ΒΟΛΟΣ
Εκδήλωση Δικηγόρων στον Βόλο, με θέμα «Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος στην Ελλάδα μέχρι η ελληνική έννομη τάξη να καλύπτει επακριβώς τα δικαιώματα του παιδιού, ήταν το μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στο Συνεδριακό Κέντρο Forum με θέμα «Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η Ελλάδα: Δυνατότητες και Προκλήσεις».
Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Ερτζη Χρυσοχού, υπογράμμισε ότι υπάρχουν τρία προαιρετικά πρωτόκολλα και αυτή τη στιγμή τα δύο εξ’ αυτών έχουν επικυρωθεί στη χώρα και το τρίτο όχι.
Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα για τα δικαιώματα του παιδιού για την υγεία, την εκπαίδευση, τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα.
Μίλησαν οι: Παρούλα Νάσκου- Περράκη, αφ. καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα «Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού και η εφαρμογή της στην Ελλάδα», Κίρκη Πατσιαντά, δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής με θέμα «Οι συστάσεις της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού προς την Ελλάδα: τι πρέπει να κάνει η χώρα μας για να διασφαλίσει αποτελεσματικότερα τα δικαιώματα του παιδιού», Γιώργος Σιμόπουλος, σύμβουλος εκπαίδευσης στο γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα με θέμα «Από το Πανεπιστήμιο στην κοινότητα: τα Κέντρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και οι επαγγελματίες πρώτης γραμμής» και Μαρία- Σοφία Βαΐτση, εισαγγελέας Πρωτοδικών, διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου με θέμα «Οι δικονομικές εγγυήσεις των ανηλίκων στην ποινική διαδικασία: Ενωσιακές Επιταγές και εθνική εφαρμογή».
Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος συνεχάρη τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και ειδικά την κα. Περράκη για την παρουσία της στο πάνελ.
«Οι ειδικοί λένε ότι τα δικαιώματα του παιδιού είναι τα περισσότερο κατοχυρωμένα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο υιοθετημένα από το 1989 από τον ΟΗΕ. Με θλίψη, όμως, παρατηρούμε ότι παραβιάζονται καθημερινά και στον προηγμένο και στον αναπτυσσόμενο και στον τρίτο κόσμο. Αυτό θα πρέπει να μας κρατάει όλους πάντα σε εγρήγορση και έτσι τέτοιου περιεχομένου εκδηλώσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες», ήταν το μήνυμα που μετέφερε σε δηλώσεις του.
Η κα. Νάσκου – Περράκη είναι η Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας που με ομάδα μεταπτυχιακών της μαθητών μετέφρασε σε βιβλίο τις διατάξεις – γενικά σχόλια τη Διεθνούς Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την εφαρμογή της στην ελληνική έννομη τάξη.
Σε δηλώσεις της είπε ότι η εν λόγω Σύμβαση, που αποτελεί το σημαντικότερο κείμενο δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι νόμος του κράτους από το 1992 και σύμφωνα με το Σύνταγμα αποτελεί νόμο που υπερισχύει όλων των άλλων.
Τόνισε ότι υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και περιλαμβάνει όλων των ειδών την προστασία για τα παιδιά, δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες στα κράτη.
Υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για την Εφαρμογή της Σύμβασης, όμως σημείωσε ότι καθυστερούμε στην ενημέρωση.
«Η διδασκαλία αυτής της Σύμβασης διδάσκεται σε Νομικές Σχολές και σε μερικά Παιδαγωγικά Τμήματα και Τμήματα Διεθνών Σπουδών και πουθενά αλλού», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ενημέρωση πρέπει να διευρυνθεί πρώτα στα Πανεπιστήμια και στη συνέχεια από εκεί στους δασκάλους.
Εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη διάθεση του περιεχομένου της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού ζήτησε και η κα. Πατσιαντά, η οποία αναφέρθηκε στις συστάσεις της Επιτροπής Δικαιωμάτων Παιδιού προς την Ελλάδα.
Υπογράμμισε ότι πρέπει να διοργανωθούν επιμορφώσεις για όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με και για τα παιδιά, κοινωνικούς λειτουργούς, επαγγελματίες υγείας, αστυνομικούς, δικαστές και δικηγόρους.
Η κ. Πατσιαντά αναφέρθηκε και σε ειδικότερες περιπτώσεις όπως στα Δικαιώματα του Παιδιού με αναπηρία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποτρέψει τη συστηματική θυματοποίηση των παιδιών αυτών και να παρέχει συστηματική στήριξη στους γονείς τους, ώστε να μην τοποθετούν τα παιδιά σε Ιδρύματα και αυτά να λαμβάνουν ημερήσια φροντίδα κατ’ οίκον νοσηλεία.
Από την πλευρά του, ο κ. Σιμόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η UNICEF στην Ελλάδα για την εφαρμογή της Σύμβασης υπογραμμίζοντας ότι έχει Δημιουργήσει 17 Κέντρα για την Προστασία του Παιδιού σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες ( με εξαίρεση μία) και στη Θεσσαλία που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο.
«Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και συνεχίζεται», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με κρατικούς και μη φορείς για να είναι στην καθημερινή στην ατζέντα τα θέματα των δικαιωμάτων του παιδιού.
Τέλος, τόνισε ότι η εικόνα που υπάρχει στην Ελλάδα για τα δικαιώματα του παιδιού, δεν είναι ούτε καταστροφική ούτε ειδυλλιακή. «Υπάρχουν πολλά βήματα να γίνουν στη συνέχεια. Είμαστε σε μία κατεύθυνση που τουλάχιστον η συζήτηση αυτή γίνεται και γίνεται με έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο», συμπλήρωσε.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ
-
ΒΟΛΟΣ21 ώρες agoΣεισμική δόνηση μικρής έντασης καταγράφηκε στον Βόλο
-
ΒΟΛΟΣ14 ώρες agoΒολιώτης, χτύπησε με τα χέρια και με μπάρα γυμναστικής στο πρόσωπο και στη μέση πρώην σύντροφό του και με κατσαρόλα στο κεφάλι τη μητέρα του
-
VIDEO23 ώρες ago🔴 Διάρρηξη σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στον Βόλο – Έκαναν «φτερά» 35 λαχεία
-
VIDEO11 ώρες agoΤο τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδος στην παραλία του Βόλου
-
ΒΟΛΟΣ23 ώρες agoΜε ξεχωριστές μουσικές μελωδίες πλημμύρισε το Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα Βόλου
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ16 ώρες agoΗ πόλη των 15 λεπτών στην Ελλάδα που θα αλλάξει τα δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 ώρες agoΜητσοτάκης: Η Ευρώπη απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί μόνη της – Είμαστε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ22 ώρες agoΣυγγραφείς από όλον τον κόσμο στην 22η ΔΕΒΘ









