Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Το θάνατο 16 Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά ανακοίνωσαν γιατροί και το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς

Published

on

Με το Ισραήλ να συνεχίζει τα πλήγματα εναντίον του Λιβάνου και του Ιράν, χθες Κυριακή, 16 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, από πυρά ισραηλινών δυνάμεων, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, γεγονός που καθιστά τον απολογισμό από τους υψηλότερους στη διάρκεια μίας ημέρας εδώ και εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν γιατροί και το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς, ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας και οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον του οχήματός τους κοντά στην είσοδο της πόλης Ζαουάιντα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Τουλάχιστον 14 άλλοι άνθρωποι, κυρίως περαστικοί, τραυματίστηκαν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Χθες, Κυριακή, υγειονομικοί είχαν επισημάνει ότι τρεις άνθρωποι – ένας άνδρας, η έγκυος σύζυγός του και ο γιος τους—σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στη Νουσεϊράτ, επίσης στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα.

Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε χθες πλήγμα εναντίον της Γάζας σε απάντηση σε περιστατικό που σημειώθηκε το Σάββατο, όταν μαχητές της Χαμάς άνοιξαν πυρ με στόχο ισραηλινά στρατεύματα. Δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν στο πλήγμα εναντίον των αστυνομικών ή σε αυτό στη Νουσεϊράτ.

Στο μεταξύ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ένα ζευγάρι και δύο από τα παιδιά του σκοτώθηκαν την ώρα που βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους, δήλωσαν παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, με τον ισραηλινό στρατό να επισημαίνει ότι εξετάζει το περιστατικό.

Advertisement

Στη Γάζα σημειώνονται τακτικά ξεσπάσματα βίας μετά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, έπειτα από δύο χρόνια πολέμου.

Αν και οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα μειώθηκαν τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των πληγμάτων του Ισραήλ και των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, στις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κατοίκους του θύλακα, γιατρούς και αναλυτές, πλέον έχουν αρχίσει να εντείνονται ξανά.

Από τα ισραηλινά πυρά έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 36 Παλαιστίνιοι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ιράν, δήλωσαν αξιωματούχοι στη Γάζα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 670 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβριο, όταν τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι τέσσερις στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα το ίδιο διάστημα.

Το θάνατο 16 Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά ανακοίνωσαν γιατροί και το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς

«Δεχθήκαμε απ’ ευθείας πυρά»

Στο χωριό Ταμούν, στη Δυτική Όχθη, οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Άλι Χάλεντ Μπάνι Οντέχ, 37 ετών, η 35χρονη σύζυγός του Ουάαντ και δύο από τους γιους τους –ηλικίας 5 και 7 ετών—σκοτώθηκαν αφού δέχθηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι, ενώ τα δύο άλλα παιδιά τους τραυματίστηκαν.

Ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν επιχείρηση στο Ταμούν για να συλλάβουν Παλαιστίνιους οι οποίοι καταζητούνταν για τη συμμετοχή τους σε «τρομοκρατικές» δραστηριότητες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Advertisement

«Στη διάρκεια της επιχείρησης ένα όχημα κατευθύνθηκε με ταχύτητα προς το μέρος των δυνάμεων, οι οποίες το θεώρησαν άμεση απειλή για την ασφάλειά τους και απάντησαν ανοίγοντας πυρ. Ως αποτέλεσμα τέσσερις Παλαιστίνιοι που επέβαιναν στο όχημα σκοτώθηκαν», σημείωσε ο Ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος.

Μιλώντας στο Reuters από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε ο 12χρονος Χάλεντ, ένα από τα δύο παιδιά που επέζησαν, δήλωσε ότι άκουσε τη μητέρα του να κλαίει και τον πατέρα του να προσεύχεται προτού σφαίρες γαζώσουν το αυτοκίνητό τους.

«Δεχθήκαμε απ’ ευθείας πυρά. Δεν ξέρουμε την πηγή. Όλοι στο αυτοκίνητο έγιναν μάρτυρες εκτός από τον αδελφό μου Μουστάφα και εμένα», πρόσθεσε το αγόρι.

Όπως εξήγησε, στρατιώτες τον έβγαλαν από το όχημα και τον χτύπησαν, ενώ φώναζαν: «σκοτώσαμε σκυλιά».

Advertisement

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας σημείωσε εξάλλου ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε επίθεση ισραηλινών εποίκων στη διάρκεια της νύκτας.

Ισραηλινοί έποικοι στη Δυτική Όχθη εκμεταλλεύονται τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που ισχύουν στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν για να επιτεθούν σε Παλαιστίνιους, με τα σημεία ελέγχου που έχει στήσει ο ισραηλινός στρατός να εμποδίζουν τα ασθενοφόρα να φτάνουν γρήγορα στα θύματα, καταγγέλλουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γιατροί.

Έποικοι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ιράν, αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο