ΕΛΛΑΔΑ
Τέμπη: Στο “κόκκινο” η ένταση με τη δήλωση παράστασης του Δημοσίου, μήνυση κατά του Κυρανάκη προαναγγέλλει κατηγορούμενος
Τέμπη: Παράσταση του ελληνικού Δημοσίου κατά 4 κατηγορουμένων
Το ελληνικό Δημόσιο κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, 27 Απριλίου, διά της νομικής του παραστάτριας ανέπτυξε τη δήλωση της παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας σε βάρος των σταθμαρχών Λάρισας Βασίλειου Σαμαρά, Κωνσταντίνου Παυλόπουλου, Παναγιώτη Χαμηλού, και του Δημήτριου Νικολάου, τότε προϊστάμενου του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας ΟΣΕ, με το σκεπτικό ότι είχαν την υποχρέωση να διασφαλίσουν την ασφαλή πορεία των αμαξοστοιχιών τη μοιραία νύχτα, ωστόσο οι πράξεις και οι παραλείψεις τους συνέβαλαν καθοριστικά στην εξέλιξη που οδήγησε στη σύγκρουση. «Οι κατηγορούμενοι, ενώ όφειλαν να ενεργούν με τη δέουσα επιμέλεια για την ασφαλή καθοδήγηση των αμαξοστοιχιών, προέβησαν σε πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν αιτιωδώς στη σύγκρουση. Συνεπώς, αποτελούν τον βασικό αυτουργικό πυρήνα του αδικήματος, από το οποίο προέκυψε βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου» κατέληξε η δήλωση του ελληνικού Δημοσίου.
Μήνυση κατά Κυρανάκη προαναγγέλλει η υπεράσπιση Νικολάου
Σε αυτή τη δήλωση αντέλεξε την Τρίτη ο συνήγορος του κατηγορούμενου Δημήτριου Νικολάου, Θέμης Σοφός. Σύμφωνα με τον κ. Σοφό, η διαδικασία για την παράσταση του Δημοσίου κινήθηκε έπειτα από επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, η οποία εστάλη λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης. Μάλιστα, προανήγγειλε και την κατάθεση μήνυσης σε βάρος του υπουργού, ενώ υποστήριξε επίσης ότι ο εντολέας του δεν έχει τελέσει αξιόποινη πράξη, ούτε έχει διαταράξει τη συγκοινωνία, αποδίδοντας την προσωρινή του κράτηση σε ψευδείς ισχυρισμούς. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Δημήτριος Νικολάου προτίθεται να δηλώσει παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας και στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργείται στον Άρειο Πάγο για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Καραμανλή, σύμφωνα με τις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Σοφός έκανε αναφορά στην κατάσταση των συστημάτων ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου, υποστηρίζοντας ότι κατά τον χρόνο του δυστυχήματος δεν λειτουργούσαν κρίσιμα συστήματα, όπως το ETCS και το GSMR, τα οποία αποτελούν βασικές δικλείδες ασφαλείας. Όπως ανέφερε, η έλλειψη ή η μη επαρκής λειτουργία τους ήταν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι και οι νομικοί παραστάτες των συγγενών των θυμάτων αναμένεται να υποβάλουν αντιρρήσεις για την παράσταση του Δημοσίου.
Την ίδια στιγμή, την Τρίτη άρχισαν οι συνήγοροι υπεράσπισης να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους για την παράσταση των δικηγορικών συλλόγων και του σωματείου «Έλξης», ενώ από την πλευρά ενός κατηγορουμένου προαναγγέλθηκε ότι θα αντιλέξει και στην παράσταση συγγενών θυμάτων.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ12 ώρες agoΕυθύμης Λέκκας «Περιπλέκεται λίγο η κατάσταση» για τον νέο ισχυρότερο σεισμό που εκδηλώθηκε με επίκεντρο τη Σκιάθο
-
ΒΟΛΟΣ10 ώρες ago44χρονος συνελήφθη για ναρκωτικά στον Βόλο
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 ώρες agoΈντονη πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών
-
ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες agoΤρεις γιατροί τον έκριναν ικανό για όπλο πριν το μακελειό
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες agoΥποκλοπές: “Δεν μπαίνει ‘ταφόπλακα”” – Τι ανέφερε η Ιωάννα Μάνδρου στα Παραπολιτικά 90,1
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες agoΝέο πλοίο βάζει η SeaJets στη γραμμή Βόλου – Βόρειες Σποράδες
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες agoΣεισμός στην Σκιάθο 4,7 Ρίχτερ: Αισθητός στην Αττική
-
ΚΟΣΜΟΣ9 ώρες agoΝέο ρεσάλτο αμερικανών πεζοναυτών σε πλοίο στην Αραβική Θάλασσα









