Connect with us
banner epikhirisis

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Βόλος: Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εκπαίδευση στις φυλακές

Published

on

ef9be03c 56a3 4e8a a8b3 3b7f3e8108c3 1024x1024.jpeg

Τι μπορεί να προσφέρει η εκπαίδευση στην ιδιαίτερη ομάδα των ανθρώπων που βρίσκονται στην φυλακή και κυρίως πώς μπορεί να επιδράσει στην επανασύνδεση με την υπόλοιπη κοινωνία, χωρίς υποτροπές είναι ένα από τα στοιχήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως αποτυπώθηκε στις εναρκτήριες ομιλίες- παρεμβάσεις που έγιναν κατά την πρώτη ημέρα του διήμερου συνεδρίου που διεξάγεται στο Βόλο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ένα συνέδριο με θέμα Εκπαίδευση στις φυλακές: Προκλήσεις, καλές πρακτικές και προοπτικές”.

Το συνέδριο διεξάγεταιμε αφορμή τη λήξη του προγράμματος ACTinPRISON, το οποίο υλοποιήθηκε στο ΕΑΣΚΝ – Κασσαβέτειας- Σωφρονιστικό Ίδρυμα Ανηλίκων από ομάδα ερευνητών/τριών και μελλοντικούς/ές εκπαιδευτικούς με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Ομ. Καθηγήτρια του Π.Θ. Χαρούλα Σταθοπούλου.

Βόλος: Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εκπαίδευση στις φυλακές
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολόπουλος, στην διαδικτυακή του παρέμβαση, αναφέρθηκε στις πολιτικές του Υπουργείου και ανακοίνωση την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ώστε το έργο που επιτελεί στην εκπαίδευση των φυλακισμένων, να είναι αποτελεσματικότερο. Μάλιστα κληθείς να απαντήσει στο αίτημα ενεργοποίησης και συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την “Επάνοδος”, ήταν θετικός. Να σημειωθεί ότι η “Επάνοδος” δημιουργήθηκε για την στήριξη των αποφυλακισμένων, καθώς κάθε εξυπηρετούμενος μπορεί να λάβει ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική, αλλά και συμβουλευτική για τα ζητήματα της απασχόλησης.

Επίσης, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Ιδρύματος Κράτησης Ανηλίκων του Βόλου, με επιπλέον προσωπικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

Βόλος: Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εκπαίδευση στις φυλακέςΒόλος: Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εκπαίδευση στις φυλακές

Αναγκαιότητα η εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού

Η δημιουργική κάλυψη του νεκρού χρόνου, η επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, η απόκτηση νέων
δεξιοτήτων, η επαφή και η συνεργασία με εκπαιδευτές που έρχονται στη φυλακή από «έξω» επιδρούν ευεργετικά στην
προσωπικότητα του κρατούμενου, τονίστηκε μεταξύ άλλων από τους περισσότερους ομιλητές του συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι στο ασφυκτικό πλαίσιο της φυλακής, η εκπαίδευση ανοίγει ένα παράθυρο επικοινωνίας, αποφορτίζοντας τον κρατούμενο από τα δεινά του εγκλεισμού, δημιουργώντας έναν δίαυλο προετοιμασίας για κοινωνική του ενσωμάτωση.

Βόλος: Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εκπαίδευση στις φυλακέςΒόλος: Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εκπαίδευση στις φυλακές

Στο εν εξελίξει συνέδριο αφενός θα παρουσιαστεί η οπτική θεσμικών παραγόντων για την εκπαίδευση στη φυλακή μέσω της συμμετοχής της Εισαγγελέως επί τιμή Ξένης Δημητρίου αλλά και του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κ. Βάιου Παπαϊωάννου, καθώς και διευθυντών των Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης (Στέφανος Ραφτόπουλος, Βασίλης Αποστολάκης), του Διευθυντή του ΙΑΑΑΒ (Αλέξανδρος Στάμος), Διευθυντών των εκπαιδευτικών μονάδων και κοινωνικών λειτουργών. Αφετέρου, θα παρουσιαστεί η οπτική της ερευνητικής ομάδας του ACTinPRISON, καθώς και τα αποτελέσματα του έργου.

Βόλος: Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εκπαίδευση στις φυλακέςΒόλος: Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εκπαίδευση στις φυλακές

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώνονται, επίσης, δύο Στρογγυλά Τραπέζια: το πρώτο συντονίζει ο κ. Γιώργος Τράντας, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Δομών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  του Σωφρονιστικού Καταστήματος Λάρισας με συμμετέχοντες εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση στη φυλακή και το δεύτερο η κ.  Ρούλα Κίτσιου, Επ. Καθηγήτρια Π.Θ. με συμμετέχοντες/ουσες μελλοντικές εκπαιδευτικούς και πρώην νεαρούς κρατούμενους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο