Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Υπό ασφυκτικό κλοιό ο Ζελένσκι: Πώς η Ρωσία πήρε το πάνω χέρι και τι κέρδισε ο Τραμπ

Published

on

Υπό ασφυκτικό κλοιό ο Ζελένσκι: Πώς η Ρωσία πήρε το πάνω χέρι και τι κέρδισε ο Τραμπ

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Άγνωστο είναι το μέλλον της εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Ρωσία δεν έχει συμφωνήσει με την Ουκρανία για την παύση των επιθέσεων.

Η παύση των επιθέσεων εναντίον διυλιστηρίων, ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο πολύτιμη για το Κρεμλίνο.

Η Ουκρανία δεν αναμένεται να λάβει τίποτα σε αντάλλαγμα, καθώς Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ζητά τη βοήθεια της Ρωσίας στην προσπάθειά του να μειώσει τις εξωφρενικά υψηλές τιμές του πετρελαίου ντίζελ — οι οποίες οφείλονται κυρίως στον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν — πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις αρχές του επόμενου μήνα.

Γιατί η Ρωσία αποκτά ισχυρό πλεονέκτημα

Η Μόσχα παραμένει ελεύθερη να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον ουκρανικών λιμανιών, χαλυβουργείων, αποθηκών, σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κέντρων δεδομένων, μια εκστρατεία που ωθεί σταδιακά την οικονομία της Ουκρανίας προς ένα σημείο κατάρρευσης.

Advertisement

Τέτοιες επιθέσεις καταστρέφουν επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ απαιτεί από το Κίεβο να εγκαταλείψει το πιο ισχυρό εργαλείο του για τη στέρηση εσόδων από τη ρωσική πολεμική μηχανή. Οι ουκρανικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων, σε συνδυασμό με εκείνες εναντίον άλλων επιχειρήσεων, έχουν κοστίσει στη Ρωσία περίπου το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, όπως παραδέχτηκε αυτό το μήνα ο Ρώσος πρόεδρος.

Η συμφωνία για το ντίζελ αποτελεί ένα ακόμη σημάδι της προθυμίας του Τραμπ να κλίνει τη ζυγαριά προς τη Ρωσία. Αυτή τη φορά, προσφέρει στο Κρεμλίνο βοήθεια σε μια οικονομική μάχη που θα μπορούσε να συμβάλει στον καθορισμό της τύχης του πολέμου, με τους δύο στρατούς να έχουν σε μεγάλο βαθμό εμπλακεί σε αδιέξοδο στο μέτωπο.

Αν το Κίεβο αναγκαστεί να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον των διυλιστηρίων, το πλεονέκτημα της Ρωσίας στον αγώνα των δύο χωρών να στερήσουν η μία την άλλη από χρήματα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Τι θα κάνει ο Ζελένσκι

Η συμφωνία του Τραμπ με τον Πούτιν δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ουκρανία.

Advertisement

 Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας προκειμένου να επιτραπούν οι εισαγωγές ντίζελ ήρθε ως χτύπημα κάτω από τη μέση για τους περισσότερους Ουκρανούς, οι οποίοι υπομένουν αδιάκοπες επιθέσεις από αεροσκάφη-δρόμους και βαλλιστικούς πυραύλους, με τις απώλειες αμάχων να αυξάνονται συνεχώς.

Το ερώτημα για τον Ζελένσκι είναι πόσο θυμωμένος μπορεί πραγματικά να επιτρέψει στον εαυτό του να είναι. Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε αμέσως τη συμφωνία του Τραμπ ως «αδύναμη απόφαση» και «δώρο στον Πούτιν» που θα χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της Ρωσίας.

Υπό ασφυκτικό κλοιό ο Ζελένσκι: Πώς η Ρωσία πήρε το πάνω χέρι και τι κέρδισε ο Τραμπ
(AP Photo/Julia Demaree Nikhinson)

Ο Ζελένσκι δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι θα υπακούσει στην εντολή του Τραμπ να «σταματήσει μια και καλή» τις επιθέσεις εναντίον της ενεργειακής βιομηχανίας της Ρωσίας. Αυτό αποτελεί σε μεγάλο βαθμό συνέχεια της απώλειας υπομονής που επέδειξε φέτος, κατά τη διάρκεια της οποίας ενέτεινε τη ρητορική του τόσο προς τους επικριτές όσο και προς τους συμμάχους του, επιπλήττοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αργή παροχή υποστήριξης.

Η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε επίσης να διακόψει ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου οι σύμμαχοι αγοράζουν αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία, όπως ανέφεραν οι Financial Times τη Δευτέρα. Αυτό θα προκαλούσε σημαντική αναστάτωση στον εφοδιασμό και θα ανάγκαζε το Κίεβο να βασιστεί ακόμη περισσότερο στους ευρωπαίους συμμάχους του, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον επανεξοπλισμό τους.

Ο Ζελένσκι, όμως, παραμένει αμετακίνητος. Επιμένει ότι η Ουκρανία θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου μόνο αν η Μόσχα παύσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. «Οποιαδήποτε μέτρα αποκλιμάκωσης πρέπει να είναι αμοιβαία», έγραψε στο Telegram.

Τι γίνεται στο πεδίο μάχης και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις

Η Ρωσία δεν έπληξε ουκρανικούς ενεργειακούς στόχους σήμερα για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το σαββατοκύριακο για «ενεργειακή εκεχειρία», ενώ στη διάρκεια της νύχτας σφυροκόπησε δίκτυα συγκοινωνίας και μεταφορών με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones).

Advertisement

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στην καθημερινή του ανακοίνωση για τα νυχτερινά πλήγματα, δεν έκανε καμία αναφορά για ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ερωτηθείς για την ενεργειακή εκεχειρία, δήλωσε μόνο ότι οι επαφές συνεχίζονται, αλλά αρνήθηκε να παράσχει άλλες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, πύραυλος κατέπεσε σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από εργοστάσιο που παρέχει θέρμανση στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης Λβιβ, στα δυτικά.

Η ανακοίνωση του Τραμπ την Κυριακή έγινε δύο ημέρες μετά τη δήλωσή του για συμφωνία περί άρσης των αμερικανικών κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές ντίζελ για να επιτραπεί στη Ρωσία να παράσχει σχεδόν 2 εκατ. μετρικούς τόνους ντίζελ, σε μια προσπάθεια να υποχωρήσουν οι αμερικανικές τιμές καυσίμων.

Το Reuters και άλλα μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει να σταματήσουν την κοινοποίηση πληροφοριών και τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία εκτός κι αν σταματήσει τα πλήγματά της σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου.

Η Ουκρανία σταμάτησε τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου και στην υπόλοιπη ενεργειακή υποδομή της Ρωσίας για δύο ημέρες δήλωσε σήμερα, Τρίτη (13/10) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Advertisement

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η Ρωσία δεν απέχει από πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και σημαντικές υποδομές της Ουκρανίας.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Ρώσοι επιτέθηκαν τόσο στις ενεργειακές εγκαταστάσεις μας όσο και στις κρίσιμες υποδομές μας, στέλνοντας απολύτως σαφή μηνύματα ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να απέχουν από επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας. Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες, 19 περιοχές της χώρας μας έχουν δεχτεί επιθέσεις. Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: η Ουκρανία είναι έτοιμη να λάβει αμοιβαία μέτρα προς την αποκλιμάκωση και απαιτείται αποτελεσματική πίεση στη Ρωσία για να επιτευχθεί αυτή η αποκλιμάκωση. Οι πόλεμοι τελειώνουν όταν ο επιτιθέμενος συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να παρατείνει τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Τραμπ: Η εκεχειρία θα εφαρμοστεί επειδή το είπα εγώ

Αμετακίνητος στην απόφασή του να προωθήσει την ενεργειακή εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί επειδή ο ίδιος το έχει αποφασίσει.

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να τηρήσουν την ενεργειακή εκεχειρία, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι αυτή θα εφαρμοστεί, επιμένοντας πως η δική του απόφαση θα οδηγήσει στην υλοποίησή της.

Μάλιστα, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σχολίασε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιθυμεί περισσότερο την κατάπαυση του πυρός από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ερωτηθείς γιατί δεν ασκεί μεγαλύτερη πίεση στον Ρώσο πρόεδρο, προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο Πούτιν έχει ισχυρότερο κίνητρο για την επίτευξη συμφωνίας.

Advertisement

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στη στάση του Ουκρανού προέδρου, επιχειρώντας να παρουσιάσει τις δύο πλευρές ως εξίσου υπεύθυνες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV