Connect with us

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Πλημμύρες στο Νότιο Πήλιο: Κυβερνητικές δεσμεύσεις, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και αποζημιώσεις άμεσα

Published

on

Πλημμύρες στο Νότιο Πήλιο: Κυβερνητικές δεσμεύσεις, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και αποζημιώσεις άμεσα

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Πλημμύρες στο Νότιο Πήλιο: Κυβερνητικές δεσμεύσεις για αποζημιώσεις, αιχμές Μιτζικού κατά περιφέρειας

 

Με τις πληγές από τη νέα πλημμυρική καταστροφή να παραμένουν ανοιχτές και τους κατοίκους να ζητούν άμεσες λύσεις, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Νοτίου Πηλίου σύσκεψη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Κώστα Κατσαφάδο, με αντικείμενο την καταγραφή των ζημιών και την ταχύτερη δυνατή στήριξη των πληγέντων.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, για την οποία αναμένεται να εκδοθεί σχετική απόφαση.

Advertisement

Παράλληλα, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου αναλαμβάνει τη συγκέντρωση των αιτημάτων των πολιτών για τη διενέργεια αυτοψιών και την καταγραφή των ζημιών. Σύμφωνα με τη δέσμευση που διατυπώθηκε, μετά την υποβολή των απαραίτητων φακέλων, η πρώτη οικονομική ενίσχυση – αποζημίωση θα καταβληθεί εντός πέντε ημερών. Για τις οικίες η αποζημίωση θα είναι 100% ενώ για τις οικοσκευές θα κυμανθεί στο 70%

Επιπλέον, έως τις 16 Νοεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες.

Ο Κώστας Κατσαφάδος χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες των πολιτών που συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στο Δημαρχείο περιμένοντας να τον συναντήσουν, αναγνωρίζοντας την αγωνία και την αγανάκτησή τους μετά τις καταστροφές. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό τους, θέτοντας ως βασικό στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή της περιοχής στην κανονικότητα.

Μπουκώρος: «Η Πολιτεία και η κυβέρνηση είναι εδώ»

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη των πληγέντων υπογράμμισε και ο βουλευτής Μαγνησίας και πρώην υφυπουργός Χρήστος Μπουκώρος.

Advertisement

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου, βρίσκονται στο πλευρό του Νοτίου Πηλίου μετά το νέο χτύπημα της κακοκαιρίας.

Όπως σημείωσε, η δέσμευση του Υφυπουργού για άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Επίσης αναφέρθηκε στη διαβεβαίωση του κ. Κατσαφάδου ότι θα χρηματοδοτηθεί και η αποκατάσταση των υποδομών που υπέστησαν ζημιές, τόσο στο Νότιο Πήλιο όσο και σε περιοχές του Δήμου Βόλου.

Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για έμπρακτη παρουσία της κυβέρνησης, βουλευτών και Αυτοδιοίκησης δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται.

Μιτζικός: «Δεν αρκεί να καθαρίζονται τα ρέματα, πρέπει να θωρακιστούν»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός ευχαρίστησε για την άμεση κινητοποίηση και την παρουσία του υφυπουργού, θέτοντας ωστόσο με έμφαση ζητήματα συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής.

Advertisement

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε για το ζήτημα της ιρλανδικής διάβασης στον Πλατανιά, μετά τις αναφορές που έγιναν στην Περιφέρεια ότι η συγκεκριμένη κατασκευή ευθύνεται για τον πλημμυρισμό της περιοχής.

Ο δήμαρχος διαφώνησε με αυτή την εκτίμηση, υποστηρίζοντας ότι η διάβαση κατασκευάστηκε έπειτα από αίτημα της ΠΕΜΣ, προκειμένου να εξυπηρετείται η διέλευση φορτηγών. Ζήτησε, μάλιστα, να ξεκαθαρίσουν επιτέλους οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα, ώστε να μην υπάρχουν αντικρουόμενες τοποθετήσεις και μετακύλιση ευθυνών.

Στο ίδιο πλαίσιο, έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση των ρεμάτων της περιοχής με ευθύνη της περιφέρειας. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, δεν αρκεί μόνο ο καθαρισμός τους, αλλά απαιτούνται μόνιμα έργα προστασίας και κατασκευές αντιστήριξης, αντίστοιχες με εκείνες που έχουν υλοποιηθεί στον Κραυσίδωνα, τον Άναυρο και τον Ξηριά. «Εάν δεν μπορεί να το κάνει η περιφέρεια θα το αναλάβουμε εμείς ως δήμος» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν υπάρχει ρέμα που να είναι θωρακισμένο στο Νότιο Πήλιο και εάν δεν μπορούν έχω προτείνει να τα αναλάβω γιατί δυστυχώς τα φαινόμενα θα είναι επαναλαμβανόμενα. Ζητάνε να ξηλωθούν οι αγωγοί από τον Πλατανιά και κατηγορούν την ιρλανδική διάβαση ως υπεύθυνη για την πλημμύρα. Η Περιφέρεια μας ζήτησε να την τοποθετήσουμε γιατί το χωριό είναι κομμένο στα δύο και έπρεπε να έχουν πρόσβαση στο έργο τους στο λιμάνι του Πλατανιά. Να ξηλωθούν όσα ζήτησαν να τοποθετήσουμε και να μας πουν πως θα συνδέεται το χωριό. Πλέον με την Περιφέρεια θα μιλάμε μόνο μέσω εγγράφων. Εμείς θέλουμε να τα αναλάβουμε όλα και να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους ποιος είναι υπόλογος».

Ο Μιχάλης Μιτζικός επανέφερε, παράλληλα, το ζήτημα της προτεραιοποίησης των μόνιμων έργων αποκατάστασης από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Όπως επανέλαβε, ήταν λανθασμένη η επιλογή της σειράς εκτέλεσης των έργων, τονίζοντας ότι η κατασκευαστική εταιρεία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τις γέφυρες στον Πλατανιά, το Χόρτο και τη Μηλίνα.

Advertisement

Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν τα συγκεκριμένα έργα είχαν προηγηθεί, η περιοχή ενδεχομένως να είχε αποφύγει τις πλημμυρικές συνέπειες της 28ης Οκτωβρίου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης στο δημαρχείο Αργαλαστής, ο Υφυπουργός πραγματοποιεί αυτοψία στον Πλατανιά και τους άλλους οικισμούς που έχουν πληγεί.

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV