Connect with us

ΒΟΛΟΣ

4,5 εκατ. € ζητά η ΑΓΕΤ από τον ΟΛΒ

Published

on

4,5 εκατ. € ζητά η ΑΓΕΤ από τον ΟΛΒ

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Επιστολή με την οποία αξιώνει επιστροφή ποσού 4,5 εκατ. ευρώ απέστειλε στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, η ΑΓΕΤ ανάβοντας νέο… φιτίλι στον «πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο λιμάνι του Βόλου. Οργανισμός Λιμένος Βόλου και ΑΓΕΤ βρίσκονται στα «χαρακώματα» για τις λιμενικές εγκαταστάσεις 34.470 τ.μ. μπροστά από την τσιμεντοβιομηχανία στην περιοχή της Αγριάς. Η ΑΓΕΤ αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ο.Λ.Β. ως «κληρονόμου» του Λιμενικού Ταμείου και ο Ο.Λ.Β. υποστηρίζει ότι η εταιρεία, που σταμάτησε να πληρώνει τους τελευταίους μήνες, κάνει αυθαίρετη χρήση λιμενικών χώρων που του ανήκουν.

Όπως έχει καταγράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η αντιδικία μεταξύ ΑΓΕΤ και Ο.Λ.Β. φέρεται να ξεκίνησε προ δεκαετίας περίπου, όταν η τσιμεντοβιομηχανία αμφισβήτησε την αρμοδιότητα του Ο.Λ.Β. επί των λιμενικών χώρων μπροστά από το εργοστάσιο και προσέφυγε δικαστικά. Από το 2016 η ΑΓΕΤ φέρεται να έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 50 δικαστικές προσφυγές. Ολες οι αποφάσεις των παραπάνω δικαστικών προσφυγών δικαίωσαν τον Ο.Λ.Β.

Προσφάτως προσέφυγε και στο ΣτΕ εναντίον μονομερούς απόφασης του οργανισμού που προχώρησε σε επέκταση της παραχωρητήριας απόφασης των εγκαταστάσεων για δέκα χρόνια προς την εταιρεία.

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου έχει, ως καθολικός διάδοχος του Λιμενικού Ταμείου, την διαχειριστική αρμοδιότητα της ζώνης του λιμανιού, εμβαδού 34.470 τ.μ., μπροστά από τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις είχαν παραχωρηθεί στην ΑΓΕΤ από το πρώην Λιμενικό Ταμείο, με παραχωρητήρια πράξη, η ισχύς της οποίας έληξε το 2020.

Πριν λήξει, και δεδομένου ότι η ΑΓΕΤ συνέχιζε να χρησιμοποιεί τις λιμενικές εγκαταστάσεις, ο Ο.Λ.Β., ως διάδοχος του Λιμενικού Ταμείου, προχώρησε στην επέκταση της απόφασης παραχώρησης, αρχικώς μέχρι το 2023 και με δεύτερη τροποποιητική έως το 2033. Την απόφαση του Ο.Λ.Β. επικύρωσε το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι μέτοχος στην Ο.Λ.Β. Α.Ε. με έκδοση αντίστοιχης επικυρωτικής απόφασης της γενικής του συνέλευσης.

Advertisement

Η ΑΓΕΤ όμως προσέφυγε δικαστικά στο ΣτΕ και σταμάτησε να καταβάλλει τα αντίστοιχα τέλη.

Σημειώνεται ότι το ΣτΕ ακύρωσε τις δύο πράξεις του Ο.Λ.Β. για τη χρονική επέκταση της παραχώρησης. Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «θα έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 24, του Ν.2971/2001 εν προκειμένω (παραχώρηση δικαιώματος συνοδευόμενης από εκτέλεση έργου), καθώς η παραχώρηση αναφοράς εκφεύγει της απλής χρήσης και έστω και αν τα έργα επί του λιμενικού χώρου αναφοράς έχουν συντελεστεί και ήδη λειτουργούν».

Δηλαδή το ΣτΕ υπέδειξε τι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το θέμα ως νέα παραχώρηση και όχι ως συνέχεια των παλαιών παραχωρήσεων.

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η ΑΓΕΤ κοινοποίησε επιστολή προς τον Ο.Λ.Β. ζητώντας επιστροφή 4,5 εκατ. ευρώ περίπου για το αντίτιμο που πλήρωνε για την παραχώρηση του τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, που συνεχίζει να εκμεταλλεύεται.

Το συγκεκριμένο ποσό συνιστά «ευθεία απειλή» για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου καθώς ισούται με τα μισά σχεδόν αποθεματικά του, ενώ ταυτόχρονα, όσο η ΑΓΕΤ δεν καταβάλλει τέλη στερεί πολύτιμα έσοδα από το λιμάνι.

Advertisement

Η επιστολή αυτή μάλιστα κοινοποιήθηκε στον Ο.Λ.Β. ενώ το θέμα εξακολουθεί να εκκρεμεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο οργανισμός έχει στείλει την απόφαση παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων από την ΑΓΕΤ έως το 2033, προκειμένου να εγκριθεί, σε συμμόρφωση της απόφασης του ΣτΕ.

Σημειώνεται ότι όσο εκκρεμεί η απόφαση στο Υπουργείο Ναυτιλίας η ΑΓΕΤ δεν καταβάλλει τέλη στερώντας από τον Ο.Λ.Β. πολύτιμα έσοδα, δηλαδή το 1/7 των συνολικών εσόδων του, τα οποία λείπουν από το λιμάνι και κατ’ επέκταση από την περιοχή.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV