Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Ο «διπλός φάκελος» και οι πληφοροφίες για χτύπημα στο Ιράν που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα

Published

on

Ισραήλ: Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Ο «διπλός φάκελος» και οι πληφοροφίες για χτύπημα στο Ιράν που…

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Πολιτική αβεβαιότητα δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα για την επόμενη μέρα των εκλογών στο Ισραήλ, καθώς κανείς δεν εξασφαλίζει τις 61 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία.

Τρία είναι τα σενάρια της επόμενης μέρας, όπως τα παρουσιάζει η επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων του ΕΡΤnews, Άννα Παπασωτηρίου.

Το πρώτο σενάριο έχει να κάνει τον πρόεδρο Χέρτζογκ, ο οποίος, αφού κλείσει το ζήτημα με τους «διπλούς φακέλους» – έχει το δικαίωμα να δώσει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης σε όποιον θεωρεί ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες. Δεν είναι απαραίτητο να δώσει εντολή σε αυτόν που έχει εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρότρυνε άπαντες να προσεγγίσουν τις συνομιλίες με συμβιβαστική διάθεση για να αποφευχθούν πάση θυσία – όπως είπε χαρακτηριστικά – οι νέες εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι ο Νετανιάχου ή ο Άιζενκοτ θα πρέπει να επιδιώξουν να σχηματίσουν κυβέρνηση είτε σε συνεργασία με τα αραβικά κόμματα – πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, το έχουν ξεκαθαρίσει και οι δύο πλευρές – είτε να σχηματίσουν νέες κομματικές συμμαχίες, δηλαδή να πάρει ένας από τους δύο κόμματα από την αντίπαλη παράταξη. Αυτό είναι το δεύτερο σενάριο.

Advertisement

Το τρίτο σενάριο είναι να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας οι Άιζενκοτ και Νετανιάχου, με όσους από τις παρατάξεις τους είναι πρόθυμοι να τους ακολουθήσουν.

Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία χρονικά και για εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις. Ο πρώτος εντολοδόχος, πάνω-κάτω, θα έχει μια διορία 28 ημερών πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον επόμενο. Μέχρι τότε ο Νετανιάχου θα παραμένει πρωθυπουργός και όλη αυτή η διαδικασία μπορεί και να παγώσει, καθώς υπάρχει μια πιθανότητα να επιβεβαιωθεί η πληροφορία της Wall Street Journal, που λέει ότι προσεχώς ο Λευκός Οίκος θα κάνει επίθεση στο Ιράν, οπότε τότε όλα τα δεδομένα θα αλλάξουν.


Ο άγνωστος Χ του εκλογικού αποτελέσματος

Ο αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα της χτεσινής εκλογικής αναμέτρησης στο Ισραήλ ακούσει στο όνομα «διπλός φάκελος». Τι είναι ακριβώς αυτό; Εξηγεί ο απεσταλμένος του ΕΡΤnews στο Τελ Αβίβ, Κωστής Κωνσταντίνου.

Οι διπλοί φάκελοι είναι 480.000 – και όχι 650.00 τελικά όπως είχε ανακοινώσε πριν από λίγο η εκλογική επιτροπή – ψήφοι που προέρχονται από στρατιώτες εφέδρους στα μέτωπα στη Συρία, στον Λίβανο, στη Γάζα, αλλά και από διπλωμάτες, αστυνομικούς, εκτοπισμένους πολίτες, νοσηλευόμενους, υπαλλήλους σωφρονιστικών ιδρυμάτων κλπ.

Advertisement

Ονομάζονται διπλοί φάκελοι, γιατί το ψηφοδέλτιο μπαίνει σ’ έναν ανώνυμο φάκελο και αυτός μπαίνει σε έναν δεύτερο, ούτως ώστε – επειδή ο δεύτερος έχει τα στοιχεία του ψηφοφόρου – να ελεγχθεί ότι δεν έχει ψηφίσει δύο φορές.

Αριθμητικά, οι έδρες που δίνουν οι διπλοί φάκελοι είναι περίπου 12 με 13,

Η καταμέτρηση αυτών των φακέλων θα ξεκινήσει σήμερα, θα συνεχιστεί αύριο και αν κριθεί σκόπιμο θα παραταθεί για την Παρασκευή.

Σε ρόλο ρυθμιστή τα αραβικά κόμματα

Η μεγαλύτερη συμμετοχή στις κάλπες τα τελευταία30 χρόνια στο Ισραήλ, έδωσε ένα θολό μετεκλογικό τοπίο, αφού κανένα στρατόπεδο δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία. Δίνοντας σε κάθε πλευρά λόγους να ελπίζει σε νίκη, μόλις το εκλογικό αποτέλεσμα οριστικοποιηθεί.

Με την καταμέτρηση  ψήφων να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τα στρατόπεδα των δύο μεγάλων αντιπάλων, Νετανιάχου και Άιζενκοτ βρίσκονται κοντά σε αριθμό εδρών, με το μπλοκ του απερχόμενου πρωθυπουργού να προηγείται.

Advertisement

Ο Νετανιάχου λέει ότι το Λικούντ παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο Ισραήλ. Κάλεσε σε μια ισχυρή εθνική δεξιά κυβέρνηση, επαναφέροντας την απειλή όπως είπε του Ιράν.

«Πρέπει να σχηματίσουμε μια δεξιά, εθνική και ισχυρή κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να γίνει. Το Ισραήλ βρίσκεται μπροστά σε μια μοναδική ιστορική ευκαιρία, μαζί με τον εταίρο μας, τον Πρόεδρο Τραμπ, να εξαλείψει οριστικά και μια για πάντα την υπαρξιακή απειλή του Ιράν», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Μερίδιο στις επιδόσεις του Νετανιάχου διεκδίκησε ο ίδιος ο Τραμπ που προεκλογικά στήριξε των ισραηλινό πρωθυπουργό.

Στη δεύτερη θεση έρχεται το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του στρατηγού Άιζνεκοτ που φιλοδοξεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς τον Νετανιάχου.

«Γράψαμε ιστορία. Ο ισραηλινός λαός ψήφισε κατά της συνέχισης της θητείας του Νετανιάχου ως πρωθυπουργού του Ισραήλ», είπε ο Άιζενκοτ.

Advertisement

Πρωτόγνωρα ποσοστά εξασφάλισαν τα αραβικά κόμματα του Ισραήλ με αριθμό εδρών που μπορεί να τα καταστήσει ρυθμιστές των εκλογών, για το μπλοκ που θα επιλέξει τη στήριξή τους. Το αντιπολιτευμένο πάντως στρατόπεδο προεκλογικά είχε απορρίψει μια συμμαχία.

Η επόμενη μέρα των εκλογών στο Ισραήλ βρίσκει τα μεγαλύτερα κόμματα να  μετράνε τις δυνάμεις στους στις έδρες αλλά και στις πιθανές συμμαχίες που θα κλειδώσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία. Τα δύσκολα για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης μόλις ξεκίνησαν.

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Λουκάς


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Advertisement



Περισσότερα Εδω

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV