Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 21 Οκτωβρίου: Ποιοι κατεβαίνουν στους δρόμους, πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Published

on

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 21 Οκτωβρίου: Ποιοι κατεβαίνουν στους δρόμους, πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει η χώρα την Τετάρτη (21/10) ενόψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου αλλά και των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών και των δημόσιων υπαλλήλων που συμμετέχουν με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας. Απεργίες, στάσεις εργασίες και συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί, με τις κινητοποιήσεις να αναμένεται να επηρεάσουν τη λειτουργία σχολείων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Την ίδια ώρα, η ΕΛΑΣ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ενώ μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε ισχύ ήδη από το απόγευμα της Τρίτης (20/10).

Διαβάστε: Απεργία 21 Οκτωβρίου: Ποιοι σταθμοί του Μετρό κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά (Βίντεο)

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία της 21ης Οκτωβρίου

Στους δρόμους θα βγουν εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές, ενώ στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και υπάλληλοι του Δημόσιου τομέα καθώς και νοσοκομειακοί γιατροί. Ειδικότερα:

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί: Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, καλώντας τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις.

Καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων: Η ΟΛΜΕ έχει ανακοινώσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00. Παράλληλα, έχει καλέσει τις τοπικές ΕΛΜΕ να προκηρύξουν συμπληρωματική στάση από τις 08:00 έως τις 11:00, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Advertisement

ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό ειδικής αγωγής θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο των Προπυλαίων στις 12:00.

Νοσοκομειακοί γιατροί: Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία, με βασικά αιτήματα τις αυξήσεις στις αποδοχές, την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Εργαζόμενοι στο Δημόσιο: Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στις συγκεντρώσεις.

Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις: Έχουν καλέσει σε συγκέντρωση στις 10:00 στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), με πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού: Έχει ορίσει συγκέντρωση στις 10:30 έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας 20.

Advertisement

Στις κινητοποιήσεις για τη δημόσια εκπαίδευση συμμετέχουν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές, με δράσεις που ξεκινούν από την Τρίτη (20/10).

Απεργία: Πού θα γίνουν οι συγκεντρώσεις

Το κεντρικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σωματείων και της ΑΔΕΔΥ. Η στάση εργασίας της τελευταίας θα ξεκινήσει στις 11:00 και θα διαρκέσει έως τη λήξη της βάρδιας.

Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ειδικότερα:

  • Θεσσαλονίκη: Στις 11:30, στο Άγαλμα Βενιζέλου.
  • Πάτρα: Στις 10:30, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Παράλληλα, επιμέρους ομοσπονδίες και οργανώσεις έχουν ανακοινώσει δικά τους σημεία συγκέντρωσης, διευρύνοντας το πλαίσιο των αυριανών κινητοποιήσεων.

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρά και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, με συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12:00 έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Στις διεκδικήσεις της περιλαμβάνονται αυξήσεις αποδοχών, αλλαγές στην αποζημίωση των εφημεριών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Advertisement

Φοιτητές έστησαν σκηνές

Οι φοιτητικοί σύλλογοι ξεκίνησαν τις δράσεις τους από σήμερα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, με συγκέντρωση στις 18:00 στη πλατεία Σύνταγματος. Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους για το αυξημένο κόστος στέγασης και διαβίωσης, οι φοιτητές έστησαν σκηνές στην πλατεία με στόχο να παραμείνουν εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και συναυλία.









foitites7

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στην Κρήτη, όπου φοιτητές κατασκήνωσαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας. Στο Ηράκλειο, δε, οι φερόμενοι ως φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου. Μαζί κρατούσαν τα πανό τους, ενώ φώναζαν συνθήματα, ζητώντας να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματά τους, κυρίως το τεράστιο κόστος που έχει η διαμονή τους σε μια άλλη πόλη. Εξάλλου, δίπλα στις σκηνές αναγράφονταν μηνύματα όπως «Φοιτητική στέγη 2026» και «Ενοικιασμένη γκαρσονιέρα, τιμή ενοικίου 500 ευρώ». 




kriti-skines-foitites-1


Επί ποδός 3.000 αστυνομικοί

Σημειώνεται πως, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου έκανε λόγο για εκτεταμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό, με προληπτικούς ελέγχους και παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε σημεία όπου εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Βασική προτεραιότητα, όπως τόνισε, είναι η προστασία των διαδηλωτών και ιδιαίτερα των μαθητών και φοιτητών που αναμένεται να συμμετάσχουν.

Advertisement


Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιούνται συσκέψεις μεταξύ ανώτατων αξιωματικών, προκειμένου να σχεδιάσουν με κάθε λεπτομέρεια τα μέτρα που θα ληφθούν.

Αναφορικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, οι αστυνομικές δυνάμεις θα επιτρέψουν να στηθούν κανονικά περίπου 50 σκηνές, οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν έως τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε και θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη πορεία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες, με ευρεία προσέλευση από διάφορους συλλόγους, ενώ μεγάλη κινητοποίηση καταγράφεται και στη μαθητική κοινότητα. 

Η δύσκολη διαχείριση για τους αστυνομικούς θα είναι το γεγονός ότι στους δρόμους θα βρίσκονται και μικροί μαθητές, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αστυνομία δε θα είναι αυστηρή ως προς τις κινητοποιήσεις. Ωστόσο, η εντολή είναι σαφής: καμία ανοχή και άμεση αποτροπή για όσους επιχειρήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια.

Advertisement


Τι ισχύει για τα σχολεία την Τετάρτη (21/10)

Η απεργία των εκπαιδευτικών αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στη λειτουργία Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί γενικό κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

Στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, όπου έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, η διεξαγωγή των μαθημάτων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν. Εφόσον απεργούν όλοι οι εκπαιδευτικοί μιας σχολικής μονάδας, ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν μαθήματα. Σε άλλες περιπτώσεις, το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού.

Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, η τρίωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ μπορεί να επηρεάσει τις διδακτικές ώρες από τις 11:00 έως τις 14:00. Εάν οι τοπικές ΕΛΜΕ προχωρήσουν σε συμπληρωματικές στάσεις, οι αλλαγές ενδέχεται να αρχίσουν νωρίτερα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων, καθώς η συμμετοχή εκπαιδευτικών στην απεργία μπορεί να επηρεάσει το ωράριο αποχώρησης των μαθητών. Οι γονείς καλούνται να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση του σχολείου, προκειμένου να ενημερωθούν για το αν θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα μαθήματα και ποια ώρα θα αποχωρήσουν τα παιδιά.

Advertisement

Απεργία στις 21 Οκτωβρίου και απουσίες μαθητών

Η συμμετοχή μαθητών στις συγκεντρώσεις δεν συνεπάγεται αυτομάτως δικαιολόγηση των απουσιών τους. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, εφόσον πραγματοποιείται κανονικά κάποιο μάθημα, οι μαθητές που απουσιάζουν, υπόκεινται στους ισχύοντες κανόνες φοίτησης. Αντίθετα, όταν μια διδακτική ώρα δεν πραγματοποιείται λόγω συμμετοχής του εκπαιδευτικού στην απεργία, δεν πρόκειται για την ίδια περίπτωση με την απουσία μαθητή από μάθημα που διεξάγεται κανονικά.

Για την ακριβή εφαρμογή των κανόνων, οι μαθητές και οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της σχολικής μονάδας.

Πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα

Όσον αφορά την Αθήνα, ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» θα κλείσει από τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που μεταδόθηκαν από τα μεγάφωνα του μετρό το βράδυ της Τρίτης. Παράλληλα, ενδέχεται να αποφασιστεί το κλείσιμο και άλλων σταθμών, μεταξύ των οποίων και το «Σύνταγμα», ανάλογα με την εξέλιξη των συγκεντρώσεων και τις αποφάσεις των αστυνομικών αρχών.

Για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αθήνας δεν έχει ανακοινωθεί, μέχρι στιγμής, απεργιακή κινητοποίηση. Ωστόσο, τα δρομολόγια ενδέχεται να επηρεαστούν από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων.

Όσοι πρόκειται να μετακινηθούν προς το κέντρο της Αθήνας καλούνται να λάβουν υπόψη τους το ενδεχόμενο πρόσθετων περιορισμών στην κυκλοφορία. Οι επιβάτες πρέπει, επίσης, να συνυπολογίσουν το ενδεχόμενο καθυστερήσεων και προσωρινών εκτροπών στα δρομολόγια που διέρχονται από το κέντρο, εφόσον εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων.

Advertisement

Μετρό Θεσσαλονίκης: Πέντε σταθμοί κλείνουν από τις 09:00

Στη Θεσσαλονίκη έχει εκδοθεί συγκεκριμένη ανακοίνωση από τη διαχειρίστρια εταιρεία THEMA. Με εντολή των αστυνομικών αρχών, από τις 09:00 το πρωί της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των σταθμών:

  • Δημοκρατίας
  • Βενιζέλου
  • Αγίας Σοφίας
  • Σιντριβάνι
  • Πανεπιστήμιο

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους συγκεκριμένους σταθμούς χωρίς να σταματούν. Δεν έχει ανακοινωθεί ώρα επαναλειτουργίας· θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. Το κλείσιμο αφορά αστυνομικό μέτρο και δεν αποτελεί απεργία των εργαζομένων του μετρό.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών

Στο επίκεντρο της απεργίας βρίσκονται οικονομικά και εργασιακά ζητήματα, αλλά και διεκδικήσεις που αφορούν τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση των σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν:

  • Αύξηση των μισθών κατά 20%.
  • Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
  • Οικονομική και στεγαστική στήριξη όσων εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
  • Δωρεάν μετακίνηση προς την περιοχή όπου υπηρετούν.
  • Τερματισμό των διώξεων που συνδέονται με τη συνδικαλιστική δράση και την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος.
  • Άμεση κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Μονιμοποίηση των αναπληρωτών.
  • Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για ασφαλή και σύγχρονα σχολικά κτίρια.
  • Καθιέρωση σχολικών γευμάτων στα ολοήμερα σχολεία.
  • Προστασία των μαθητών που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις.

ΟΛΜΕ: “Δεν πάει άλλο”

Η ΟΛΜΕ, αιτιολογώντας την απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση, περιγράφει μια ιδιαίτερα πιεστική εικόνα στη δημόσια εκπαίδευση. Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται σε περίπου 15.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών, περιορισμένους πόρους για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και αποδοχές που, όπως υποστηρίζει, δεν επαρκούν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των εκπαιδευτικών.

Η ομοσπονδία εκφράζει, επιπλέον, την αντίθεσή της στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, ασκώντας κριτική στον θεσμό των Πρότυπων και Ωνάσειων σχολείων, καθώς και στα τμήματα Διεθνούς Απολυτηρίου (IB). Παράλληλα, διαφωνεί με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εκτιμώντας ότι ενισχύεται η εξεταστική πίεση στους μαθητές.

ΟΛΜΕ συνδέει την απεργία με τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών διδασκαλίας, επαρκούς στελέχωσης και ουσιαστικής ενίσχυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

ΑΔΕΔΥ: Κοινός αγώνας για μισθούς, Παιδεία και Υγεία

Με την απόφασή της να προχωρήσει σε πανελλαδική στάση εργασίας, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους του Δημοσίου να στηρίξουν τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, των πανεπιστημιακών εργαζομένων, των μαθητών και των φοιτητών. Στην ανακοίνωσή της, η συνομοσπονδία συνδέει το αυξημένο κόστος ζωής και σπουδών με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, επισημαίνοντας παράλληλα τις ελλείψεις προσωπικού στα πανεπιστήμια και τις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι από τις χαμηλές αποδοχές.

Advertisement

Παράλληλα, εκφράζει τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, της ΟΔΠΤΕ και της ΟΕΝΓΕ, ενώ αναφέρεται στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες. Καταδικάζει, επίσης, τα περιστατικά αστυνομικής καταστολής που καταγγέλλονται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του εξωτερικού και εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες ζωής και εκπαίδευσης.

Οι βασικοί άξονες των διεκδικήσεών της περιλαμβάνουν αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των δύο επιπλέον μισθών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, προστασία των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ουσιαστική στήριξη μαθητών και φοιτητών.

Το μήνυμα που επιχειρούν να στείλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσα από την αυριανή κινητοποίηση είναι ότι τα ζητήματα της εκπαίδευσης συνδέονται άμεσα με τις ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις, με βασικό αίτημα την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και τη βελτίωση των όρων εργασίας και διαβίωσης.



Περισσότερα Εδω

Advertisement

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV