Connect with us

LIFESTYLE

Χρήστος Θηβαίος: “Είχα καθηγητή τον Ουμπέρτο Έκο” – Η φράση που του είπε και δεν ξέχασε ποτέ (Βίντεο)

Published

on

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Μια ξεχωριστή ιστορία από τα χρόνια που σπούδαζε Φιλοσοφία στην Ιταλία μοιράστηκε ο Χρήστος Θηβαίος, αποκαλύπτοντας πως είχε την τύχη να βρεθεί στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και να παρακολουθήσει μαθήματα του σπουδαίου συγγραφέα και διανοούμενου Ουμπέρτο Έκο. Ο αγαπημένος ερμηνευτής, μιλώντας στην εκπομπή «Νωρίς Νωρίς» την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, περιέγραψε πώς μια τυχαία επιλογή μαθήματος εξελίχθηκε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες των φοιτητικών του χρόνων.Μάλιστα, θυμήθηκε την ευγένεια με την οποία τον υποδέχθηκε ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά και το πώς η τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματος «Το Όνομα του Ρόδου» άλλαξε εντελώς την καθημερινότητα του καθηγητή, μετατρέποντας ένα μάθημα με μόλις 13 φοιτητές σε μια διάλεξη που συγκέντρωνε εκατοντάδες ενδιαφερόμενους.

Χρήστος Θηβαίος: Οι σπουδές στη Μπολόνια και η τυχαία επιλογή μαθήματος

Αρχικά, ο Χρήστος Θηβαίος αναφέρθηκε στην απόφασή του να σπουδάσει Φιλοσοφία στην Ιταλία, εξηγώντας πως η παρουσία ενός Έλληνα φοιτητή στο συγκεκριμένο αντικείμενο είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των καθηγητών του.

«Εγώ γράφτηκα στη Φιλοσοφία στην Ιταλία και κατά πάσα πιθανότητα είχε εντυπωσιάσει τους καθηγητές το γεγονός ότι ένας Έλληνας φεύγει από τη χώρα της φιλοσοφίας και πάει να σπουδάσει φιλοσοφία στην Μπολόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τις συνθήκες που συνάντησε στο πανεπιστήμιο και στις φοιτητικές εστίες, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία του ήταν πολύ όμορφη.

Όπως εξήγησε, ήταν ο μοναδικός Έλληνας που σπούδαζε στο τμήμα Φιλοσοφίας, παρότι υπήρχαν αρκετοί συμπατριώτες του σε άλλες σχολές, όπως η Ιατρική, η Βιολογία και η Γεωπονική.

Advertisement

Η γνωριμία του με τον Ουμπέρτο Έκο, ωστόσο, προέκυψε εντελώς συμπτωματικά, όταν αναζητούσε ένα από τα μαθήματα επιλογής που μπορούσε να παρακολουθήσει.

«Και τελικά ψάχνοντας, βρίσκω ένα που έγραφε σημειωτική, Semiotica στα ιταλικά. Λέω τι είναι αυτό; Λέω ας μπω να δω. Μπαίνω μέσα και βλέπω έναν ευγενέστατο. Ήμασταν 13 φοιτητές. Ήταν “φροντιστήριο”. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτός ο καθηγητής», θυμήθηκε ο ερμηνευτής.

«Τιμή μας που έρχεστε στο πανεπιστήμιο» – Η πρώτη κουβέντα του Ουμπέρτο Έκο

Η πρώτη επαφή ανάμεσα στον Χρήστο Θηβαίο και τον Ουμπέρτο Έκο αποδείχθηκε ιδιαίτερα θερμή. Ο καθηγητής ενδιαφέρθηκε αμέσως για την ελληνική καταγωγή του φοιτητή του, ενώ η συζήτησή τους στράφηκε γρήγορα στις γνώσεις του γύρω από τις αρχαίες γλώσσες.

«Και όλα ξεκίνησαν γιατί μου λέει “Είστε Έλληνας;”. Λέω “Μάλιστα”. Μου λέει “Τιμή μας που έρχεστε στο πανεπιστήμιο”, μου λέει “Ξέρετε αρχαία ελληνικά;” Λέω “Ναι”. “Λατινικά;”, “Μάλιστα”», περιέγραψε ο Χρήστος Θηβαίος.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι στη συνέχεια έμαθε και εβραϊκά, καθώς τον ενδιέφεραν οι τρεις γλώσσες στις οποίες είχε μεταφραστεί η Αγία Γραφή.

Advertisement

Η συζήτησή τους συνεχίστηκε με τον Ουμπέρτο Έκο να του προτείνει να ασχοληθεί με τον Αριστοτέλη και την έννοια του σημείου, ένα θέμα που συνδεόταν με το αντικείμενο του μαθήματος.

«Πολύ ωραία, αν θέλετε μπορείτε να ασχοληθείτε με τον Αριστοτέλη που είναι και το κεντρικό πρόσωπο στο Όνομα του ρόδου και βρείτε την έννοια του σημείου», του είχε πει ο καθηγητής, σύμφωνα με την αφήγησή του.

Ο Χρήστος Θηβαίος θυμήθηκε ακόμη ότι ο Ουμπέρτο Έκο τού είχε αναφέρει με απλότητα πως είχε γράψει και ένα μυθιστόρημα.

«Να ξέρετε ότι έχω γράψει και λογοτεχνία, ένα μυθιστόρημα που λέγεται το Όνομα του ρόδου, αν θέλετε το διαβάζετε», ήταν τα λόγια του, όπως τα μετέφερε ο τραγουδιστής.

Από τους 13 στους 700 φοιτητές – Η επιτυχία που άλλαξε τα πάντα

Η γνωριμία τους πραγματοποιήθηκε το 1982, σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως εξήγησε ο Χρήστος Θηβαίος, ο Ουμπέρτο Έκο δεν είχε ακόμη αποκτήσει την τεράστια αναγνωρισιμότητα που θα ακολουθούσε.

Advertisement

Σύμφωνα με την αφήγησή του, όταν το «Όνομα του Ρόδου» απέκτησε κινηματογραφική απήχηση, το ενδιαφέρον για τον συγγραφέα εκτοξεύτηκε και οι αίθουσες διδασκαλίας γέμισαν με εκατοντάδες φοιτητές.

«Αυτό έγινε το 1982. Το 1984 που έγινε και η ταινία, άλλαξαν όλα και μάλιστα μου το είπε… Στο μάθημα από 13 που ήμασταν έγιναν 700», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ερμηνευτής θυμήθηκε μάλιστα και το χιουμοριστικό σχόλιο του καθηγητή του, ο οποίος αντιλαμβανόταν ότι οι συνθήκες διδασκαλίας είχαν πλέον αλλάξει ριζικά.

«Είτε έρθεις στο μάθημα είτε δεν έρθεις, είναι το ίδιο πράγμα. Καλύτερα να με ακούς από ραδιόφωνο», του είχε πει ο Ουμπέρτο Έκο.

Παρά τη φήμη που απέκτησε στη συνέχεια, εκείνο που έμεινε περισσότερο στη μνήμη του Χρήστου Θηβαίου ήταν η προσωπικότητα και η συμπεριφορά του σπουδαίου διανοούμενου.

Advertisement

«Είχε πάει σε άλλα επίπεδα. Ένας ευγενέστατος άνθρωπος με χιούμορ. Πολύ ωραία εμπειρία», κατέληξε, περιγράφοντας μια γνωριμία που ξεκίνησε από ένα μάθημα επιλογής και εξελίχθηκε σε μια πολύτιμη ανάμνηση από τα φοιτητικά του χρόνια.


Περισσότερα στο parapolitika.gr

Advertisement

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV