ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός: Επιμένει η κακοκαιρία στην Κρήτη έως το μεσημέρι της Κυριακής
Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Διαβάστε: “Βούλιαξε” από την κακοκαιρία η Κρήτη: Εντυπωσιακά ύψη βροχής, στα 420 mm το Ξυλόσκαλο – Ο χάρτης του Meteo
Κρήτη: 440 τόνοι νερού ανά στρέμμα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις
Στο Ξυλόσκαλο Χανίων το ύψος βροχής είχε φτάσει αρχικά τα 318 χιλιοστά, ενώ σε μεταγενέστερη ενημέρωση του meteo.gr η μέτρηση ανέβηκε στα 440 χιλιοστά, αποτυπώνοντας τη διάρκεια και την ένταση του φαινομένου. Το μέγεθος της ποσότητας γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν μεταφραστεί σε όγκο νερού. Κάθε 1 χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε 1 λίτρο νερού ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε 1 τόνο νερού ανά στρέμμα. Επομένως, τα 318 χιλιοστά αντιστοιχούν σε 318 τόνους νερού ανά στρέμμα, ενώ τα 440 χιλιοστά αντιστοιχούν σε 440 τόνους νερού ανά στρέμμα.
Ζιακόπουλος για την κακοκαιρία στην Κρήτη: Γιατί τα μοντέλα δεν “είδαν” σωστά τα φαινόμενα
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζιακόπουλο, η κακοκαιρία έχει ήδη μπει στην τελευταία της φάση. Οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα συνεχιστούν την Κυριακή στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όμως θα είναι γενικά λιγότερο συχνές και λιγότερο έντονες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Ο ίδιος, ωστόσο, προειδοποιεί ότι ακόμη και ασθενέστερα φαινόμενα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις ήδη πληγείσες περιοχές, όπου το έδαφος έχει δεχθεί πολύ μεγάλες ποσότητες νερού.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΕΜΥ, η οποία στην τελευταία επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου αναφέρει ότι τα έντονα φαινόμενα στο νότιο Αιγαίο θα επιμείνουν έως το μεσημέρι της Κυριακής. Για την Κρήτη προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ του Σαββάτου, ενώ στα Δωδεκάνησα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να συνεχιστούν έως το μεσημέρι της Κυριακής.
Πρόγνωση για έντονα φαινόμενα το πρωί της Κυριακής στην Κρήτη από το Meteo
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr προβλέπει για την Κυριακή βροχές και τοπικές καταιγίδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα τις πρωινές ώρες στα βόρεια, ανατολικά, ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης, ενώ στα Δωδεκάνησα, κυρίως στη Ρόδο, θα επιμείνουν έως το απόγευμα.
Στη συνέχεια αναμένεται βαθμιαία εξασθένηση. Το meteo έχει επίσης επισημάνει ότι ο νέος γύρος βροχοπτώσεων στην Κρήτη εντάσσεται σε επεισόδιο κατηγορίας 4 και ότι, παρότι τα εντονότερα φαινόμενα κορυφώνονται έως το Σάββατο, την Κυριακή θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται κατά διαστήματα βροχές και τοπικές καταιγίδες έως περίπου το μεσημέρι.
“Σταδιακή εξασθένηση μέχρι το μεσημέρι”
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΕΡΤnews Γιώργος Εμμανουήλ εκτιμά επίσης ότι τα πιο έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως τις πρώτες ώρες της Κυριακής, με το βόρειο τμήμα της Κρήτης να παραμένει στο επίκεντρο. Στη συνέχεια, μέχρι το μεσημέρι, οι βροχές και οι καταιγίδες θα εξασθενούν σταδιακά, χωρίς όμως να σταματήσουν απότομα.
H πρόγνωση Μαρουσάκη – Τι θα γίνει με τους ανέμους
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έχει επισημάνει ότι το σύστημα παραμένει ενεργό έως την Κυριακή, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η βασική ανησυχία πλέον δεν αφορά μόνο την ένταση της επόμενης βροχής, αλλά και τη μεγάλη επιβάρυνση του εδάφους από τα προηγούμενα 24ωρα, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα τοπικών πλημμυρικών προβλημάτων ακόμη και με μικρότερα ύψη βροχής.
Παράλληλα, οι πολύ ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο υποχωρούν σταδιακά. Το meteo προβλέπει για την Κυριακή βόρειους ανέμους 5 έως 6 μποφόρ και πρόσκαιρα 7 μποφόρ τις πρωινές ώρες, με ριπές που μπορεί να φτάσουν τα 70-80 χλμ./ώρα και σταδιακή εξασθένηση στη συνέχεια.
Έτσι, η Κυριακή 4 Οκτωβρίου δεν αναμένεται να έχει την ένταση των προηγούμενων ημερών, αλλά δεν θα είναι ακόμη μια απολύτως ήρεμη ημέρα για την Κρήτη. Το πιο κρίσιμο διάστημα εντοπίζεται κυρίως από τις νυχτερινές έως τις πρωινές ώρες, με σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι και μετά.
Η μεγαλύτερη προσοχή παραμένει στραμμένη στις ήδη πληγείσες περιοχές, καθώς το κορεσμένο έδαφος, οι φουσκωμένοι χείμαρροι και οι μεγάλες ποσότητες νερού που έχουν ήδη συγκεντρωθεί μπορούν να προκαλέσουν νέα προβλήματα ακόμη και αν η βροχή είναι σαφώς ασθενέστερη.
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ7 ώρες agoΚαρδίτσα – Άρης | Έξαλλος με τον Κώστα Αντετοκούνμπο ο Σπανούλης
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ14 ώρες agoΡύθμιση χρεών σε 120 δόσεις: Το βίντεο του Πιερρακάκη που εξηγεί τη διαδικασία
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 ώρες agoΠλεύρης στο ΕΡΤnews: Το βασικό μας πρόβλημα στο μεταναστευτικό είναι η Λιβύη – Ο σχεδιασμός για τις μαζικές ροές και οι κόμβοι επιστροφής
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες agoΠρόστιμα: Η Εφορία δίνει ευκαιρίες για «κούρεμα» έως 50% – Τα βήματα για Πρόστιμα: Η Εφορία δίνει ευκαιρίες για «κούρεμα» έως 50% – Τα βήματα για ελεύθερους επαγγελματίες και ΜμΕκαι ΜμΕ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ώρες agoKαύσιμα και τρόφιμα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης
-
ΛΑΡΙΣΑ16 ώρες agoΣυναγερμός στη Λάρισα: Στην κοίτη του Πηνειού εντοπίστηκε άνδρας νεκρός
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες agoΑγριογούρουνα κάνουν βόλτες σε αυλή σπιτιού για να βρουν τροφή (Βίντεο)
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 ώρες agoΤσουκαλάς: Όταν δει ο κόσμος τι προτείνει ο Ανδρουλάκης για τις 120 δόσεις και τι ο Μητσοτάκης, η ΝΔ θα απολογηθεί









