ΚΟΣΜΟΣ
Απώλειες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit οδηγούν σε προσπάθεια νέας σύγκλισης με την ΕΕ
Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει κάθε χρόνο από 3,7 δισ. λίρες (4,3 δισ. ευρώ) έως 6,5 δισ. λίρες (7,6 δισ. ευρώ) σε εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αιτία είναι ότι τα προϊόντα του πρέπει να πιστοποιούνται δύο φορές, μία για κάθε πλευρά της Μάγχης. Αυτό αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) (σ.σ. βρετανική δεξαμενή σκέψης) που δημοσιεύθηκε σήμερα. Οι απώλειες αντιστοιχούν στο 0,18% του βρετανικού ΑΕΠ.
Ανταπόκριση – Βρυξέλλες
Η διπλή διαδικασία ελέγχου συμμόρφωσης είναι μία από τις πιο απτές συνέπειες της αποχώρησης του ΗΒ από την ενιαία αγορά. Σύμφωνα με την έκθεση, αυξάνει το κόστος του εμπορίου και περιορίζει τις εξαγωγές. Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου δεν προβλέπει αμοιβαία αναγνώριση των αξιολογήσεων συμμόρφωσης. Έτσι, οι Βρετανοί παραγωγοί που θέλουν να πωλούν και στις δύο αγορές πρέπει να καλύπτουν δύο ξεχωριστά καθεστώτα πιστοποίησης.
Ως λύση, το IPPR προτείνει μια συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης. Όπως εξηγεί το Ινστιτούτο, μια τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε στην Ευρώπη να αναγνωρίζει βρετανικούς φορείς ελέγχου ως κατάλληλους να πιστοποιούν προϊόντα για την ευρωπαϊκή αγορά. Κατά την εκτίμησή του, η ρύθμιση αυτή θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να αντισταθμίσει τις ετήσιες απώλειες μετά το Brexit. Τα μεγαλύτερα οφέλη θα τα είχαν η αυτοκινητοβιομηχανία, ο κλάδος των ηλεκτρονικών και η φαρμακοβιομηχανία.
Το ίδιο Ινστιτούτο επιμένει ότι το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι αμελητέο. Σημειώνει ότι «σε μια οικονομία όπου η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή, μια επίπτωση τέτοιας κλίμακας είναι σημαντική».
Η έκθεση ήρθε στη δημοσιότητα την ώρα που το Λονδίνο επιδιώκει επανεκκίνηση των σχέσεών του με τις Βρυξέλλες. Και δεν είναι αυτονόητο πως η ΕΕ θα αποδεχτεί τέτοιες προθέσεις. Η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης με περιορισμένο κύκλο τρίτων χωρών και τις αντιμετωπίζει ως μέρος ευρύτερων διαπραγματεύσεων. Κάθε διευκόλυνση προς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, λοιπόν, πιθανό να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της συνολικής ισορροπίας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που διέπει τη μετά-brexit σχέση. Η Κομισιόν επιμένει σταθερά σε αυτή την ισορροπία.
Για τη βρετανική κυβέρνηση, το ζήτημα προσφέρεται ως πεδίο συγκεκριμένων κερδών σε μια συγκυρία υποτονικής ανάπτυξης. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ερώτημα είναι αν μια τεχνική ρύθμιση μπορεί να αποσπαστεί από το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο της σχέσης με το Λονδίνο.
Πηγή: Institute for Public Policy Research (IPPR), έκθεση της 24ης Σεπτεμβρίου 2026.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
ΒΟΛΟΣ6 ώρες ago48χρονος εξέπνευσε στο ασθενοφόρο σχεδόν έξω από το νοσοκομείο Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 ώρες agoΧειροπέδες σε αστυνομικό στον Βόλο: Ζήτησε 700 ευρώ για να επιστρέψει πινακίδες
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 ώρες agoΠειθαρχική δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα στον Μπέο
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ21 ώρες agoΑπίστευτο: Νίκη Βόλου και Νέστος Χρυσούπολης παίζουν μεταξύ τους την Κυριακή και δεν έχουν προπονητή!
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 ώρες agoΕκλογικά διλήμματα και σκληρά πυρά στο δρόμο προς τις κάλπες: Τσίπρας, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες agoΣυνταξιούχος οδοντίατρος διαφήμιζε από υδροθεραπεία μέχρι καρπουζοθεραπεία
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ7 ώρες agoΠετρέλαιο θέρμανσης: Στο τραπέζι επιδότηση έως 40 λεπτά στην αντλία – Το σχέδιο της κυβέρνησης
-
LIFESTYLE18 ώρες agoΛάμπρος Φισφής για τη σύζυγό του, Σάρα Τοσκάνο: “Της αρέσει η Ελλάδα πιο πολύ απ’ ό,τι σε Έλληνες – Είναι λίγο τρομακτικό” (Βίντεο)









