ΕΛΛΑΔΑ
Λέσβος: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι, “η κατάσταση είναι τραγική”
Διαβάστε: Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο: Συνάντηση με Κυριακό Μητσοτάκη ζήτησε ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης – Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων
Όπως εξήγησε, εδώ και έναν μήνα, μετά την εμφάνιση της νόσου, οι παραγωγοί δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά. «Τα τυριά παραμένουν αδιάθετα, οι τυροκόμοι δεν συλλέγουν το γάλα και περίπου 250 τόνοι γάλακτος είτε μένουν απούλητοι είτε πετιούνται. Παράλληλα, περίπου 75.000 αρνιά έμειναν αδιάθετα την περίοδο του Πάσχα», σημείωσε.
Ελλιπείς έλεγχοι και φόβος διασποράς
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται περίπου στα 30, ωστόσο οι έλεγχοι χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς. «Υπάρχουν μόλις εννέα κτηνίατροι για περίπου 350.000 ζώα. Είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διασποράς», υπογράμμισε.
Ο κ. Καμμένος απέδωσε την εμφάνιση της νόσου σε μεταφορά από τα ανατολικά παράλια, τονίζοντας ότι, παρότι υπήρχαν ενδείξεις εδώ και έναν χρόνο, δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.
“Κατέρρευσε η αγορά – Δεν υπάρχει καμία στήριξη”
Ο ίδιος καταγγέλλει πλήρη αδυναμία διάθεσης των προϊόντων: «Δεν επιτρέπεται η μεταφορά προϊόντων, παρότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Δεν έχει δοθεί καμία λύση για αποζημιώσεις, ούτε για να σταματήσει η παραγωγή ώστε να περιοριστεί η διασπορά».
Όπως λέει, η κατάσταση έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. «Δεν πληρωνόμαστε για το γάλα. Πώς θα ταΐσουμε τα ζώα; Δεν πρόκειται για μια επιχείρηση που κλείνει προσωρινά. Είναι ζωντανοί οργανισμοί και οικογένειες που εξαρτώνται από αυτούς», σημείωσε.
“Υγειονομική βόμβα” η Λέσβος
Ο κτηνοτρόφος περιέγραψε με δραματικούς τόνους την εικόνα στο νησί. «Η Λέσβος είναι μια υγειονομική βόμβα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει γάλα παντού, σφάζονται κοπάδια και θάβονται κοντά στους στάβλους. Με την άνοδο της θερμοκρασίας, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη».
Οι κτηνοτρόφοι έχουν ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, φτάνοντας μέχρι και τον αποκλεισμό του λιμανιού. «Δεν επιτρέψαμε τη φόρτωση και εκφόρτωση, με εξαίρεση περιπτώσεις ανάγκης, όπως ασθενείς και στρατιωτικοί. Ξέρουμε ότι ταλαιπωρούμε κόσμο, αλλά είμαστε σε απόγνωση», ανέφερε.
Παράλληλα, προανήγγειλε κλιμάκωση των αντιδράσεων: «Θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Εξετάζουμε ακόμη και το ενδεχόμενο να μεταβούμε στην Αθήνα για να συναντήσουμε τον αρμόδιο υπουργό».
Αιτήματα των κτηνοτρόφων
Οι παραγωγοί ζητούν:
- Άμεση ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με προσωπικό
- Εντατικοποίηση των ελέγχων
- Άρση των περιορισμών στη διάθεση προϊόντων, όπου δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος
- Άμεσες αποζημιώσεις για τις απώλειες
Ο κ. Καμμένος έκλεισε με μια σαφή προειδοποίηση: «Μιλάμε για περίπου 9.000 κτηνοτροφικές μονάδες και 350.000 έως 400.000 ζώα. Πίσω από αυτά υπάρχουν οικογένειες, εργαζόμενοι, συνεταιρισμοί. Είναι μια αλυσίδα που κινεί ολόκληρη την οικονομία του νησιού».
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες agoΚεφαλονιά: Ο διάλογος της 19χρονης με τον πατέρα της πριν το μοιραίο βράδυ και το τελευταίο μήνυμα που έστειλε στη μητέρα της
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες agoΣυνελήφθη και τρίτο άτομο για τον θάνατο της 19χρονης στο Αργοστόλι
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 ώρες agoΚαταιγισμός πυρών από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για Λαζαρίδη – «Τι γραμμάτια ξεπληρώνει ο Μητσοτάκης και τον καλύπτει;»
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ16 ώρες agoΣύντομα θα έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί προς χρήση ο δρόμος Βόλου – Μακρινίτσας
-
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες agoΧειρουργήθηκε ο 14χρονος που τραυματίστηκε από κροτίδα
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ15 ώρες agoΠιερρακάκης από Ουάσινγκτον: Κίνδυνος για μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 ώρες agoΛαζαρίδης: Ο διορισμός μου ήταν νόμιμος – Δεν σκέφτομαι να παραιτηθώ
-
VIDEO18 ώρες agoΠροσοχή σε απάτες με το Fuel Pass – Προειδοποιεί η Ελληνική Αστυνομία









