ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα εποχή για τη σιδηροδρομική περιουσία – Από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στη Hellenic Rail Estate
Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Σε ένα κομβικό σημείο εισέρχεται η διαχείριση της ελληνικής σιδηροδρομικής περιουσίας, καθώς η ΓΑΙΑΟΣΕ μετασχηματίζεται ριζικά και υιοθετεί τη νέα εταιρική της ταυτότητα υπό την ονομασία «Hellenic Rail Estate». Η εξέλιξη αυτή παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο, ολιστικό μοντέλο προστασίας, ωρίμανσης και επενδυτικής αξιοποίησης των δημόσιων παγίων.
Ρεπορτάζ Ρεγγίνα Σαβούρδου
Η Hellenic Rail Estate (πρώην ΓΑΙΑΟΣΕ) τελεί υπό τη διαχείριση και εποπτεία του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου – Hellenic Growth Fund (πρώην Υπερταμείο) και διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια δημόσιας ακίνητης περιουσίας στη χώρα.
Συγκεκριμένα, στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται περίπου 110.000 στρέμματα γης και 4.800 κτίρια συνολικής επιφάνειας περίπου 630.000 τετραγωνικών μέτρων. Κεντρικός στόχος της νέας στρατηγικής κατεύθυνσης είναι η μετατροπή αυτού του τεράστιου πλούτου από στατικό περιβάλλον σε ουσιαστικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, βιώσιμων μεταφορών, αστικής αναζωογόνησης και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία.
Η στρατηγική της πολιτείας και το project-πρότυπο στη Θεσσαλονίκη
Στον θεσμικό ρόλο της πολιτείας και στη στρατηγική αξιοποίησης της σιδηροδρομικής περιουσίας αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός στο χαρτοφυλάκιο του οποίου εποπτεύεται η Hellenic Rail Estate.

«Η ακίνητη περιουσία του σιδηροδρομικού δικτύου αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα, ιδίως στο πλαίσιο του σχεδιασμού που υλοποιούμε για τη διαχείρισή της. Νομίζω ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημαντικά δείγματα γραφής αυτής της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση για την ανάπλαση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Πλέον, μπορούμε να μιλάμε για έναν χώρο που δεν θα αλλάξει απλώς την εικόνα του Σταθμού, αλλά θα αποτελέσει πόλο τουριστικής και εμπορικής ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας συνολικά την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης», σημείωσε στον χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάπλαση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, με στόχο ο σχετικός διαγωνισμός να προκηρυχθεί έως το τέλος του 2026, με την προσπάθεια στραμμένη στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Το συγκεκριμένο project φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα έργο-πρότυπο, αναδεικνύοντας ένα νέο μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα στη ΓΑΙΑΟΣΕ (Hellenic Rail Estate), το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους ιδιώτες επενδυτές. Στόχος είναι η ολιστική αναμόρφωση του χώρου, μετατρέποντάς τον σε μοντέλο αστικής ανάπλασης για το κέντρο της Βόρειας Ελλάδας.
Παράλληλα, ο κ. Κώτσηρας έκανε ειδική μνεία στη συμφωνία για την ανακαίνιση του εσωτερικού χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης μέσω δωρεάς, σημειώνοντας πως πρόκειται για σημαντικές «ψηφίδες» στη συνολική προσπάθεια αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.
Σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες
Στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ανέδειξε την ανάγκη διασύνδεσης των έργων με τις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας έμφαση στη συναίνεση και στην αντιμετώπιση των σταθμών ως τοπόσημων.


«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, και ένα μεγάλο στοίχημα για το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, να υπάρξει ουσιαστική διασύνδεση όλων των προγραμμάτων της εταιρείας με τις τοπικές κοινωνίες. Για κάθε έργο που σχεδιάζεται, η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών είναι απαραίτητη. Ένας σιδηροδρομικός σταθμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα απομονωμένο ή ξεχασμένο κτίριο, αλλά ως ένα ζωντανό τοπόσημο που εντάσσεται οργανικά στον αστικό ιστό. Παράλληλα, εκτάσεις που έχουν προκύψει από τη διαμόρφωση του δικτύου, ιδίως από καταργημένες γραμμές σε μικρότερους δήμους, θα πρέπει, εφόσον το επιθυμούν οι τοπικές αρχές, να αξιοποιούνται ως εν δυνάμει περιουσιακά στοιχεία των ίδιων των τοπικών κοινωνιών», υπογράμμισε από πλευράς του ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νίκος Ταχιάος.
Ο μετασχηματισμός της ΓΑΙΑΟΣΕ σε Hellenic Rail Estate υπό τη σκέπη του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου (Hellenic Growth Fund) οριοθετεί μια νέα περίοδο για τη δημόσια περιουσία. Με εμβληματικό σημείο εκκίνησης τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης η πολιτεία επιδιώκει να συνδυάσει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, την εμπορική αξιοποίηση και τον σεβασμό στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
-
ΒΟΛΟΣ9 ώρες agoΣύλληψη ενός 25χρονου- Στην κατοχή του βρέθηκε σιδερογροθιά
-
MEDIA8 ώρες agoΗ θερμή υποδοχή από τον Νίκο Χατζηνικολάου και τα πρώτα της λόγια
-
MEDIA6 ώρες agoΝεκρός μετά από αποτυχημένη επέμβαση μεγέθυνσης ανδρικού μορίου Βρετανός influencer
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες agoΚατηγορείται ότι εξέδιδε δύο 16χρονες
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες agoΔικηγόρος εντοπίστηκε νεκρός στο διαμέρισμά του, οι δικοί του τον αναζητούσαν επί πέντε ημέρες
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ6 ώρες agoΤσανάκας: «Ψυχολογικό το θέμα του γκολ – Ντεμπούτο Πουέρτα και καλή εμφάνιση ο στόχος για Ολυμπιακό»
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 ώρες agoΑντιπαράθεση Σαμαρά – Μητσοτάκη: «Δεν βλέπω κανένα απολύτως περιθώριο συνεννόησης» λέει ο πρωθυπουργός
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ6 ώρες agoΔημόσιοι υπάλληλοι: Αυξήσεις και νέο επίδομα Χριστουγέννων – Τα ποσά για το 2027 και το 2028









