Connect with us
banner epikhirisis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ελλάς – Γαλλία, Συμμαχία»: Εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων – Το Σάββατο η υπογραφή συμφωνιών από Μητσοτάκη και Μακρόν

Published

on

Σε κλίμα βαθιάς φιλίας και στρατηγικής σύμπνοιας πραγματοποιείται η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στην Αθήνα, επισφραγίζοντας την ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών για άλλα πέντε χρόνια.

Από την καρδιά της ιστορικής Αθήνας, αλλά και από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Γάλλος ηγέτης έστειλε ένα κατηγορηματικό μήνυμα ασφάλειας, διαμηνύοντας πως η Γαλλία θα σταθεί αταλάντευτα στο πλευρό της Ελλάδας έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από την Ρωμαϊκή Αγορά, όπου μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχε σε συζήτηση με τίτλο «Προκλήσεις για την Ευρώπη – Ο δρόμος προς το αύριο», στήριξη που επανέλαβε και από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, όσο και αργότερα από το δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Αν η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα, θα ήμασταν εδώ. Θα ήμασταν παρόντες»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Ρωμαϊκή Αγορά, ο κ. Μακρόν ρωτήθηκε για το ποια στάση θα κρατούσε η χώρα του σε περίπτωση που η Ελλάδα απειλούνταν από την Τουρκία κι έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση:

Advertisement

«Αν η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα, θα ήμασταν εδώ. Θα ήμασταν παρόντες. Δείτε τι κάναμε το δύσκολο εκείνο καλοκαίρι, δείτε τη στάση μας και στην Κύπρο. Για μένα, αυτός είναι ο πραγματικός ορισμός της φιλίας. Αυτό ακριβώς εκφράζει και η ελληνογαλλική συμμαχία. Η συμμαχία και η φιλία δεν είναι σύνθετες έννοιες· είναι κάτι πολύ απλό: όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή, δεν αναρωτιέσαι τι θα κάνεις την επόμενη ημέρα. Ξέρεις ήδη τι πρέπει να κάνεις. Εάν η κυριαρχία απειληθεί, να γνωρίζετε ότι θα είμαστε εδώ» τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ο Πρόεδρος Μακρόν.

«Ελλάς – Γαλλία, Συμμαχία»: Εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων – Το Σάββατο η υπογραφή συμφωνιών από Μητσοτάκη και Μακρόν
Πηγή: Intime

Από την πλευρά του, στην ίδια εκδήλωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι προκλήσεις αυτές αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες για την Ευρώπη. Η εξέλιξη δεν είναι ποτέ γραμμική. Πρέπει να δώσουμε ουσία στη στρατηγική αυτονομία. Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι προπύργια αυτής της προσπάθειας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών.

Σημείωσε ότι ίσως να είναι η ώρα της Ευρώπης σε εποχή παγκόσμιας αταξίας. Επίσης είπε ότι πρέπει να πείσουμε άλλους εταίρους στην ΕΕ ότι πρέπει να κινητοποιήσουμε και ευρωπαϊκά χρήματα για να πετύχουμε τους στόχους μας. «Τα επόμενα χρόνια θα είναι υπαρξιακής σημασίας για την ΕΕ» υπογράμμισε.

«Ελλάς – Γαλλία, Συμμαχία»

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο Γάλλος πρόεδρος το βράδυ της Παρασκευής (24/04) μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρακάθησε σε δείπνο προς τιμήν του, με περίπου 110 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι υπουργοί (Ν. Δένδιας, Κ. Πιερρακάκης, Κ. Χατζηδάκης κ.ά.), ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, καθώς και κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και του Πολιτισμού.

Επανέλαβε και από εκεί τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο και απειλή. «Από όλα όσα λοιπόν δεν είπα εδώ, από όσα είχα γράψει, θέλω απλά να υπενθυμίσω σε όλους όσοι είναι παρόντες εδώ στην Ελλάδα να γνωρίζετε κάτι, Πως πέραν όσων θα ήθελα να πω και όλα όσα είπα, να μην ξεχνάτε ποτέ πως οι Γάλλοι σας αγαπούν, η Γαλλία σας αγαπά. Να μην αμφιβάλλετε ποτέ και όποτε εμφανιστεί κάποιος κίνδυνος ξανά, να γνωρίζετε πως θα είμαστε εδώ για εσάς» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Advertisement

Προς επίρρωση μάλιστα της δέσμευσής του κατέληξε λέγοντας: «Μην αμφισβητείτε ποτέ γιατί πραγματικά σε όλες τις συζητήσεις που κάνουμε με τόσο τεχνοκρατικούς όρους, η αλήθεια είναι πως η φιλία μας και η αγάπη που έχουμε για εσάς για άλλη μια φορά σφραγίζει το Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία! Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, Ζήτω η φιλία μεταξύ των δύο χωρών»!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του τόνισε, κατά την προσφώνησή του, στο επίσημο δείπνο, ότι η «ελληνο-γαλλική συμπόρευση αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας για όλη την Ευρώπη, σε ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου σταθερές δεκαετιών αμφισβητούνται και η διεθνής νομιμότητα βάλλεται πανταχόθεν».

Ο κ. Τασούλας, αφού καλωσόρισε στην Ελλάδα τον Γάλλο Πρόεδρο και την σύζυγό του, υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του αντανακλά τους στενούς φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας και σηματοδοτεί την ανανέωση της ισχυρής συμμαχικής σχέσης μας, καθώς και την επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε πλήθος τομέων.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Νωρίτερα ο κ. Μακρόν είχε μία σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα των σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας, καθώς και η βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Advertisement

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από τo ΕΡΤnews όλες τις εξελίξεις γύρω από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

Το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» λίγα λεπτά πριν από τις 19:00. Αμέσως μετά ο Εμανουέλ Μακρόν και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, όπου έπειτα από μία μικρή στάση στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει ο Γάλλος πρόεδρος, βρέθηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Επίσκεψη στη φρεγάτα Κίμων και υπογραφή συμφωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου

Το πρωί του Σαββάτου (25/04), ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφθεί τη φρεγάτα «Κίμων» στον Πειραιά μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (10:00) και στη συνέχεια, γύρω στις 12, οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ακολουθήσουν υπογραφή συμφωνιών και κοινές δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.

Advertisement

Στις 4 το απόγευμα, οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό στο Ελληνογαλλικό Επιχειρηματικό Forum, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον «Θόλο».

Ακολούθως το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

Γαλλικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Μακρόν: Παρίσι και Αθήνα θα μιλήσουν με μια φωνή σε μια Μεσόγειο υπό ένταση

H ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά και γενικότερα οι διμερείς σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα έχει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα γαλλικών μέσων ενημέρωσης ενόψει της άφιξης του κ. Μακρόν στην Αθήνα.

Ειδικότερα, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Τι θα κάνει, Παρασκευή και Σάββατο, ο Μακρόν στην Ελλάδα;» στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού TF1 επισημαίνεται εισαγωγικά ότι «η εν λόγω επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης γεωπολιτικής αβεβαιοτήτας και αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για την επικύρωση της ανανέωσης της αρχικής συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας». Στη συνέχεια σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, η επίσκεψη «θα αναδείξει τους ιστορικούς δεσμούς» και «την κοινή προσήλωσή στις ευρωπαϊκές αξίες και τη στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς, ιδίως σε άμυνα, οικονομία και πολιτισμό». Ακόμη, τονίζεται ότι η επίσκεψη «θα συμβάλει στην ενίσχυση και τη διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας» και πως το Παρίσι και η Αθήνα αναμένεται να «ανανεώσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας του 2021, η οποία θα ανανεώνεται πλέον σιωπηρά».

Επίσης, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου αποσκοπεί «στην προώθηση περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, η πολιτική προστασία και η καινοτομία», αλλά και πως αυτό που προβάλλεται ως «απόλυτη προτεραιότητα» για την Αθήνα, είναι η ναυτιλιακή ασφάλεια, με ιδιαίτερη έμφαση στα Στενά του Ορμούζ. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο ζήτημα της προστασίας των νέων στο διαδίκτυο, καθώς Ελλάδα και Γαλλία συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων χωρών της ΕΕ που προωθούν πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους και βρίσκονται στην πρωτοπορία της διαμόρφωσης ενός ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα του CNEWS με τίτλο «Ο Μακρόν στην Ελλάδα την Παρασκευή για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας», όπως και της ιστοσελίδας TELEGRAMME με τίτλο «Γιατί η επίσκεψη Μακρόν έχει “ιδιαίτερη σημασία” για την Ελλάδα».

Τέλος ο ραδιοφωνικός σταθμός EUROPE1, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα με τίτλο «Μετά την Κύπρο, ο Μακρόν μεταβαίνει στην Αθήνα για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας», προσθέτει πως στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί και η Naval Group, η οποία είναι υποψήφια για την πώληση τεσσάρων υποβρυχίων Barracuda στην Ελλάδα.

Advertisement
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο