ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τροπολογία ΚΚΕ: Λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών με κατάργηση ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα και στην ενέργεια
Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Τροπολογία – προσθήκη με θέμα «Λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών με κατάργηση ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα και στην ενέργεια» κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Νέα κίνητρα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, αναδιάρθρωση Διεύθυνσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και λοιπές διατάξεις».
Το ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι κατέθεσε την τροπολογία «σε μια περίοδο που τα λαϊκά εισοδήματα σαρώνονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, εξαιτίας των πολιτικών που στηρίζουν την καπιταλιστική κερδοφορία, προβάλλει η άμεση και επείγουσα ανάγκη για την λήψη ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών».
«Η λήψη των μέτρων ανακούφισης γίνεται ακόμη πιο επιτακτική από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων και των τροφίμων», προσθέτει.
Το ΚΚΕ μέσω της τροπολογίας ζητά κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και στο ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση και τις τηλεπικοινωνίες. Κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
Τέλος ζητά την επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, καθώς και πλαφόν στα κέρδη των διυλιστηρίων και των ενεργειακών ομίλων.
Αναλυτικά η τροπολογία
«ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Νέα κίνητρα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, αναδιάρθρωση Διεύθυνσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και λοιπές διατάξεις»
Θέμα: Λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών με κατάργηση ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα και στην ενέργεια.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Σε μια περίοδο που τα λαϊκά εισοδήματα σαρώνονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, εξαιτίας των πολιτικών που στηρίζουν την καπιταλιστική κερδοφορία, προβάλλει η άμεση και επείγουσα ανάγκη για την λήψη ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών.
Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και τα φορολογικά έσοδα του κράτους, που συσσωρεύονται από τους άδικους αντιλαϊκούς φόρους, σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ.
Η λήψη των μέτρων ανακούφισης γίνεται ακόμη πιο επιτακτική από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων και των τροφίμων.
Η νέα έκρηξη της ακρίβειας αποτελεί και απόρροια της κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή και της εμπλοκής της χώρας μας σε αυτούς για να ισχυροποιηθεί η θέση και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως και συνέπεια των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία στο πλαίσιο της όξυνσης των ανταγωνισμών. Για τους λόγους αυτούς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει την παρακάτω τροπολογία.
Η απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της κατάργησης των ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών και δαπανών.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Νέα κίνητρα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, αναδιάρθρωση Διεύθυνσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και λοιπές διατάξεις»
Προστίθεται άρθρο ως εξής:
ΑΡΘΡΟ
- Καταργείται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης
- Καταργείται ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και στο ηλεκτρικό ρεύμα , την ύδρευση και τις τηλεπικοινωνίες
- Καταργείται ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
- Επιβάλλεται πλαφόν στην τιμή πώλησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, καθώς και πλαφόν στα κέρδη των διυλιστηρίων και των ενεργειακών ομίλων.
Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2026
Οι προτείνοντες Βουλευτές
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΑΓΚΑ ΒΙΒΗ
ΔΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΙΓΕΝΗ ΣΕΜΙΝΑ
ΕΞΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΚΤΕΝΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΕΤΑΞΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΦΙΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΤΣΟΚΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες agoΧειροπέδες σε αστυνομικό στον Βόλο: Ζήτησε 700 ευρώ για να επιστρέψει πινακίδες
-
ΒΟΛΟΣ21 ώρες agoΜπλόκο στην Ηγουμενίτσα, στην νταλίκα με 300 κιλά κάνναβης και με οδηγό 36χρονο από τον Βόλο
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ12 ώρες agoΑπίστευτο: Νίκη Βόλου και Νέστος Χρυσούπολης παίζουν μεταξύ τους την Κυριακή και δεν έχουν προπονητή!
-
ΒΟΛΟΣ21 ώρες agoΣυνελήφθη ο αστυνομικός, που φέρεται να ελέγχεται ότι λάμβανε χρήματα για να «τακτοποιεί» κλήσεις
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες agoΤραγωδία στη Φθιώτιδα: Νεκρή 32χρονη στο σπίτι της μετά απο πυρκαγιά
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες agoΣυνταξιούχος οδοντίατρος διαφήμιζε από υδροθεραπεία μέχρι καρπουζοθεραπεία
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 ώρες agoΕκλογικά διλήμματα και σκληρά πυρά στο δρόμο προς τις κάλπες: Τσίπρας, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης
-
LIFESTYLE10 ώρες agoΛάμπρος Φισφής για τη σύζυγό του, Σάρα Τοσκάνο: “Της αρέσει η Ελλάδα πιο πολύ απ’ ό,τι σε Έλληνες – Είναι λίγο τρομακτικό” (Βίντεο)









