ΚΟΣΜΟΣ
Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Η ΑΙ βοηθά συμμορίες να αναπτύξουν παράνομα δίκτυα καπνού
Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Εγκληματικές συμμορίες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν τοποθεσίες στην Ευρώπη όπου μπορούν να εγκαταστήσουν παράνομα εργαστήρια τσιγάρων με λιγότερες πιθανότητες να εντοπιστούν, προειδοποίησε την Τρίτη ο Πέτρι Σαρβάμαα, υπεύθυνος της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) για τον παράνομο καπνό.
Ο Ευρωπαίος ελεγκτής σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης είπε ότι αυτές οι συμμορίες συνήθως δρουν στην Ανατολική Ευρώπη, όπου είναι πιο εύκολο να κρυφτούν, ενώ τώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη τους βοηθά να βρουν χώρους σε αγροτικές περιοχές και χωριά όπου μπορούν να λειτουργούν πιο κοντά στις αγορές τους, είπε. «Αυτό μειώνει τον κίνδυνο στην προμηθευτική αλυσίδα των εγκληματιών», πρόσθεσε η ανώτερη ελεγκτής Εστέρ Τορέντε Εράς.
Είναι μόνο μία από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη καθώς αγωνίζονται να καταπολεμήσουν τα παράνομα δίκτυα καπνού, τα οποία προκαλούν απώλεια εσόδων τουλάχιστον 13 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην Ένωση. Το 2023, σχεδόν ένα στα 10 τσιγάρα στην Ευρώπη παρήχθη ή εισήχθη παράνομα.

Η έκθεση δημοσιεύεται επίσης καθώς οι προσπάθειες των χωρών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση των ελάχιστων επιπέδων φορολογίας καπνού και ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν ατονήσει λόγω εσωτερικών διαφωνιών.
Η έλλειψη συντονισμού και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΕ και των αρχών των χωρών μελών εμποδίζει την αντίδραση του μπλοκ στα παράνομα εργαστήρια τσιγάρων, ενώ «το πιο ανησυχητικό» είναι ότι το πραγματικό μέγεθος, η δομή και ο οικονομικός αντίκτυπος του κυκλώματος είναι άγνωστα μεγέθη, δήλωσε ο Σαρβάμαα.
Η Επιτροπή αποδέχτηκε σε γενικές γραμμές τις συστάσεις του ΕΕΣ, εκτός από τομείς που, όπως είπε, υπερέβαιναν τον ρόλο του. Απέρριψε τον καθορισμό στρατηγικών για τις διάφορες αρχές της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η OLAF και άλλοι φορείς είναι υπεύθυνοι για τον καθορισμό των δικών τους στρατηγικών προτεραιοτήτων. Και ανέφερε ότι δεν ήταν δυνατόν να παρασχεθεί μια αξιόπιστη προσέγγιση για την αξιολόγηση του μεγέθους και των οικονομικών επιπτώσεων του παράνομου εμπορίου, καθώς καμία μεμονωμένη μέθοδος δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό.
Πηγή: Politico
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
ΒΟΛΟΣ4 ώρες agoΣτον περιφερειακό Βόλου, οδηγός διερχόμενου αυτοκινήτου δέχτηκε επίθεση με πέτρες
-
LIFESTYLE8 ώρες agoΣταύρος Φλώρος: Επιστροφή στα παλιά λημέρια – Ξανά στη σχολή του στην Καβάλα για την εξεταστική (Εικόνα)
-
LIFESTYLE20 ώρες agoΑντώνης Τσαπατάκης – Διαμαντία Λόμι: “Αυτή είναι η γυναίκα μου, η αχτίδα που έγινε το φως μου” – Το νέο βίντεο από τον γάμο (Βίντεο & Εικόνες)
-
ΒΟΛΟΣ13 ώρες agoΘρήνος για τον ξαφνικό χαμό του 46χρονου Γιάννη Τσιαμήτα από το Σέσκλο- Πέθανε στον ύπνο του
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες agoΔικηγόρος εντοπίστηκε νεκρός στο διαμέρισμά του, οι δικοί του τον αναζητούσαν επί πέντε ημέρες
-
MEDIA24 ώρες agoΝεκρός μετά από αποτυχημένη επέμβαση μεγέθυνσης ανδρικού μορίου Βρετανός influencer
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ5 ώρες agoΤο πακέτο μέτρων για τη μείωση κατά 30% του ενεργειακού κόστους – Σε λίγο η εξειδίκευση των παρεμβάσεων
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες agoΣυνελήφθη Πολωνός που έστησε υπαίθριο μπάρμπεκιου στην Επανομή και προκάλεσε πυρκαγιά









