολη – Η απώλεια άφησε “πίσω της ένα τεράστιο κενό”
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, το φιλικό ματς ανάμεσα στην τοπική ομάδα Anagennisi Cricket Club και την αγγλική Octopus Cricket Club δεν ήταν απλώς μια αθλητική συνάντηση. Ήταν το σκηνικό μιας ιστορίας που θα συγκινούσε όσους την έμαθαν.
Κέρκυρα: Ένα παιδί, ένα άθλημα και η μνήμη ενός πατέρα
Ανάμεσα στους θεατές βρισκόταν ο Τζέικ, ένα δεκάχρονο αγόρι από τη Νέα Υόρκη. Μαζί με τη μητέρα του απολάμβανε τις διακοπές του στην Κέρκυρα, ώσπου ο ήχος της μπάλας και των χειροκροτημάτων τράβηξαν την προσοχή του.
Χωρίς να γνωρίζει τίποτα για το κρίκετ, πλησίασε τους παίκτες και άρχισε να ρωτά επίμονα για τους κανόνες, το σκορ, τις ρίψεις, τη θέση του «batter».
Όπως περιγράφει ο Guardian, ο Τζέικ αποκάλυψε ότι ο πατέρας του —Άγγλος στην καταγωγή— ήταν φανατικός του κρίκετ, πριν χάσει τη ζωή του σε τροχαίο πριν από τρία χρόνια. Από τότε, ο μικρός παρακολουθούσε αποσπάσματα αγώνων στο διαδίκτυο, προσπαθώντας να νιώσει πιο κοντά στον πατέρα του μέσα από το άθλημα που εκείνος αγαπούσε.
Μετά τη λήξη του αγώνα, οι παίκτες της Octopus Cricket Club πλησίασαν τον Τζέικ και του μίλησαν. Ο τερματοφύλακας της ομάδας, συγκινημένος, του χάρισε ένα ζευγάρι γάντια, υπογεγραμμένα από όλους, ως αναμνηστικό.
Λίγη ώρα αργότερα, ο μικρός περπατούσε ακόμα στη Σπιανάδα φορώντας τα γάντια, δείχνοντάς τα γεμάτος περηφάνια σε συγγενείς του μέσω βιντεοκλήσης.
Μια παράδοση 200 χρόνων που ζει στην Κέρκυρα
Το κρίκετ στην Κέρκυρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Εμφανίστηκε στο νησί το 1823, όταν Βρετανοί αξιωματικοί του ναυτικού έπαιξαν τον πρώτο αγώνα στην πλατεία Σπιανάδα.
Ακόμη και μετά τη λήξη της βρετανικής προστασίας, το άθλημα συνέχισε να ανθίζει μέσα από τοπικούς συλλόγους, κυρίως στην πόλη της Κέρκυρας.
Σήμερα, το νησί φιλοξενεί την Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ και οκτώ από τα έντεκα ενεργά σωματεία της χώρας, κρατώντας ζωντανή τη σχέση του με ένα άθλημα που έχει γίνει σχεδόν παράδοση.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του ήταν ο αγώνας του 1978 ανάμεσα σε Κερκυραίους και τους διάσημους Lord’s Taverners, με συμμετοχές όπως του John Cleese και του Ken Barrington. Ήταν μια συνάντηση που αναβίωσε το πάθος για το κρίκετ και καθιέρωσε την Κέρκυρα ως το «σπίτι» του αθλήματος στην Ελλάδα.
«Κρίκετ στην Κέρκυρα. Ποιος να το περίμενε;» γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian, κλείνοντας με την εικόνα του μικρού Τζέικ να φεύγει από τη Σπιανάδα κρατώντας τα γάντια του — το δικό του τρόπαιο μιας μέρας που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
“Άγιο είχε” γυναίκα οδηγός που εγκλωβίστηκε στο όχημά της όταν αυτό αναποδογύρισε (Εικόνες)
-
VIDEO21 ώρες ago
Σοκ στη Λάρισα: 45χρονος παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από νταλίκα ενώ είχε σταθμεύσει στη ΛΕΑ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ώρες ago
Σε ανοδική τροχιά επιστρέφουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές – Νέο άλμα πάνω από τα 4.000 δολ. για τον χρυσό
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ16 ώρες ago
Ολυμπιακός: Το τίμημα της υπερπροσπάθειας στο Λονδίνο
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago
“Ακούσαμε εκκωφαντικό θόρυβο, ήταν απίστευτος” περιγράφει μάρτυρας
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago
“Σμπαράλια” το αυτοκίνητο, από θαύμα σώθηκε η οδηγός
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago
Έκρηξη στην ντισκοτέκ “Jacky.O” στη Μιχαλακοπούλου: Χτύπημα της “Greek Mafia” βλέπουν οι Αρχές (Εικόνες & Βίντεο)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 λεπτά ago
Τα νέα μέτρα για την ευλογιά σε σύσκεψη υπό τον Κωστή Χατζηδάκη