Connect with us
banner epikhirisis

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Χρηματοδότηση από την περιφέρεια Θεσσαλίας στη Μαγνησία

Published

on

Πάρκα και κήποι, κοινωφελείς υπαίθριοι χώροι, πλατείες, ακάλυπτοι, περιβάλλοντες χώροι ιδρυμάτων, εκκλησίες, κοιμητήρια, ποτάμια, ρέματα και κανάλια, οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, εγκαταλειμμένες ανοιχτές περιοχές, μη χρησιμοποιούμενα οικόπεδα, εντάσσονται για αξιοποίηση και ανάδειξη στον προγραμματισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ.

Με τον τίτλο «Πράσινες και Γαλάζιες Υποδομές», που αφορούν χερσαίους χώρους πρασίνου και οικοσυστήματα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα χρηματοδοτήσει από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) πλατείες, γήπεδα, ελεύθερους αστικούς χώρους για την βελτίωση της δημόσιας υγείας και της περιβαλλοντικής ποιότητας, σε 17 πόλεις στα οικιστικά κέντρα δήμων της Θεσσαλίας, με πληθυσμό άνω των 2.900 κατοίκων, εξαιρουμένων των περιοχών στις οποίες θα υλοποιηθούν Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).

Πρόκειται για τα λεγόμενα «πάρκα πόλης» και «πάρκα τσέπης», που αποτελούν γνωστή καλή πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη, και αφορούν σε αναξιοποίητες εκτάσεις που απαντώνται εντός πόλεων, δημιουργώντας κενά στη συμπαγή μορφή ως αποτέλεσμα των ραγδαίων μετατοπίσεων πληθυσμού. Με το νέο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη χρηματοδότηση αυτές οι εκτάσεις είναι ώριμες για την ολική μετατροπή τους μέσα από περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που θα προκύψουν και θα εγκριθούν ώστε να αποτελέσουν εργαλείο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στους οικισμούς που θα υλοποιηθούν.

Οι δεκαεπτά οικισμοί που εντάσσονται στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς αξιοποίηση των κονδυλίων του Ειδικού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι οι ακόλουθοι (με bold όσοι είναι στη Μαγνησία): 1) Ο Δήμος Βόλου, για τους οικισμούς Αγριάς και Ν. Αγχιάλου, 2) Ο Δήμος Τυρνάβου, για τους οικισμούς Τυρνάβου και Αμπελώνα, 3) Ο Δήμος Φαρσάλων, για τον οικισμό Φαρσάλων, 4) Ο Δήμος Μετεώρων, για τον οικισμό Καλαμπάκας, 5) Ο Δ. Λαρισαίων, για τους οικισμούς Γιάννουλης και Φαλάνης, 6) Ο Δήμος Αλμυρού, για τον οικισμό Αλμυρού, 7) Ο Δήμος Ελασσόνας, για τον οικισμό Ελασσόνας, 8) Ο Δήμος Σοφάδων, για τον οικισμό Σοφάδων, 9) Ο Δήμος Σκιάθου, για τον οικισμό Σκιάθου, 10) Ο Δήμος Παλαμά, για τον οικισμό Παλαμά, 11) Ο Δήμος Κιλελέρ, για τον οικισμό Νίκαιας, 12) Ο Δήμος Αγιάς, για τον οικισμό Αγιάς, 13) Ο Δήμος Σκοπέλου, για τον οικισμό Σκοπέλου, 14) Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, για τον οικισμό Βελεστίνου.

Οι πράσινες υποδομές αποτελούνται από δίκτυα φυσικών και ημι-φυσικών περιοχών, όπως πάρκα, άλση, πράσινους δρόμους και αστικούς κήπους και στόχος της Περιφέρειας είναι η παροχή οικοσυστημικών υπηρεσιών, όπως η μείωση θερμοκρασίας, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα και η προστασία της βιοποικιλότητα.

Advertisement

Οι μπλε υποδομές αφορούν τα υδάτινα στοιχεία εντός του αστικού ιστού, όπως ποτάμια, λίμνες, υγρότοποι και παράκτιες ζώνες και ο σκοπός της χρηματοδότησης είναι η διαχείριση υδάτων, η μείωση κινδύνου πλημμυρών και η βελτίωση των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Κουρέτας: Παρέμβαση στην κρισιμότερη περίοδο

«Τα οφέλη των πράσινων και μπλε υποδομών είναι πολλαπλά. Τα δίκτυα των πράσινων και μπλε χώρων βελτιώνουν την ποιότητα του περιβάλλοντος, την κατάσταση και τη συνδεσιμότητα των φυσικών περιοχών ενώ παράλληλα βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η ανάπτυξη πράσινης υποδομής μπορεί επίσης να υποστηρίξει την πράσινη οικονομία και να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης. Πρόκειται για ένα σχέδιο που απαιτεί προγραμματισμό, επιμονή και τεχνογνωσία. Η Θεσσαλία όμως σύντομα θα δει την εικόνα να αλλάζει γιατί τα περιβαλλοντικά αγαθά που θα δημιουργηθούν είναι δημόσια αγαθά. Οι επενδύσεις σε πράσινες και γαλάζιες υποδομές, αποτελούν φυσικές λύσεις για τις πόλεις για την προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας και τη συμβολή στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση της ευπάθειας σε φυσικές καταστροφές. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα την κρισιμότερη περίοδο», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» οι ως άνω περιγραφόμενες παρεμβάσεις θα πρέπει να μην είναι μεμονωμένες αλλά να διαμορφώνουν ένα ενιαίο σύνολο, είτε μέσω της ομοιόμορφης παρέμβασης σε ένα σύνολο παρεμφερών υποδομών (π.χ. κάθετοι κήποι / πράσινα δώματα σε σχολικά ή άλλα δημόσια κτίρια) είτε μέσω της διασφάλισης της συνδεσιμότητας των επιμέρους πράσινων ή μπλε «κόμβων» (πάρκων, πλατειών, αθλητικών χώρων, λιμνών) μέσω κατάλληλα διαμορφωμένων διαδρομών. Για τη διασφάλιση αυτού του ενιαίου χαρακτήρα, το κάθε έργο θα πρέπει να περιλαμβάνει ομοιόμορφη παρέμβαση σε τρία τουλάχιστο σημεία – κόμβους ή να συνδέει δύο τουλάχιστον σημειακούς κόμβους με μία διαδρομή. Κατά μήκος παρεμβάσεις παραλίμνιες, παρόχθιες ή σε παραλιακό μέτωπο καθώς και διαδρομές που χαρακτηρίζονται από συστοιχίες δέντρων ή/και περιβάλλουσα βλάστηση, μονοπάτια εντός δημοτικών δασικών εκτάσεων ή άλλων φυσικών περιοχών επίσης πληρούν τον χαρακτηρισμό της πράσινης ή μπλε υποδομής.

Advertisement
Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Βόλου και έργα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών

Published

on

IMG 3351 1024x768.jpeg

Στις αρχές του 2026 θα λειτουργήσει πλήρως ο νέος ακτινολογικός εξοπλισμός στα εξωτερικά ιατρεία και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων κλινικών του Αχιλλοπούλειου, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.457.00 ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, των Εξωτερικών Ιατρείων και των Εργαστηρίων του Γ.Ν. Βόλου. 

Από τη στιγμή που υποβάλλει τα τεύχη δημοπράτησης το νοσοκομείο και είναι άρτια θα δοθεί έγκριση δημοπράτησης και, αν δεν υπάρχουν ενστάσεις, τον επόμενο χρόνο τα μηχανήματα θα έχουν τοποθετηθεί και θα λειτουργούν, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο έργο ανάπλασης του πάρκου των Αλυκών, το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης για ντόπιους και τουρίστες, ενώ διαθέτει και μελέτη αντιπλημμηρικών. Όπως έγινε γνωστό ο Δήμος Βόλου, από την πλαζ Αλυκών μέχρι και την περιοχή Μιμίκος, ετοιμάζει μελέτη ανάπλασης του χώρου, ενώ διαθέτει έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών για χρηματοδότηση του έργου. Για το έργο είναι πολύ πιθανό να μην απαιτηθεί δημοπράτηση, αλλά να γίνει με απευθείας ανάθεση καθώς βρίσκεται σε περιοχή που υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες.

Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Βόλου και έργα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών

Οι αποζημιώσεις των επιχειρηματιών των Αλυκών 

Στη σημερινή συνέντευξη παρόντες ήταν και καταστηματάρχες των Αλυκών που επλήγησαν από το γεγονός ότι η θάλασσα είχε γεμίσει με νεκρά ψάρια από την Κάρλα την περίοδο του καλοκαιριού. Όπως εξήγησε ο κ. Κουρέτας, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την αποζημίωση των επιχειρηματιών. «Αυτή την περίοδο γίνονται οι αιτήσεις και μέχρι τέλος του μήνα θα γίνουν και οι πληρωμές σε όλους τους επιχειρηματίες». Πρόκειται για περίπου 50 επιχειρηματίες που θα λάβουν από 5.000 – 50.000 ευρώ ο καθένας ως αποζημίωση και μάλιστα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 

Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Βόλου και έργα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτώνΧρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Βόλου και έργα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών

Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων από ευλογιά 

Ο κ. Κουρέτας ενημέρωσε επίσης ότι σε επικοινωνία που είχε σήμερα με τον αρμόδιο υπουργό, τον διαβεβαίωσε ότι οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησία που επλήγησαν από την ευλογιά θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους μόλις ανοίξει το σύστημα και περαστούν τα στοιχεία των φακέλων του κάθε κτηνοτρόφου που ήδη έχει αποστείλει η περιφέρεια. Τάχθηκε στο πλευρό τους και τόνισε ότι θα είναι μαζί τους στην κινητοποίηση που ετοιμάζουν μεθαύριο, Κυριακή. «Πιέστε κι εσείς και εμείς και εκτιμώ ότι από τη στιγμή που περαστούν στο σύστημα σύντομα θα πάρετε τα χρήματά σας». 

Advertisement

Έργα στο Δήμο Βόλου και αερορύπανση 

Τέλος ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τη χρηματοδότηση σειράς σημαντικών έργων για το Δήμο Βόλου, ενώ επισήμανε ότι η σχέση του ως περιφερειάρχη με το δήμο είναι άριστες για το καλό της πόλης. 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν επίσης οι προτάσεις του καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων του Π.Θ. Γ. Σαχαρίδη, με τον οποίο έχει συνεργασία η περιφέρεια για τη συντήρηση και επισκευή των σταθμών αερορύπανσης για την καλύτερη αποτύπωση των στοιχείων, διαδικτυακά και με προτάσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο