Connect with us

ΒΟΛΟΣ

Το σχέδιο για παραγωγή και επισκευή τρένων στην Ελλάδα – Ο Βόλος στο νέο δίκτυο μεταφορών

Published

on

Το σχέδιο για παραγωγή και επισκευή τρένων στην Ελλάδα – Ο Βόλος στο νέο δίκτυο μεταφορών

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google
Ένα ευρύτερο σχέδιο γεωπολιτικής και παραγωγικής αναβάθμισης της Ελλάδας μέσω των σιδηροδρόμων και των λιμανιών περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στο πλαίσιο συζήτησης με επίκεντρο τις υποδομές, τη βιομηχανία και τη στρατηγική θέση της χώρας στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη μεταφορών

Με φόντο τις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σταδιακή απεξάρτηση από κρίσιμες εξαρτήσεις της προηγούμενης δεκαετίας, ο κ. Κυρανάκης, σε συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο, Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, στο συνέδριο BLUE STRATEGY SUMMIT 2026, που διοργανώνει η Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων με κεντρικό θέμα «Η Ελλάδα στρατηγικός κρίκος Ευρώπης- Αμερικής- Ασίας», στο Athenaeum InterContinental Athens, έδωσε έμφαση στην ανάγκη επιστροφής της παραγωγής εντός Ευρώπης, κάνοντας ειδική αναφορά στην κατασκευή και ανακατασκευή τροχαίου υλικού.

Το σχέδιο για παραγωγή τρένων στην Ελλάδα

Ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε την κυβερνητική στόχευση να δημιουργηθούν στην Ελλάδα μονάδες τρενοεπισκευής και συμπαραγωγής, με αιχμή την Ελευσίνα και τον Βόλο.

Όπως είπε, ήδη υπάρχουν διεθνείς συνεργασίες και ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες, με τη συμμετοχή χωρών όπως η Κορέα, ενώ η Ελλάδα επιχειρεί να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που κατευθύνονται πλέον σε έργα στρατιωτικής κινητικότητας και εμπορευματικών μεταφορών.

«Το τροχαίο υλικό που απαιτείται σήμερα στην Ευρώπη δεν υπάρχει. Κάπου πρέπει να παραχθεί. Και μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα», σημείωσε. Μάλιστα, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον πρώτο πλήρως ανακατασκευασμένο συρμό της Γραμμής 1 του ΗΣΑΠ, που συμπαρήχθη σε εργοστασιακές εγκαταστάσεις στο Βόλο, στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης του στόλου των σταθερών συγκοινωνιών της Αθήνας. «Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί. Δημιουργεί τεχνογνωσία, εθνική προστιθέμενη αξία και νέες θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κάθετος διάδρομος και η στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης

Κεντρικό σημείο της παρέμβασής του αποτέλεσε ο λεγόμενος κάθετος σιδηροδρομικός διάδρομος Baltic-Black-Aegean, ο οποίος θα ενώνει τη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο μέσω Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Advertisement

Η Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο της τοποθέτησής του, με τον αναπληρωτή υπουργό να σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται σταδιακά ο ρόλος της στον νέο ευρωπαϊκό σχεδιασμό μεταφορών.

Υπενθύμισε μάλιστα τη χρηματοδότηση ύψους 277 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του άξονα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία.

Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη και Βόλος στο νέο δίκτυο μεταφορών

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε και στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Ελευσίνα, η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος ως νέες πύλες εμπορίου και logistics, όλες συνδεδεμένες με σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το βασικό μήνυμα της τοποθέτησής του ήταν ότι η Ελλάδα επιχειρεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, ώστε να αποκτήσει ισχυρότερο ρόλο στις μεταφορές, τη βιομηχανία και την εφοδιαστική αλυσίδα της περιοχής.

«Υπάρχει ευκαιρία για εξαγωγές, για παραγωγή, για τρενοεπισκευή και για νέες θέσεις εργασίας. Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν γειτονικές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Advertisement

 

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV