ΚΟΣΜΟΣ
Τεχνητή Νοημοσύνη: 22 χώρες ζητούν να παραμείνει «υπό ανθρώπινο έλεγχο»
Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Μια ομάδα 22 ηγετών από 20 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνυπέγραψαν μια κοινή διακήρυξη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ζητώντας αυστηρότερο διεθνή έλεγχο και δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας, ώστε η τεχνητή νοημοσύνη (AI) να παραμείνει υπό ανθρώπινο έλεγχο.
Στόχος να δημιουργηθεί ένας διεθνής οργανισμός για την ΑΙ και να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θέτουν «σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια» σε περίπτωση κακής διαχείρισης, προειδοποιούν οι ηγέτες των χωρών που συνυπέγραψαν τη διακήρυξη.
Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη κυβερνοεπίθεση από κακόβουλα συστήματα ΑΙ στην πλατφόρμα Hugging Face, η διακήρυξη ζητά την «αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων» μέσω της υποχρέωσης των εταιρειών ΑΙ «να αναπτύξουν διαφανή πρωτόκολλα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών δοκιμών πριν από τη διάθεση της τεχνολογίας στην αγορά και ανεξάρτητης αξιολόγησης, παρέχοντας σε εξειδικευμένους αξιολογητές επαρκή πρόσβαση για την εκτίμηση των κινδύνων».
Μεταξύ των υπογραφόντων αυτού του εγγράφου είναι εκπρόσωποι της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Σιγκαπούρης, της Νότιας Αφρικής και της Κένυας, καθώς και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ζητούν διαφανή πρωτόκολλα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών δοκιμών και ανεξάρτητων αξιολογήσεων.
«Η ΤΝ πρέπει να παραμείνει υπό ανθρώπινη καθοδήγηση, εποπτεία και έλεγχο», λένε οι ηγέτες.
Ζητούν επίσης αυξημένη εποπτεία της Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να μην διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ των χωρών που επωφελούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη και εκείνων που δεν επωφελούνται από αυτήν.
Δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού για την εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης
Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ πρόκειται να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός διεθνούς θεσμού ικανού να ορίσει τη ρύθμιση και να διασφαλίσει την εφαρμογή και την επιβολή της, προσθέτουν.
Οι μεγάλες δυνάμεις της Τεχνητής Νοημοσύνης – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, αλλά και η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Ινδία – δεν έχουν υπογράψει τη διακήρυξη
Ωστόσο, το κείμενο παραμένει ανοιχτό στους υπογράφοντες.
Η τεχνητή νοημοσύνη, η απειλή που θέτει η Τεχνητή Νοημοσύνη για τις θέσεις εργασίας και την κυβερνοασφάλεια, πρόκειται να βρεθεί στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιτίθεται έντονα σε οποιαδήποτε ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Την Κυριακή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα – αντίπαλοι στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης – συζήτησαν ένα «Μνημόνιο Διαλόγου», λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, με στόχο την εξάλειψη των εμπορικών, τεχνολογικών και στρατηγικών εντάσεων.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: AFP, newa.ro
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
MEDIA12 ώρες agoΤ. Χατζής: «Στην Παναχαϊκή φωνάζαμε εμπρός να διώξουμε το ΠΟΚ»
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες agoΑποκλειστικό: “Έπιασαν στον ύπνο” τον διακινητή ναρκωτικών
-
LIFESTYLE13 ώρες agoΠρόταση γάμου στη συναυλία της Χρυσηίδας Γκαγκούτη – Γονάτισε μπροστά στον σύντροφό του και είπε το “ναι” (Βίντεο)
-
ΒΟΛΟΣ14 ώρες agoΈκτακτη προειδοποίηση από το Λιμεναρχείο Βόλου για την επικείμενη κακοκαιρία
-
LIFESTYLE18 ώρες agoΣτέφανος Μιχαήλ & Νάταλι Κάτερ: Περιμένουν το πρώτο τους παιδί – Πατέρας ο ηθοποιός για πρώτη φορά (Εικόνες)
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες agoΑποκλειστικές εικόνες: Η οικογένεια του Γιώργου Μαζωνάκη λίγο μετά το τρισάγιο
-
ΥΓΕΙΑ23 ώρες agoΣυρίγγιο Πρωκτού
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες agoΆγνωστα τα αίτια θανάτου του 15χρονου που κατέρρευσε ξαφνικά









