Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Ρήγμα στις σχέσεις Τραμπ με καθολικές κοινότητες μετά την επίθεση στον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄

Published

on

Έντονη αναστάτωση έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η ανοιχτή σύγκρουση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, τον πρώτο Αμερικανό ποντίφικα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Παρότι η πλειοψηφία των Καθολικών ψηφοφόρων στήριξε τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2024, η σφοδρή και πρωτοφανής ρητορική του κατά του Πάπα έχει προκαλέσει κύμα δυσαρέσκειας σε ευρύ φάσμα της καθολικής αλλά και της ευαγγελικής κοινότητας.
Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις και οι αναρτήσεις του προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αιχμές κατά του Πάπα για τη στάση του απέναντι στον πόλεμο με το Ιράν.

Ο Λέων ΙΔ΄, χωρίς να κατονομάσει τον Τραμπ, καταδίκασε την «ψευδαίσθηση παντοδυναμίας» που όπως είπε– τροφοδοτεί τη βία και κάλεσε σε ειρήνη και σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι μεταφέρει ένα ευαγγελικό μήνυμα και όχι προσωπική πολιτική επίθεση, προσθέτοντας αργότερα ότι «δεν φοβάται την κυβέρνηση Τραμπ».

Ρήγμα στις σχέσεις Τραμπ με καθολικές κοινότητες μετά την επίθεση στον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄
AP Photo/Andrew Medichini

Οι αντιδράσεις από την καθολική ιεραρχία ήταν ασυνήθιστα αιχμηρές. Ο αρχιεπίσκοπος Πολ Κόουκλεϊ, πρόεδρος της Διάσκεψης Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ, καθώς και ο επίσκοπος Ρόμπερτ Μπάρον, γνωστός για τις συντηρητικές του θέσεις και τη μέχρι πρότινος θετική στάση του προς τον πρόεδρο, χαρακτήρισαν τα σχόλια του Τραμπ ασεβή και ακατάλληλα. Ο Μπάρον μάλιστα κάλεσε δημόσια τον πρόεδρο να ζητήσει συγγνώμη.
Η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο Τραμπ ανήρτησε εικόνα που τον παρουσίαζε ως θεραπευτή με εμφανείς χριστολογικές αναφορές. Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε οργή ακόμη και σε σκληρούς υποστηρικτές του από τον χώρο των ευαγγελικών χριστιανών. Προσωπικότητες όπως ο Ντέιβιντ Μπρόντι και ο πάστορας Γουίλι Ράις έκαναν λόγο για «βλασφημία» και «κόκκινη γραμμή που ξεπεράστηκε». Η εικόνα αποσύρθηκε λίγες ώρες αργότερα, με τον πρόεδρο να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για παρεξήγηση και χιούμορ.

Παρά την κατακραυγή, ο Τραμπ εμφανίστηκε αμετακίνητος, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο χρειάζεται να απολογηθεί» και ότι ο Πάπας «κάνει λάθος».

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της αντιπαράθεσης, χαρακτηρίζοντας την εικόνα «αστείο» και υποστηρίζοντας ότι το Βατικανό θα πρέπει να περιορίζεται σε πνευματικά ζητήματα και όχι στη χάραξη πολιτικής.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι, ιστορικά, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ Αμερικανών προέδρων και παπών, ωστόσο η ευθύτητα και η ένταση της σημερινής σύγκρουσης θεωρούνται άνευ προηγουμένου. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο αυτή η ρήξη θα επηρεάσει τη στάση των θρησκευόμενων ψηφοφόρων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του φθινοπώρου. Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολιτικές ταυτίσεις παραμένουν ισχυρές, αν και το επεισόδιο αναδεικνύει μια σπάνια και δημόσια ρωγμή στη συμμαχία του Τραμπ με τη θρησκευτική δεξιά.

Advertisement

Πηγή: Associated Press

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber



Περισσότερα Εδω

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο