Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Η πολυδιάστατη φτώχεια αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 2010 – 1,2 δισ. άνθρωποι σε οξεία στέρηση

Published

on

Η πολυδιάστατη φτώχεια αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 2010 – 1,2 δισ. άνθρωποι σε οξεία στέρηση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες οξείας πολυδιάστατης φτώχειας έφτασε τα 1,2 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση από το 2010, όταν δημιουργήθηκε ο σχετικός δείκτης. Σύμφωνα με την έκθεση του 2026, πρόκειται για 51,5 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Η έκθεση συντάχθηκε από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) και την Πρωτοβουλία της Οξφόρδης για τη Φτώχεια και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη (OPHI). Καλύπτει 108 χώρες, όπου ζουν συνολικά 6,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Ο διευθυντής του UNDP, Αλεξάντερ ντε Κρο, χαρακτήρισε την αύξηση «σήμα συναγερμού για όλο τον κόσμο». 

Παιδιά οι περισσότεροι άνθρωποι σε συνθήκες φτώχειας

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που καταγράφονται στον δείκτη, ποσοστό 51,5%, είναι παιδιά. Η έκθεση συνδέει την πολυδιάστατη φτώχεια με αλληλοεπικαλυπτόμενες στερήσεις, όπως η πείνα, η διακοπή της φοίτησης και η έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Ο δείκτης εξετάζει, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες στέγασης, την υγιεινή, τη διατροφή, την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. 

Η φτώχεια πλήττει περισσότερο τις αγροτικές περιοχές: πάνω από οκτώ στους δέκα ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες πολυδιάστατης φτώχειας κατοικούν στην ύπαιθρο. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Οι οργανισμοί σημειώνουν, πάντως, ότι η πληθυσμιακή αύξηση συμβάλλει στην άνοδο του συνολικού αριθμού. Επισημαίνουν επίσης ότι νέα στοιχεία από έρευνες ήταν διαθέσιμα μόνο για 13 από τις 108 χώρες που περιλαμβάνει η έκθεση. 

Advertisement

Πρόοδος σε 33 χώρες

Παρά τη συνολική αύξηση, η εικόνα δεν είναι ίδια παντού. Σε 33 χώρες, από τις 89 για τις οποίες υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία διαχρονικά, το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες πολυδιάστατης φτώχειας μειώθηκε στο μισό μέσα σε λιγότερο από 15 χρόνια. Σε αυτές περιλαμβάνονται έξι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Η ταχύτερη πρόοδος καταγράφηκε στην Ασία, κυρίως στην Κίνα και το Βιετνάμ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber



Περισσότερα Εδω

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV