LIFESTYLE
Γιάννης Βογιατζής: Το χιούμορ και το μυστικό της μακροζωίας του – “Όταν γυρίσω από τον Άγιο Πέτρο, θα σας πω τα νέα” – Τι λέει λίγο πριν από τα 100 (Βίντεο)
Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Γιάννης Βογιατζής: «Όταν γυρίσω από τον Άγιο Πέτρο, θα σου πω τα νέα»
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Γιάννη Βογιατζή να αστειεύεται για την ηλικία του, δηλώνοντας αρχικά πως είναι 105 ετών. Όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης του επισήμανε ότι είχε προσθέσει μερικά χρόνια, εκείνος απάντησε χαμογελώντας: «Ήμουν πολύ μικρός τότε και δεν θυμάμαι. Το 1926 γεννήθηκα». Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η δόση χιούμορ όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε ποιο είναι το μυστικό για να φτάσει κανείς σε τόσο προχωρημένη ηλικία. «Όταν γυρίσω από τον Άγιο Πέτρο, θα σου πω τα νέα», απάντησε ο ηθοποιός. Στη συνέχεια, ωστόσο, μίλησε πιο σοβαρά για τον τρόπο ζωής που ακολούθησε, εξηγώντας ότι ποτέ δεν υπήρξε άνθρωπος των υπερβολών. «Βοήθησε πολύ το διάβασμα. Δεν ήμουν ποτέ κοιλιόδουλος, ίσως κι αυτό με βοήθησε. Καταχρήσεις δεν έκανα. Καμιά φορά έπινα, αλλά όχι οινόπνευμα που λένε. Θα έπινα ένα πολύ ωραίο κρασί», ανέφερε. Η φιλοσοφία του, όπως εξήγησε, στηριζόταν πάντοτε στο μέτρο και στην αποφυγή των ακροτήτων. «Αυτό το παν μέτρον άριστον, είναι σωστά βαλμένο. Εγώ δεν έκανα καταχρήσεις εκ των πραγμάτων, γιατί είχα μια μάνα σοφή. Ό,τι μου έλεγε ήξερα ότι ήταν χρυσάφι. Και τηρούσαμε τις αρχές της μάνας μου», πρόσθεσε.
«Η μάνα μου παρίστανε ότι δεν πεινούσε»
Η αναφορά στη μητέρα του έφερε στη μνήμη του ηθοποιού εικόνες από μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, τα χρόνια της Κατοχής. Ο Γιάννης Βογιατζής θυμήθηκε τις θυσίες της μητέρας του, η οποία προσπαθούσε να εξασφαλίσει το φαγητό των παιδιών της, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε ότι η ίδια θα έμενε νηστική. «Θυμάμαι πάντοτε τη μάνα μου να λέει “πάλι δεν θέλω να φάω, δεν έχω όρεξη”. Έκανε ότι δεν ήθελε να φάει, για να φάνε τα δύο αγόρια της, εγώ και ο αδελφός μου. Παρίστανε ότι δεν πεινούσε», εξομολογήθηκε συγκινημένος. Η συγκεκριμένη ανάμνηση αποτυπώνει τη σχέση που είχε με τη μητέρα του και εξηγεί γιατί, ακόμη και σήμερα, αναφέρεται με τόσο σεβασμό στις συμβουλές της. Όπως παραδέχθηκε, οι αρχές που του δίδαξε στα παιδικά του χρόνια καθόρισαν σε σημαντικό βαθμό τη στάση του απέναντι στη ζωή.
Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη στους «Πρωταγωνιστές»:
«Όταν είχα γύρισμα την επόμενη μέρα, δεν κοιμόμουν»
Ο ηθοποιός αναφέρθηκε και στη μακρόχρονη πορεία του στον ελληνικό κινηματογράφο και στο θέατρο, περιγράφοντας την αφοσίωση με την οποία αντιμετώπιζε πάντοτε τη δουλειά του. «Όταν είχα γύρισμα την επόμενη μέρα, δεν κοιμόμουν τη νύχτα. Ήμουν στο κείμενο», θυμήθηκε, αποκαλύπτοντας πόσο σημαντική θεωρούσε την προετοιμασία κάθε ρόλου. Ο Γιάννης Βογιατζής είναι συνδεδεμένος με μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου, έχοντας συνεργαστεί με κορυφαίους ηθοποιούς και δημιουργούς της χρυσής εποχής του σινεμά. Ανάμεσα στις ταινίες στις οποίες συμμετείχε περιλαμβάνονται «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» και «Ο Μικές παντρεύεται». Παρά τις δεκαετίες που έχουν περάσει, ο ίδιος εξακολουθεί να μιλά για αυτή την πορεία με βαθιά ευγνωμοσύνη.
«Αισθάνομαι ευτυχής που έζησα αυτή τη ζωή»
Κλείνοντας την εξομολόγησή του, ο αγαπημένος ηθοποιός στάθηκε στους ανθρώπους που συνάντησε κατά τη διάρκεια της καριέρας του και στα μαθήματα που πήρε από εκείνους. «Αισθάνομαι ευτυχής που έζησα αυτή τη ζωή του ελληνικού κινηματογράφου, του ελληνικού θεάτρου γιατί γνώρισα ανθρώπους σωστούς, αληθινούς και από αυτούς έκρινα πολλά πράγματα», ανέφερε. Με σχεδόν έναν αιώνα ζωής πίσω του, ο Γιάννης Βογιατζής αντιμετωπίζει το πέρασμα του χρόνου με χιούμορ, ευγνωμοσύνη και τις αρχές που, όπως λέει, του δίδαξε η μητέρα του.
Περισσότερα στο parapolitika.gr
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες agoΠ. Τατσόπουλος: «Σήμερα είναι μεγάλη γιορτή, του Αγίου Προβοκάτορα…»
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες agoΑυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 2.801.069 ευρώ (Πίνακες & Βίντεο)
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ5 ώρες agoΓιαννακόπουλος: «Αναμένω έστω και τώρα την ανατροπή της ντροπής – Πιστέψατε ότι θα με εξαντλήσετε και χάσατε»
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες agoΤι αλλάζει σε προσλήψεις και μισθούς από 1η Νοεμβρίου
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ7 ώρες agoΑνάρτηση Αταμάν στα social media για τη σύλληψη Λιόλιου
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 ώρα agoΤι αλλάζει σε προσλήψεις και μισθούς από 1η Νοεμβρίου
-
ΒΟΛΟΣ5 ώρες agoΣτο νοσοκομείο Βόλου περιστατικό κατάρρευσης οροφής και τραυματισμός νοσηλεύτριας
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες agoΠοιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη









