ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέθανε ο Βασίλης Ρίζος, γιος της Θεανώς Φωτίου
Με βαθιά θλίψη η Νέα Αριστερά αποχαιρετά τον Βασίλη Ρίζο, έναν άνθρωπο που συνέδεσε τη σύντομη αλλά πυκνή ζωή του με την αρχιτεκτονική, την κοινωνική δράση και την Αριστερά.
Γιος της Θεανώς Φωτίου και του Δημήτρη Ρίζου, υπήρξε ένας ταλαντούχος αρχιτέκτονας με διακρίσεις σε διεθνείς και πανελλαδικούς διαγωνισμούς, προσεγγίζοντας τον δημόσιο χώρο όχι μόνο ως επαγγελματίας αλλά και ως ενεργός πολίτης.
Από τα μαθητικά του χρόνια ήταν βαθιά δεμένος με την πόλη και τη γειτονιά του, τους Αμπελόκηπους, συμμετέχοντας σε συλλογικότητες και κινήσεις που διεκδικούσαν έναν πιο ανθρώπινο αστικό χώρο. Υπήρξε μέλος και υποψήφιος της «Συμμαχίας για ένα προοδευτικό ΤΕΕ», της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», ενώ για χρόνια συμμετείχε στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων.
Σημαντική ήταν η συμβολή του στην «Ανάπλαση Αθήνας» την περίοδο 2018–2019, όπου είχε την ευθύνη του έργου για τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στα χρόνια της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσα από την «Αλληλεγγύη για Όλους», αρχικά ως μέλος και στη συνέχεια ως συντονιστής, βρέθηκε στο πλευρό όσων είχαν ανάγκη, ενώ συμμετείχε και στη διαμόρφωση του πλαισίου για τις αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες» κατά την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς.
Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα της Νέας Αριστεράς, ο Βασίλης είχε αφήσει το αποτύπωμά του και στον χώρο του κόμματος, καθώς μαζί με τη μητέρα του Θεανώ Φωτίου είχε σχεδιάσει τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και τα γραφεία της Νέας Αριστεράς φέρουν τη δική του αρχιτεκτονική υπογραφή.
Η Νέα Αριστερά εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη μητέρα του Θεανώ Φωτίου, στον γιο του Δημήτρη και στους οικείους του.
Η ανάρτηση της Νέας Αριστεράς:
«Η Νέα Αριστερά αποχαιρετά τον σύντροφο Βασίλη Ρίζο
Αποχαιρετούμε σήμερα με μεγάλη οδύνη τον σύντροφό μας Βασίλη Ρίζο.
Ο Βασίλης, γιος της Θεανώς Φωτίου και του Δημήτρη Ρίζου, είχε συνυφάνει την τόσο σύντομη ζωή του με τη γνώση και τη δράση του στην Αρχιτεκτονική, την Αριστερά και την Αθήνα. Ένας λαμπρός αρχιτέκτονας με διακρίσεις σε διεθνείς και πανελλαδικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ασχολήθηκε με το «χώρο» όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και κινηματικά και πολιτικά. Από μαθητής ήταν ο άνθρωπος της πόλης του, της γειτονιάς του, των Αμπελόκηπων, και των ανθρώπων της. Μέλος και υποψήφιος της «Συμμαχίας για ένα προοδευτικό ΤΕΕ», της δημοτικής παράταξης, Ανοιχτή Πόλη αλλά και σταθερά μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων, έκανε πράξη όσα πίστευε για την ενεργό δράση των αριστερών ανθρώπων. Όπου υπήρχε στην Αθήνα ζήτημα διεκδίκησης αλλά και σχεδιασμού δημόσιου χώρου αυτός ήταν παρών. Ως μέλος της «Ανάπλασης Αθήνας», το 2018-2019, είχε την ευθύνη του έργου ανάπλασης των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στα πέτρινα χρόνια της ανθρωπιστικής κρίσης, ως μέλος και αργότερα συντονιστής της «Αλληλεγγύης για Όλους», ήταν πάντα εκεί για όποιον συνάνθρωπό μας είχε ανάγκη. Σημαντική ήταν η συμβολή του κατά στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, στον νόμο για τις αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες».
Ο Βασίλης ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα της Νέας Αριστεράς. Μαζί με τη μητέρα του Θεανώ είχαν σχεδιάσει τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και τα γραφεία της Νέας Αριστεράς έχουν τη δική του αρχιτεκτονική υπογραφή. Ο Βασίλης ήταν πάνω από όλα ένας πολύ γλυκός γιος, πατέρας, φίλος, άνθρωπος που μας άφησε πολύ νέος και πολύ αναπάντεχα.
Στη Θεανώ, το γιο του Δημήτρη και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους τα θερμά συλλυπητήρια.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 ώρες agoΟΠΕΚΕΠΕ: Άρση της βουλευτικής τους ασυλίας ζητούν Τσιάρας και Κεφαλογιάννης
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες agoΕύβοια: Οκτώ αγνοούνται στο φαράγγι της Αγάλης
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες agoΚυριακή των Βαΐων με ανοιχτά καταστήματα: “Βούλιαξε” η Ερμού από κόσμο
-
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες agoΚτηνοτρόφος αποκαλύπτει την αλήθεια για την υπόθεση Παπακώστα
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ23 ώρες agoΑΑΔΕ: Αδήλωτες συναλλαγές ύψους 5,6 εκατ. ευρώ και 50.000 παραβάσεις σε τρεις μήνες αποκάλυψαν 8.000 φορολογικοί έλεγχοι
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες ago«Πότε θα τον πληρώσεις; Μην γίνει καμία στραβή»: Νέοι διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
-
ΚΟΣΜΟΣ21 ώρες agoΤραμπ στο Fox News: Καλές πιθανότητες συμφωνίας με το Ιράν τη Δευτέρα – Αν δεν γίνει, θα ανατινάξω τα πάντα και θα πάρω το πετρέλαιο
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες agoΕύβοια: Κι άλλο τροχαίο, τζιπ έπεσε σε ρέμα









