ΚΟΣΜΟΣ
Γαλλία: Επί ποδός για νέο επιχειρησιακό σχέδιο ενόψει των διαδηλώσεων του Σαββάτου – Ο Μακρόν κατηγορεί ξένους ηγέτες
Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Η γαλλική κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια των συνδικάτων για ειρηνικές διαμαρτυρίες, ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι στρατιώτες και επιπλέον αστυνομικοί θα ενισχύσουν το Παρίσι καθώς το Σάββατο αναμένονται νέες κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Μακρόν καταδικάζει τα σχόλια ξένων ηγετών για τις ταραχές και με σαφείς αιχμές στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζει ότι «κάποιοι κάνουν προεκλογική εκστρατεία σε βάρος της Γαλλίας».
Ο Εμανουέλ Μακρόν, προαναγγέλει ότι μετά την επιστροφή του από τη Ντόχα του Κατάρ, την Πέμπτη συγκαλεί διάσκεψη με τις υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ σχετικά με τη στρατιωτική ομάδα που θα χρησιμοποιηθεί διευκρινίζεται ότι πρόκειται για ειδικό αντιτρομοκρατικό σώμα που συστάθηκε το 2015.
Η ομάδα θα χρησιμοποιηθεί για να προστατευτούν επιχειρήσεις και καταστήματα ώστε να «αποδεσμευτούν αστυνομικές δυνάμεις και χωροφυλακή και να επιχειρούν στους δρόμους της Γαλλίας.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί κάλεσε ήδη σε συνομιλίες τα εργατικά συνδικάτα τονίζοντας ότι «πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία για διαδηλώσεις χωρίς αυτές να συνοδεύονται από απαράδεκτες ενέργειες».
Τα κύρια συνδικάτα της Γαλλίας έχουν κηρύξει ξεχωριστά πανεθνική κινητοποίηση για τις 5 Νοεμβρίου.
Χωρίς επεισόδια για δεύτερη νύχτα
Στη συνεδρίαση που συγκάλεσε για την Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να καθοριστεί επιχειρησιακό σχέδιο ενόψει νέες διαδηλώσεων, ενώ το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας φέρεται να παρατείνεται ως και τις 26 Οκτωβρίου. Τις δύο τελευταίες νύχτες δεν παρουσιάστηκε κανένα επεισόδιο.
Από τους 557 ανθρώπους που συνελήφθησαν μετά τη βία και τις λεηλασίες στο Παρίσι, οι 433 είναι ενήλικες, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 78% του συνόλου, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Παρισιού.
Το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους πολίτες να ενημερώνουν από την ειδική πλατφόρμα σχετικά με τις λεηλασίες και τους βανδαλισμούς, «ώστε να μπορέσει η αστυνομία να κάνει την ταυτοποίηση».
Στην Εθνοσυνέλευση, ο υπουργός Εσωτερικών αλλά και ο πρωθυπουργός δέχτηκαν σφοδρές επικρίσεις κυρίως από την ακροαριστερά του Ζαν-Λικ Μελανσόν, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της».
Σε νέες δηλώσεις της, η Μαρίν Λεπέν, δίνει νέα διάσταση στις διαδηλώσεις, μιλώντας για άφιξη οργανωμένων κουκουλοφόρων από ευρωπαϊκές χώρες.
Όσον αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει δοθεί διαταγή από τον εισαγγελέα να παραδώσουν όλο το υλικό στην αστυνομία, «ώστε να ταυτοποιούν και να συλληφθούν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα».
- Αποστολή ΕΡΤnews στο Παρίσι: Έλλη Κασόλη
- Ανταπόκριση από το Παρίσι: Θωμαϊς Παπαϊωάννου
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ20 ώρες agoΝτε Φράι και Φαν Ντόνγκελεν μίλησαν και ενέπνευσαν τα παιδιά της ακαδημίας του Παναθηναϊκού
-
ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες agoΑυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 2.801.069 ευρώ (Πίνακες & Βίντεο)
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ18 ώρες agoΜαλάτος: «Τιμωρήθηκαν για υποκίνηση βίας αυτοί που κατηγορούνται τέσσερα χρόνια τώρα για το ίδιο αδίκημα»
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες agoΑνεβαίνει το κόστος δανεισμού – Στα ύψη τα 10ετή ομόλογα
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ14 ώρες agoΤρομερή στιγμή στο Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ | Τερματοφύλακας σάλας έβαλε καλάθι με σουτ!
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες agoΠοιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 ώρες agoΤσίπρας: Να σταματήσει εδώ αυτή η κοροϊδία και να πάρουν οι κτηνοτρόφοι αυτό που τους αξίζει
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες agoΦοιτητές έστησαν αντίσκηνα στην Θεσσαλονίκη / Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο









