ΚΟΣΜΟΣ
Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ χάνει την αξιοπιστία της επειδή δεν αντιτίθεται στον Τραμπ – Παράνομος ο πόλεμος κατά του Ιράν
Ένας πρώην κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε τον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν ως «παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου» και κάλεσε την ΕΕ να απορρίψει την εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με την Ουάσινγκτον.
«Χάνουμε την μας αξιοπιστία όταν εφαρμόζουμε επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες», είπε, αναφερόμενος στην Κάγια Κάλλας, την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να «καταδικάζει πιο έντονα τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», είτε από το Ισραήλ, τη Ρωσία είτε από τις ΗΠΑ.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις από το 2019 έως το 2024, δήλωσε στο POLITICO ότι η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να θεωρήσει τις ΗΠΑ υπόλογες για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο πλαίσιο του πολέμου στο Ιράν.
Τόνισε ότι ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράν «είναι παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου και δεν δικαιολογείται από μια άμεση απειλή, όπως έχουν υποστηρίξει ορισμένοι».
Ο Μπορέλ επέκρινε επίσης την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, όπως είπε, «συνέχισε να υπερβαίνει τις εξουσίες της» ασκώντας εξωτερική πολιτική που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.
«Είναι συστηματικά προκατειλημμένη υπέρ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπορέλ στην πηγή. «Χάνουμε αξιοπιστία [όταν] εφαρμόζουμε επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες», υπογράμμισε.
Συνέχισε επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη «υποφέρει από τις συνέπειες όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, ενώ ο Τραμπ καυχιέται ότι αυτό είναι ωφέλιμο για τις ΗΠΑ επειδή είναι εξαγωγείς πετρελαίου».
Από την άλλη πλευρά, ο Μπορέλ επαίνεσε την προσέγγιση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, του πιο σφοδρού Ευρωπαίου επικριτή των επιθέσεων του Τραμπ στο Ιράν.
Ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης κάλεσε την ΕΕ να μην προχωρήσει στην επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε από την φον ντερ Λάιεν και τον Τραμπ το περασμένο καλοκαίρι.
«Η συμφωνία ήταν άδικη από την αρχή. Μας επέβαλαν δασμούς 15% ενώ εμείς μειώνουμε τους δασμούς μας γι’ αυτούς», δήλωσε ο Μπορέλ.
Τα σχόλια του Μπορέλ έρχονται καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει μετριάσει την κριτική της προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Είπε ότι το καθεστώς στην Τεχεράνη άξιζε να πέσει, αλλά επέμεινε σε διπλωματικές λύσεις για τη σύγκρουση.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: Politico, mediafax.ro
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες agoΣτο νοσοκομείο με πολλαπλά κατάγματα 59χρονος που έπεσε από οικοδομή
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες agoΑυτά δείχνουν τα μερομήνια για τον καιρό το Πάσχα΅Θα… βραχεί ο οβελίας;
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες agoΔεκάδες πιστοί “εισέβαλαν” σε εκκλησία όπου γινόταν συναυλία και φώναζαν συνθήματα (Βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες agoΒίντεο με γυναίκα να περπατά στον δρόμο δεμένη πισθάγκωνα λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago“Τραβήξτε με βίντεο να πυροβολώ” φέρεται να ζήτησε σε παιδιά από 9 έως 12 (Βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες agoΝεκρός 94χρονος που έπεσε στο “κενό” από ύψος άνω των 8 μέτρων
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες agoΣυνελήφθη ο εργολάβος για το μπαλκόνι που καταπλάκωσε γυναίκα και την σκότωσε
-
ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες agoΤραγωδία στην Κόρινθο με το θάνατο της 43χρονης : “Κομπρεσέρ έριχναν τους τοίχους κάτω από το πρωί”









