Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση: Τι έχει να κερδίσει η Χαμάς από την κατάπαυση του πυρός;

Published

on

ingropengraphx2

Από πολλές απόψεις, η συμφωνία για τους ομήρους ήταν ασαφής, ξεκινώντας από τη στιγμή που η κατάπαυση του πυρός έγινε αποδεκτή από όλες τις πλευρές – κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης και μέσα σε 8 ώρες από διαφορετικές ζώνες ώρας μεταξύ του Κατάρ, του κύριου μεσάζοντα, και της Ουάσιγκτον, της κύριας δύναμης που πίεζε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, με τους απρόθυμους και πρόθυμους υπουργούς του, να την αποδεχτεί.

Η ονομασία της συμφωνίας είναι ασαφής, ενδεχομένως σκόπιμα: Η επίσημη ανακοίνωση του Κατάρ την αποκαλεί «ανθρωπιστική παύση», αλλά τα μέσα ενημέρωσης στον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ φαίνεται να προτιμούν την «εκεχειρία» ή την «κατάπαυση του πυρός», όπως και τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.

Η ανθρωπιστική παύση είναι προς των πυλών και μπορεί να συμβεί μέχρι δύο φορές βάσει του αριθμού των Ισραηλινών ομήρων

Εκτός από τη διαφορά στο νόημα μεταξύ αυτών των όρων, αυτό αντανακλά το πόσο ευαίσθητες πρέπει να ήταν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν εβδομάδες.

Δημιουργική ασάφεια σε όρους και δηλώσεις για λόγους μελλοντικής κάλυψης

Πιστή στη δυσάρεστη και νευρική σχέση μεταξύ των διαπραγματευτών του Ισραήλ και της Χαμάς, ακόμη και η διάρκεια είναι ασαφής: Οι διαρροές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών των έμμεσων συνομιλιών κυμαίνονταν από τρεις έως πέντε ημέρες.

Τελικά, το εύρος βρίσκεται στη μέση, τέσσερις ημέρες, αλλά, για να προστεθεί η ασάφεια, η συμφωνία επιτρέπει την παράταση κατά μία ημέρα για κάθε επιπλέον παρτίδα 10 αιχμαλώτων που απελευθερώνει η Χαμάς.

Advertisement

Η τελευταία ασάφεια είναι το πότε θα τεθεί σε ισχύ αυτή η δύσκολη συμφωνία – αυτό θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της Τετάρτης.

Η μικρή αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες ενημερώσεις είναι ότι ο Νετανιάχου κέρδισε μερικούς πόντους στο ισραηλινό κοινό παρουσιάζοντας στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο τη συμφωνία, στην οποία πιθανότατα τον έσυρε ο Τζο Μπάιντεν. Παρόλα αυτά, η πολιτική του επιβίωση μετά την οριστική παύση των μαχών στη Γάζα κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι.

Η αρχική δημόσια αντίθεσή του στις πρώτες αναφορές για μια συμφωνία έδειχνε τη γνώμη της ισραηλινής ακροδεξιάς πτέρυγας, η οποία πολιτικά καθοδηγείται κυρίως από τους εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τους προστάτες τους στην Κνέσετ και το υπουργικό συμβούλιο.

Για αυτούς, η Χαμάς είναι τρομοκράτες που πρέπει να σκοτωθούν, να εξαλειφθούν και να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας με τους αιχμαλώτους να απελευθερώνονται είτε εθελοντικά είτε με τη βία, και έλαβαν κάθε πρόταση για διαπραγμάτευση με τη Χαμάς ως προσβολή και αδίκημα.

Έχοντας γίνει το κόμμα που διαπραγματεύεται με το κράτος του Ισραήλ, έστω και μέσω μεσαζόντων, η Χαμάς κέρδισε την πολιτική αποδοχή της διεθνούς κοινότητας. Μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες από τις 7 Οκτωβρίου, το καθεστώς της άλλαξε από «τρομοκράτες με τους οποίους κάθε διαπραγμάτευση είναι απαράδεκτη» σε «μια οργάνωση που έχει τον έλεγχο στο έδαφος».

Advertisement

Παρόλο που το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να την αποκαλούν «τρομοκρατική», ένας όρος που συνήθως υποδηλώνει «ανθρώπους με τους οποίους δεν διαπραγματευόμαστε», αναγνώρισαν την πραγματικότητα και αποδέχθηκαν την παλαιστινιακή οργάνωση ως το αντίπαλο δέος τους στις διαπραγματεύσεις.

Βεβαίως, η Χαμάς και το Ισραήλ έχουν διαπραγματευτεί ανακωχές στο παρελθόν, πάντα με τη μεσολάβηση τρίτων, συνήθως της Αιγύπτου. Αλλά αυτά ήταν ζητήματα τακτικής στο πεδίο της μάχης και όχι ολοκληρωμένες διεθνείς συμφωνίες που αφορούσαν πολλά κράτη.

Tι έχει ανακοινώσει η Χαμάς

Την παύση των πυρών και από τις δύο πλευρές, τη διακοπή όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του στρατού κατοχής σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και τη διακοπή της κίνησης των στρατιωτικών οχημάτων του Ισραήλ που διεισδύουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Την είσοδο εκατοντάδων φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική, ανακουφιστική, ιατρική βοήθεια και καύσιμα σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς εξαίρεση, βόρεια και νότια.

Την απελευθέρωση 50 από τους κρατούμενους, γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 γυναικών και παιδιών κάτω των 19 ετών από τις φυλακές του Ισραήλ, όλοι σύμφωνα με την σειρά που φυλακίστηκαν.

Advertisement

Τη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας (στο νότο) για τις τέσσερις ημέρες.

Τη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας στο (βορρά) για έξι ώρες καθημερινά από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 4:00 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ δεσμεύεται να μην επιτεθεί και να μην συλλάβει κανέναν σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων (από βορρά προς νότο) κατά μήκος της οδού Salah Al-Din.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο