Connect with us
banner epikhirisis

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 300.000 συνταξιούχοι εργάζονται σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ

Published

on

Θετικός ο απόηχος στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων της δικαστικής δικαίωσης εργαζόμενης για εργασιακό bullying

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζει ο αριθμός των συνταξιούχων που εργάζονται, καθώς αυτοί ξεπερνούν τους 300.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ για τον Σεπτέμβριο 2026

Αρμόδια στελέχη του φορέα συνδέουν την εξέλιξη αυτή με το νέο πλαίσιο για την απασχόληση των συνταξιούχων, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Με το άρθρο 114 του ν. 5078/2023 καταργήθηκε η περικοπή του 30% στη σύνταξη για όσους επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται και θεσπίστηκε πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις.

Η αλλαγή αυτή διαμόρφωσε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για τους συνταξιούχους που επιθυμούν να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας, καθώς μπορούν πλέον να συνδυάζουν τη σύνταξή τους με το εισόδημα από την εργασία τους, χωρίς την προηγούμενη περικοπή της σύνταξης.

Η ανταπόκριση στο νέο σύστημα αποτυπώνεται και στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων που δηλώνουν την απασχόλησή τους.

Advertisement

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, η συνέχιση της εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση συνεπαγόταν περικοπή 30% στη σύνταξη, με αποτέλεσμα περίπου 36.000 συνταξιούχοι να έχουν δηλώσει ότι εργάζονται. Από την εφαρμογή της νέας ρύθμισης και μετά, η εικόνα άλλαξε σημαντικά, με τους συνταξιούχους που έχουν δηλώσει την απασχόλησή τους να ξεπερνούν πλέον τους 300.000.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ, η παραμονή περισσότερων από 300.000 συνταξιούχων στην αγορά εργασίας σημαίνει ότι ένα σημαντικό απόθεμα επαγγελματικής εμπειρίας εξακολουθεί να αξιοποιείται. Επιχειρήσεις και αγορά εργασίας μπορούν να επωφελούνται από την τεχνογνωσία ανθρώπων που, παρότι έχουν συνταξιοδοτηθεί, επιθυμούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Παράλληλα, η δηλωμένη απασχόληση ενισχύει τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος και συμβάλλει στον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Με βάση τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ για τον Σεπτέμβριο 2026, έχουν υποβληθεί συνολικά 354.131 δηλώσεις απασχόλησης συνταξιούχων. Σημειώνεται ότι ένας συνταξιούχος μπορεί να έχει περισσότερες από μία δηλώσεις απασχόλησης.

Advertisement

Ειδικότερα, ανά κατηγορία απασχόλησης, καταγράφονται:

  • 99.179 συνταξιούχοι ως μισθωτοί.
  • 76.130 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι.
  • 139.321 αγρότες.
  • 1.146 μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι.
  • 1.745 αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ).
  • 1.184 αμειβόμενοι με εργόσημο του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
  • 247 αμειβόμενοι με εργόσημο του πρώην ΟΓΑ.
  • 721 απασχολούμενοι σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κάτω των 62 ετών. Ως προς το φύλο, οι άνδρες ανέρχονται σε 191.919 και οι γυναίκες σε 120.800. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία σύνταξης, 287.360 είναι συνταξιούχοι γήρατος, ενώ 23.687 λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας ή επαγγελματική νόσο. Επιπλέον, 1.194 είναι συνταξιούχοι γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV