Connect with us
banner epikhirisis

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογονάνθρακες: Σχέδιο αποεπένδυσης 4 δισ. της Eni με σενάριο πώλησης και συμμετοχών της στην Κύπρο

Published

on

Eni baleine costa davorio 4 620x350.jpg

Την αποεπένδυση από διεθνείς συμμετοχές και assets του χαρτοφυλακίου που διαθέτει στους υδρογονάνθρακες εξετάζει η Eni.

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός και ένας εκ major oil στη διεθνή αγορά του upstream φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, να επιδιώκει να συγκεντρώσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ προχωρώντας σε πωλήσεις μέρους των διεθνών επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Υδρογονάνθρακες

Το Bloomberg επικαλείται πηγές που έχουν σε γνώση τους τα σχέδια των Ιταλών, σημειώνοντας πώς οι προαναφερόμενες πωλήσεις αποτελούν τμήμα της συνολικής στρατηγικής της διοίκησης της πετρελαϊκής για αποεπενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.

Κύπρος

Οι υποψήφιες δραστηριότητες προς πώληση, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, περιλαμβάνει και εκείνες στην Ινδονησία και την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Eni έχει συμμετοχές σε κοινοπραξίες εταιρειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Έχει θέση operator σε ορισμένες από αυτές και οι περισσότερες συμμαχίες της είναι με τη γαλλική TotalEnergies.

Advertisement

Έχει μισθώσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στο τεμάχιο 6 όπου μαζί με την TotalEnergies ολοκλήρωσε το 2024 σειρά γεωτρήσεων με την επωνυμία «Κρόνος» έχοντας προηγηθεί κι άλλες δύο επιτυχημένες η «Καλυψώ» το 2022 και «Ζευς» το 2028.

Η Eni είναι επίσης operator στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ 2,3,8 και 9, ενώ έχει εκδηλώσει και ενδιαφέρον με την TotalEnergies να είναι operator στα οικόπεδα 7 και 11.

Από τις ανακαλύψεις «Κρόνος», «Καλυψώ» και «Ζευς» εκτιμώνται πως υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου 4,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Η Eni βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ από το 2013.

Το κοίτασμα Ζορ

Η Eni υπενθυμίζεται ότι ήταν η πετρελαϊκή η οποία με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο αποδείχτηκε game changer στο διεθνή χάρτη του upstream.

Advertisement

Το συγκεκριμένο κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 2015 και ήταν μεγέθους 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φέρνοντας στο προσκήνιο την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ως μία εκ των μεγαλύτερων πηγών φυσικού αερίου.

Το σχέδιο αποεπένδυσης της Eni

Σύμφωνα με το Bloomberg ο CEO Κλαούντιο Ντεσκάλτζι φέρεται να εξετάζει την αποεπένδυση από μικρότερα projects που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τοπικούς παίκτες – αγοραστές, ενώ επίσης σταθμίζει και πωλήσεις από μεγαλύτερα έργα.

Ο CEO της Eni Κλαούντιο Ντεσκάλτζι

Το δημοσίευμα αρνήθηκε να το σχολιάσει εκπρόσωπος της Eni.

Η Eni, επιδιώκει να αντλήσει ρευστότητα από την πώληση δραστηριοτήτων του χαρτοφυλακίου των υδρογονανθράκων στοχεύοντας να χρηματοδοτήσει το πλάνο της μετάβασης.

Advertisement

Αυτό περιλαμβάνει συνεργασίες με εξωτερικούς επενδυτές μοιράζοντας συμμετοχές. Αυτές μπορεί να είναι της θυγατρικής Plenitude που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ και στον κλάδο των βιοκαυσίμων με την εταιρεία Enilive.

Η Eni, αναφέρει το Bloomberg, θα μπορούσε να συγκεντρώσει από 850 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ από την πώληση assets που βρίσκονται στην Αλάσκα με αγοραστή την αμερικανική Hilcorp, όπως επίσης και από την πώληση μεριδίου 30% στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο ιταλικός όμιλος σχεδιάζει επίσης την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της στο upstream στην Ιταλία συγκεντρώνοντας τες σε μία μονάδα.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο