ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: «Ανθρωπιστική διάσκεψη» για τη Γάζα διοργανώνεται σήμερα στο Παρίσι
Η Γαλλία φιλοξενεί σήμερα, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν, μια «ανθρωπιστική διάσκεψη» με στόχο να παρασχεθεί βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του θύλακα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί σε αυτή τη διάσκεψη που οργανώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά ο Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα έχει εκ νέου επικοινωνία μαζί του μετά το πέρας της, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Σημειώνεται ότι το παρών θα δώσει και ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίσης την Τρίτη ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, οι χώρες των οποίων διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στη βελτίωση της παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Μακρόν μετά το πέρας της διάσκεψης θα επικοινωνήσει με τον Νετανιάχου
Όμως οι αραβικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο σε αυτή τη διάσκεψη.
#BREAKING #Paris hosts conference on #HumanitarianAid for #Gaza –#pakustv #NYC #IsraeliNewNazism #France #GazaCeasefire #Palestine_Genocide https://t.co/3o7Ng5XzUN
— Ch.Amjad Ali (@saada186) November 9, 2023
Η Παλαιστινιακή Αρχή θα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της και η Αίγυπτος, που ελέγχει τη Ράφα, το μοναδικό πέρασμα προς τη Γάζα που δεν οδηγεί στο Ισραήλ, θα στείλει υπουργική αντιπροσωπεία.
Αντιθέτως, τη διάσκεψη θα παρακολουθήσουν με προσοχή μη κυβερνητικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν συνεχώς την ανεπαρκή πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας και τις δυσκολίες να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους που βρίσκονται εκεί όσο διαρκούν οι βομβαρδισμοί.
Έκκληση 13 ΜΚΟ
Δεκατρείς ΜΚΟ ζήτησαν χθες, Τετάρτη, «άμεση κατάπαυση του πυρός» και «την παροχή εγγυήσεων για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, όπως και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι περισσότερο από ανθρωπιστική κρίση, είναι μια κρίση της ανθρωπότητας», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 1,2 δισεκ. δολάρια τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης ως το τέλος του έτους.
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο για τον πρόεδρο τη Δημοκρατίας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται», σχολιάζει το περιβάλλον του Μακρόν, αλλά «σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλά θύματα στη Γάζα».
Η διάσκεψη έχει στόχο να καταλήξει σε μια κοινή εκτίμηση για την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα και «να κινητοποιήσει όλους τους εταίρους και τους δωρητές για να απαντήσουν σε αυτές τις ανάγκες», σύμφωνα με σύμβουλο του Γάλλου προέδρου.
Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε δύο θέματα: το πρώτο είναι η παροχή βοήθειας σε τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και ενέργεια, «ένα περίπλοκο ζήτημα διότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας».
Το άλλο θέμα θα είναι οι δεσμεύσεις για δωρεές καθώς και συζητήσεις «για την ανθρωπιστική πρόσβαση» στον θύλακα.
Όχι κοινό ανακοινωθέν
Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ η Χαμάς, το παλαιστινιακό κίνημα που ελέγχει τον θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει εκεί συνεχείς βομβαρδισμούς και πιο πρόσφατα χερσαίες επιχειρήσεις.
Οι εκκλήσεις για «παύση», «εκεχειρία» ή «κατάπαυση του πυρός» έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η απελευθέρωση των περισσότερων από 240 ομήρων που κρατά η Χαμάς. Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε εκ νέου χθες το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, αν δεν απελευθερωθούν πρώτα οι όμηροι.
Όμως το περιβάλλον του Μακρόν εκτιμά ότι «η Χαμάς πιθανόν δεν θα απελευθερώσει τους ομήρους, την ώρα που η επιχείρηση συνεχίζεται με τις τρέχουσες συνθήκες. Οπότε η ανθρωπιστική παύση μας φαίνεται εξίσου σημαντική ώστε να πετύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων».
Μετά τη διάσκεψη δεν πρόκειται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν προκειμένου να μην υπάρξουν ατελείωτες συζητήσεις για τη χρήση «μίας λέξης ή μιας άλλης», επεσήμανε η ίδια πηγή.
«Το Παρίσι επιμένει στον αυστηρά πρακτικό, επιχειρησιακό, ανθρωπιστικό χαρακτήρα της διάσκεψης και το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε πλατφόρμα καταδίκης του Ισραήλ», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου θα παραστούν στη διάσκεψη, όπως και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Αμερικανίδα υφυπουργός για την Πολιτική Ασφάλεια Ούζρα Ζέγια επίσης θα συμμετάσχει.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες agoΚεφαλονιά: Ο διάλογος της 19χρονης με τον πατέρα της πριν το μοιραίο βράδυ και το τελευταίο μήνυμα που έστειλε στη μητέρα της
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες agoΣυνελήφθη και τρίτο άτομο για τον θάνατο της 19χρονης στο Αργοστόλι
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ11 ώρες agoΚαταιγισμός πυρών από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για Λαζαρίδη – «Τι γραμμάτια ξεπληρώνει ο Μητσοτάκης και τον καλύπτει;»
-
ΚΟΣΜΟΣ21 ώρες agoΡήγμα στις σχέσεις Τραμπ με καθολικές κοινότητες μετά την επίθεση στον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες agoΜυστήριο με 19χρονη που βρέθηκε νεκρή στο Αργοστόλι
-
LIFESTYLE23 ώρες agoΑλέξης Γεωργούλης: Ερμήνευσε σαν τραγουδιστής όπερας τον “Άμλετ της Σελήνης” και γνώρισε την αποθέωση στη Λάρισα (Βίντεο)
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ15 ώρες agoΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση καλείται επισήμως να πάρει θέση για τον κ. Λαζαρίδη
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες agoΧειρουργήθηκε ο 14χρονος που τραυματίστηκε από κροτίδα









