Connect with us
banner epikhirisis

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Πενταπλάσια τα κρούσματα το 2023 στην ΕΕ

Published

on

1515138329 0 np 620x350.jpg

Πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε οικόσιτους χοίρους κατέγραψαν 14 κράτη μέλη της ΕΕ το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ μετά από 2 χρόνια επανεμφανίστηκε και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα, με την τελευταία ετήσιας επιδημιολογική έκθεσης που δημοσίευσε η EFSA, στους οικόσιτους χοίρους, το 2023 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) από το 2014. Στην Κροατία και τη Ρουμανία κοινοποιήθηκαν το 96% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων (1.929).

Ο αριθμός των κρουσμάτων το 2023 σε αγριόχοιρους αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο ιός εισήχθη για πρώτη φορά στη Σουηδία και την Κροατία και εξαπλώθηκε σε νέες περιοχές της Ιταλίας. Ταυτόχρονα, επανεμφανίστηκε και στην Ελλάδα μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών.

Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είδαν την επιδημιολογική κατάσταση να βελτιώνεται στις χώρες τους με τον αριθμό των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους να μειώνεται.

Επανεμφανίστηκε και στην Ελλάδα η αφρικανική πανώλη των χοίρων μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι επιδημίες ΑΠΧ σε οικόσιτους χοίρους ήταν σαφώς εποχικές σε όλες τις χώρες, με το 88% των κρουσμάτων να αναφέρθηκαν μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου. Τα περισσότερα κρούσματα μεταξύ οικόσιτων χοίρων εντοπίστηκαν μέσω κλινικής υποψίας (94%), ακολουθούμενη από ιχνηλάτηση σε εγκαταστάσεις που είχαν εμφανιστεί κρούσματα (3%) και εβδομαδιαία δοκιμή τουλάχιστον δύο νεκρών χοίρων σε εγκαταστάσεις (3%).

Advertisement

Στον αγριόχοιρο, παρατηρήθηκε αύξηση 10% στον αριθμό των κοινοποιημένων κρουσμάτων στην ΕΕ σε σύγκριση με το 2022, με σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των χωρών. Χειμερινή αιχμή παρατηρήθηκε μόνο στην Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Η επιδημιολογική κατάσταση στον αγριόχοιρο βελτιώθηκε στη Γερμανία και την Ουγγαρία, όπως υποδηλώνεται από τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των αναλογιών των θετικών σε PCR δειγμάτων από νεκρούς αγριόχοιρους.

Συνολικά, το 31% των σφαγίων αγριόχοιρων που βρέθηκαν κατά την παθητική επιτήρηση βρέθηκαν θετικά με PCR, αντιπροσωπεύοντας το 69% των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους στην ΕΕ. Αντίθετα, το 0,4% των κυνηγημένων αγριόχοιρων βρέθηκε θετικό, αντιπροσωπεύοντας το 31% των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί συνιστούν

Οι ειδικοί της EFSA συνιστούν να δοθεί προτεραιότητα στην παθητική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης και δοκιμής σφαγίων αγριόχοιρου, αντί της ενεργητικής επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής κυνηγημένου αγριόχοιρου για την ανίχνευση εστιών ASF.

Η παθητική επιτήρηση, ιδίως η παρατήρηση κλινικών σημείων της νόσου, παραμένει ο κύριος τρόπος ανίχνευσης για την ΑΠΧ και στις εγκαταστάσεις οικόσιτων χοίρων. Ως εκ τούτου, οι αγρότες και οι κτηνίατροι έχουν να διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναφορά ύποπτων περιπτώσεων.

Τον Οκτώβριο του 2024, η EFSA θα παραδώσει μία επιστημονική έκθεση, με την οποία αναθεωρούνται οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση και εξάπλωση και επιμονή του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε πληθυσμούς αγριόχοιρου καθώς και σε οικόσιτους χοίρους.

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
300x250 Giota Negka
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο