Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρεία διπλωματική συμμαχία καταδίκης του τουρκολιβυκού μνημονίου

Published

on

Ευρεία διπλωματική συμμαχία καταδίκης του τουρκολιβυκού μνημονίου

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Διπλωματικό μέτωπο και σημαντική δικαίωση για τις ελληνικές θέσεις κατά της κύρωσης του ανυπόστατο τουρκολιβυκού μνημονίου διαμορφώθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με την Αθήνα να πρωτοστατεί σε μια ευρεία διπλωματική συμμαχία, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης γνωστοποίησε κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Οι έξι πλευρές εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεση τους στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, τονίζοντας ότι παραμένει άκυρο και αντίθετο στο διεθνές δίκαιο.

Η δήλωση στηλιτεύει τις επιπτώσεις της κύρωσης του παράνομου μνημονίου στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι παραγνωρίζει τη γεωγραφική πραγματικότητα και τα δικαιώματα όλων των εμπλεκόμενων παράκτιων κρατών επί θαλάσσιων ζωνών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των νησιών.

Εμμένει στις προκλητικές της θέσεις η Τουρκία, με τον πρόεδρο Ερντογάν να σχολιάζει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου με αιχμή εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία βάση με δικαιολογία για τις ενστάσεις που διατυπώνονται.

Advertisement

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από το Κάιρο, σε μια παρέμβαση με ιδιαίτερο βάρος, ξεκαθάρισε ότι καμία ενέργεια που συγκρούεται με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Όπως δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες: «Η θέση μας είναι πολύ σαφής. Οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου είναι απαράδεκτες και σε σχέση με την κατάσταση στη θάλασσα.
Υπάρχει μια Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και οτιδήποτε δεν είναι συμβατό με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν πρέπει να γίνεται σεβαστό και αποδεκτό».

Με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στέλνει σαφές μήνυμα κατά των προκλητικών ενεργειών και να επιμένει στον διμερή διάλογο, η Αθήνα κρατά ως διπλωματικό κέρδος τη ρητή καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Advertisement



Περισσότερα Εδω

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV