Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Σι Τζινπίνγκ: Αναπόφευκτη η επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν, οι σχέσεις μας με τη Ρωσία ενισχύθηκαν το 2023

Published

on

xi.jpg

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε κατά τη σημερινή ανταλλαγή ευχών με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα ενισχύθηκαν το 2023.

«Oι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας διατήρησαν μια υγιή και σταθερή ανάπτυξη»

Αναφερόμενος στη χρονιά που πέρασε, ο κινέζος πρόεδρος εκτίμησε πως «οι υλικές βάσεις και οι βάσεις που έχει στην κοινή γνώμη η σχέση μας έχουν γίνει ισχυρότερες», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Μπροστά σε αλλαγές πρωτοφανείς σε έναν αιώνα και σε μια ταραχώδη περιφερειακή και διεθνή κατάσταση, οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας διατήρησαν μια υγιή και σταθερή ανάπτυξη και προχώρησαν με σταθερό τρόπο προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Σι.

«Υπερβήκαμε τους στόχους μας»

«Υπό την κοινή ηγεσία μας, η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο μέρη εμβαθύνθηκε, ο στρατηγικός συντονισμός μας ενισχύθηκε και η αμοιβαία επωφελής συνεργασία συνέχισε να παράγει νέα αποτελέσματα», προσέθεσε.

Advertisement

Μες στην ουκρανική κρίση, ο Σι έχει υποστηρίξει τον Πούτιν

Ο όγκος των διμερών εμπορικών ανταλλαγών ξεπέρασε τα 200 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τους στόχους, υπογράμμισε ακόμη. Η Κίνα, σημείωσε επίσης, ανυπομονεί να γιορτάσει το 2024 την 75η επέτειο της εγκαθίδρυσης διμερών σχέσεων.

«Αναπόφευκτη η επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν»

Εν τω μεταξύ, ο Σι έκανε επίδειξη ισχύος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα που απηύθυνε προς τον κινεζικό λαό, χαρακτηρίζοντας ως αναπόφευκτο γεγονός την επανένωση της πατρίδας του με την Ταϊβάν.

Παράλληλα στην ομιλία του για το Νέο Έτος, ο πρόεδρος Σι αναφέρθηκε στην κινεζική οικονομία χαρακτηρίζοντας την πλέον πιο ανθεκτική και δυναμική.

Η «επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη, δήλωσε σήμερα στην ομιλία του για το νέο Έτος ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ανεβάζοντας τον τόνο σε σχέση με πέρυσι την ώρα που μένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν το νησί αυτό, το οποίο διεκδικεί η Κίνα, εκλέξει νέο ηγέτη.

Advertisement

Πιθανή θεωρείται η χρήση βίας

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ταϊβάν στις 13 Ιανουαρίου. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν «ιερό έδαφός» της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να την επαναφέρει υπό κινεζικό έλεγχο, αν και ο Σι δεν έκανε καμιά αναφορά σε στρατιωτικές απειλές κατά την ομιλία του, η οποία αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV.

«Η επανένωση της μητέρας πατρίδας είναι ένα ιστορικό αναπόφευκτο», δήλωσε ο Σι, αν και στην επίσημη αγγλική μετάφραση των σχολίων του, που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, χρησιμοποιείται μια πιο απλή φράση: «Η Κίνα σίγουρα θα επανενωθεί».

«Οι συμπατριώτες στις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν θα πρέπει να συνδέονται από μια κοινή αίσθηση σκοπού και να μοιραστούν τη δόξα της ανανέωσης του κινεζικού έθνους», πρόσθεσε. Στην επίσημη αγγλική μετάφραση αναφέρεται «όλοι οι Κινέζοι» στη θέση του «οι συμπατριώτες».

«Πιο ανθεκτική η οικονομία μας»

Στην ομιλία του, ο Σι υπογράμμισε ακόμη πως η κινεζική οικονομία είναι «πιο ανθεκτική και πιο δυναμική από πριν».

Στη διάρκεια του 2023, η οικονομία της χώρας έθεσε υπό έλεγχο την καταιγίδα, τόνισε ο κινέζος πρόεδρος στην ομιλία του αυτή.

Advertisement

Το 2024 η Κίνα «θα σταθεροποιήσει και θα διευρύνει τη θετική τάση της οικονομικής ανάκαμψής» της και «θα επιτύχει σταθερή και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Σι.

«Θα προωθήσουμε ανάπτυξη υψηλής ποιότητας»

«Πρέπει συνολικά να εμβαθύνουμε τη μεταρρύθμιση και να ανοίξουμε περισσότερο, προωθώντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη, διευρύνοντας την οικονομική ζωτικότητα και κάνοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για να προωθήσουμε την εκπαίδευση, να προωθήσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία και να καλλιεργήσουμε ταλέντα», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή ο Κινέζος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μερικών εταιρειών και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν μερικοί άνθρωποι στην απασχόληση και την καθημερινή ζωή τους, καθώς και για τον αντίκτυπο φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες και σεισμοί σε μερικές περιφέρειες.

Η Κίνα θα προωθήσει ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και θα εξισορροπήσει την ανάπτυξη και την ασφάλεια με συντονισμένο τρόπο, πρόσθεσε ο Σι.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Dei
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή