Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για την 28η Οκτωβρίου: Μετασχηματίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις για την αποτελεσματική προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας

Published

on

Δένδιας για την 28η Οκτωβρίου: Μετασχηματίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις για την αποτελεσματική προάσπιση της εθνικής…

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Την ανάγκη μετασχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην Ημερήσια Διαταγή του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες, εθνοφύλακες, εφέδρους και στο πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε: «Η 28η Οκτωβρίου δεν αποτελεί απλώς κορυφαία στιγμή της εθνικής μας Ιστορίας. Αποτελεί διαχρονικό υπόδειγμα εθνικής στάσης. Το 1940 η Ελλάδα κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στην υποταγή και στην αντίσταση. Με πλήρη επίγνωση του δυσμενούς συσχετισμού ισχύος, επέλεξε την αντίσταση».

Όπως επισήμανε, το «Όχι» υπήρξε «η απόφαση του ελληνικού λαού να διατηρήσει το δικαίωμα να ορίζει τη μοίρα του και να μην αποδεχθεί την επιβολή ξένης βούλησης. Η απόφαση αυτή δεν περιορίστηκε σε μια διακήρυξη. Υποστηρίχθηκε στο πεδίο της μάχης και σφραγίστηκε με τη θυσία χιλιάδων Ελλήνων».

«Αυτό», συνέχισε, «είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο της σημερινής επετείου. Η ελευθερία προϋποθέτει βούληση υπεράσπισής της. Η εθνική κυριαρχία απαιτεί διαρκή προάσπιση. Το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί το θεμέλιο των διεθνών σχέσεων, αλλά η εφαρμογή και η προστασία των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτό προϋποθέτουν αξιόπιστη δυνατότητα αποτροπής».

«Για την Ελλάδα», υπογράμμισε, «η αποτροπή αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ελευθερίας των εθνικών της επιλογών. Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα καθιστά την απαίτηση αυτή ακόμη πιο επιτακτική. Αναθεωρητικές πρακτικές, απόπειρες δημιουργίας τετελεσμένων μέσω στρατιωτικής ισχύος και η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας μεταβάλλουν το περιβάλλον ασφαλείας και τη φύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η προσαρμογή σε αυτή την πραγματικότητα δεν αποτελεί επιλογή. Συνιστά εθνικό καθήκον».

Advertisement

Αναφερόμενος στην «Ατζέντα 2030», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε ότι αποσκοπεί στην εκπλήρωση αυτού του εθνικού καθήκοντος, αναλύοντας τους στόχους του μετασχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Τη συγκρότηση Ενόπλων Δυνάμεων ικανών να εξασφαλίζουν στην Ελλάδα την αποτρεπτική ισχύ που απαιτείται για να διαμορφώνει και να υπερασπίζεται αυτοτελώς τις επιλογές του ελληνικού λαού. Να προστατεύει αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Να αποτρέπει τη δημιουργία τετελεσμένων και κάθε απόπειρα επιβολής εις βάρος της. Γι’ αυτό μετασχηματίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Με τη νέα Δομή Δυνάμεων, τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, την “Ασπίδα του Αχιλλέα”, τις νέες πλατφόρμες, τα αυτόνομα συστήματα, την κυβερνοάμυνα, την ενίσχυση της εφεδρείας και την ανάπτυξη εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας. Ο μετασχηματισμός αυτός αποβλέπει στη διαμόρφωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που απαιτεί η αποτελεσματική αποτροπή στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, ενόψει των τεχνολογικών εξελίξεων».

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων «καθοριστικό συντελεστή αυτής της προσπάθειας».

«Σε κάθε έναν και κάθε μία από εσάς εκφράζω τον σεβασμό μου και την ευγνωμοσύνη μου για την αφοσίωση, τον επαγγελματισμό και την προσήλωσή σας στο συνταγματικό σας καθήκον. Αποτελείτε την έμπρακτη εγγύηση της εθνικής ασφάλειας και της αμυντικής ικανότητας της πατρίδας. Το παράδειγμα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 προσδιορίζει και σήμερα το μέγεθος της ευθύνης μας», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Advertisement

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV