Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρή επίθεση Παχλαβί στο Βερολίνο: «Ντροπή» η στάση της Γερμανίας – Του πέταξαν ντοματοχυμό

Published

on

Για «ντροπή» της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία αρνήθηκε να τον συναντήσει, έκανε λόγο ο Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, γιος του τελευταίου Ιρανού Σάχη, υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο επιτρέπει να εκβιάζεται από το καθεστώς της Τεχεράνης.

«Είναι ντροπή που αρνούνται να μιλήσουν μαζί μου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις «θα πρέπει να συνομιλούν με εκείνους που αποτελούν τη φωνή των άφωνων». Όπως πρόσθεσε, για τον λόγο αυτό απευθύνεται σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία και όχι σε μη δημοκρατικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία ή η Κίνα.

«Πόλεμος κατά του ίδιου του λαού»

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Ιράν, ο Παχλαβί έκανε λόγο για φρικαλεότητες και για «πόλεμο εναντίον των ίδιων των πολιτών». Απέρριψε, δε, τους ισχυρισμούς ότι η ιρανική ηγεσία είναι θύμα επιθέσεων από ΗΠΑ και Ισραήλ, τονίζοντας ότι τα πλήγματα στοχεύουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Όσο πιο γρήγορα εξαφανιστεί αυτό το καθεστώς, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει η σύγκρουση», δήλωσε, καλώντας την Ευρώπη να σταματήσει την πολιτική κατευνασμού και τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.

Σφοδρή επίθεση Παχλαβί στο Βερολίνο: «Ντροπή» η στάση της Γερμανίας – Του πέταξαν ντοματοχυμό
(AP Photo/Markus Schreiber)

Κριτική σε Μερτς και προτάσεις πίεσης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον καγκελάριο Μερτς, χαρακτηρίζοντας απογοητευτική την αλλαγή στάσης του απέναντι στο ιρανικό καθεστώς.

Ο Παχλαβί πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα πίεσης από την Ευρώπη, όπως:

Advertisement
  • αποκατάσταση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στο Ιράν
  • άμεσο τερματισμό των εκτελέσεων
  • απέλαση Ιρανών διπλωματών
  • διάλυση δικτύων του καθεστώτος στην Ευρώπη

«Διαπραγματεύεστε με τρομοκρατική οργάνωση»

«Παρόλα αυτά, η Ευρώπη δεν αξιοποιεί τις δυνατότητές της (…) Σήμερα όμως οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν de facto αναλάβει tον έλεγχο του κράτους και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν μιλούν με την ιρανική κυβέρνηση, διαπραγματεύονται με μια τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι οι συμπατριώτες του είναι τώρα πιο αποφασισμένοι από ποτέ να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Έχει χυθεί πολύ αίμα μεταξύ του λαού και του καθεστώτος.

Σφοδρή επίθεση Παχλαβί στο Βερολίνο: «Ντροπή» η στάση της Γερμανίας – Του πέταξαν ντοματοχυμόΣφοδρή επίθεση Παχλαβί στο Βερολίνο: «Ντροπή» η στάση της Γερμανίας – Του πέταξαν ντοματοχυμό
(AP Photo/Markus Schreiber)

Ο λαός είναι ανθεκτικός και δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα. Προς το παρόν, διατηρεί μια στρατηγικά προσεκτική προσέγγιση μέχρι να προκύψει η ευκαιρία να επιστρέψει στους δρόμους – μόλις τα όργανα καταναγκασμού του καθεστώτος εξουδετερωθούν ή εξαλειφθούν. Αυτό συνδέεται στενά με τη συνέχιση μιας στρατιωτικής επιχείρησης που στοχεύει στον περιορισμό της ικανότητας του καθεστώτος να σκοτώνει τον ίδιο του τον λαό. Η ελπίδα είναι ότι ο λαός δεν θα εγκαταλειφθεί σε αυτόν τον αγώνα και τελικά θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει εκεί που ανήκει», επισήμανε.

Ο γιος του Σάχη, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και έχει αυτοπροταθεί ως υποψήφιος μεταβατικός ηγέτης του Ιράν, πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στο Βερολίνο και θα συναντηθεί με βουλευτές της Bundestag, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ‘Αρμιν Λάσετ (CDU), αλλά όχι με εκπροσώπους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Δεν είμαι εδώ για να κάνω εκστρατεία για τον εαυτό μου (…) Δεν είμαι εγώ το θέμα, αλλά ο ιρανικός λαός», υπογράμμισε επανειλημμένα ο Ρεζά Παχλαβί, απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση γιατί υποστηρίζει ένα νέο καθεστώς μοναρχίας για το Ιράν, παρέπεμψε σε χώρες όπως η Σουηδία ή Ολλανδία, οι οποίες, όπως είπε, είναι μοναρχίες, αλλά και χωρίς αμφισβήτηση δημοκρατίες.

Με αφορμή την επίσκεψη του Ρεζά Παχλαβί στο Βερολίνο, έχουν ανακοινωθεί διαδηλώσεις, υπέρ αλλά και εναντίον του, ενώ ο ίδιος, αποχωρώντας από τον χώρο της συνέντευξης Τύπου, δέχθηκε επίθεση με ντοματοχυμό στην πλάτη, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί. Σύμφωνα με την αστυνομία, ένα άτομο έχει ήδη συλληφθεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένα άτομο συνελήφθη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber



Περισσότερα Εδω

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο