Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Απώλειες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit οδηγούν σε προσπάθεια νέας σύγκλισης με την ΕΕ

Published

on

Απώλειες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit οδηγούν σε προσπάθεια νέας σύγκλισης με την ΕΕ

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει κάθε χρόνο από 3,7 δισ. λίρες (4,3 δισ. ευρώ) έως 6,5 δισ. λίρες (7,6 δισ. ευρώ) σε εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αιτία είναι ότι τα προϊόντα του πρέπει να πιστοποιούνται δύο φορές, μία για κάθε πλευρά της Μάγχης. Αυτό αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) (σ.σ. βρετανική δεξαμενή σκέψης) που δημοσιεύθηκε σήμερα. Οι απώλειες αντιστοιχούν στο 0,18% του βρετανικού ΑΕΠ.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες

Η διπλή διαδικασία ελέγχου συμμόρφωσης είναι μία από τις πιο απτές συνέπειες της αποχώρησης του ΗΒ από την ενιαία αγορά. Σύμφωνα με την έκθεση, αυξάνει το κόστος του εμπορίου και περιορίζει τις εξαγωγές. Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου δεν προβλέπει αμοιβαία αναγνώριση των αξιολογήσεων συμμόρφωσης. Έτσι, οι Βρετανοί παραγωγοί που θέλουν να πωλούν και στις δύο αγορές πρέπει να καλύπτουν δύο ξεχωριστά καθεστώτα πιστοποίησης.

Ως λύση, το IPPR προτείνει μια συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης. Όπως εξηγεί το Ινστιτούτο, μια τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε στην Ευρώπη να αναγνωρίζει βρετανικούς φορείς ελέγχου ως κατάλληλους να πιστοποιούν προϊόντα για την ευρωπαϊκή αγορά. Κατά την εκτίμησή του, η ρύθμιση αυτή θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να αντισταθμίσει τις ετήσιες απώλειες μετά το Brexit. Τα μεγαλύτερα οφέλη θα τα είχαν η αυτοκινητοβιομηχανία, ο κλάδος των ηλεκτρονικών και η φαρμακοβιομηχανία.

Το ίδιο Ινστιτούτο επιμένει ότι το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι αμελητέο. Σημειώνει ότι «σε μια οικονομία όπου η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή, μια επίπτωση τέτοιας κλίμακας είναι σημαντική».

Advertisement

Η έκθεση ήρθε στη δημοσιότητα την ώρα που το Λονδίνο επιδιώκει επανεκκίνηση των σχέσεών του με τις Βρυξέλλες. Και δεν είναι αυτονόητο πως η ΕΕ θα αποδεχτεί τέτοιες προθέσεις. Η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης με περιορισμένο κύκλο τρίτων χωρών και τις αντιμετωπίζει ως μέρος ευρύτερων διαπραγματεύσεων. Κάθε διευκόλυνση προς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, λοιπόν, πιθανό να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της συνολικής ισορροπίας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που διέπει τη μετά-brexit σχέση. Η Κομισιόν επιμένει σταθερά σε αυτή την ισορροπία.

Για τη βρετανική κυβέρνηση, το ζήτημα προσφέρεται ως πεδίο συγκεκριμένων κερδών σε μια συγκυρία υποτονικής ανάπτυξης. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ερώτημα είναι αν μια τεχνική ρύθμιση μπορεί να αποσπαστεί από το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο της σχέσης με το Λονδίνο.

Πηγή: Institute for Public Policy Research (IPPR), έκθεση της 24ης Σεπτεμβρίου 2026.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber



Περισσότερα Εδω

Advertisement

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο