Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πάνω από 300 συμμετοχές στον πρώτο…

Published

on

Πάνω από 300 συμμετοχές στον πρώτο…

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Η Tamiya δημοσίευσε στις 20 Οκτωβρίου 2026 τα βραβευμένα έργα του 86ου διαγωνισμού Pachi, της πρώτης διοργάνωσης που δέχθηκε ψηφιακά αρχεία φωτογραφιών αντί για τυπωμένες εικόνες. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 300, αριθμός που η εταιρεία χαρακτηρίζει τον υψηλότερο των τελευταίων ετών. Δημιουργοί από την Ιαπωνία και το εξωτερικό, από εφήβους έως ανθρώπους στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους, συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Ο διαγωνισμός συνδυάζει την κατασκευή μοντέλων με τη φωτογραφική παρουσίασή τους. Η φετινή ανακοίνωση ξεχωρίζει δύο ενότητες: φωτογραφίες διοραμάτων και φωτογραφίες έργων που αναδεικνύουν το ίδιο το μοντέλο. Η Tamiya υπογραμμίζει τόσο την ποιότητα της κατασκευής όσο και την εκφραστική δύναμη της λήψης.

Στην κατηγορία διοράματος, το χρυσό βραβείο απονεμήθηκε σε σκηνή με Type 16 κλίμακας 1/35. Η περιγραφή του δημιουργού εξηγεί ότι η αίσθηση κίνησης και σκόνης προέκυψε από πρακτικές κατασκευαστικές και φωτογραφικές τεχνικές. Στην κατηγορία φωτογραφίας έργου, το χρυσό κέρδισε το «M24 CHAFFEE EUROPEAN THEATER», επίσης σε κλίμακα 1/35.

Πέρα από τις μεγάλες διακρίσεις, η δημοσιευμένη συλλογή περιλαμβάνει βραβεία νέων και ειδικές διακρίσεις. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να δει διαφορετικές προσεγγίσεις στην ίδια βασική πρόκληση: πώς μια μικρή κατασκευή αποκτά πειστική παρουσία μέσα σε ένα φωτογραφικό κάδρο.

Οι επίσημοι κανόνες εξηγούν τη διαφορά των δύο ενοτήτων. Στο διόραμα ζητείται μια σκηνή φωτογραφημένη με τρόπο που θυμίζει πραγματική πολεμική φωτογραφία. Στη φωτογραφία έργου προβάλλονται κυρίως η κατασκευή και η βαφή οχημάτων ή φιγούρων, είτε πρόκειται για συναρμολόγηση σύμφωνα με τις οδηγίες είτε για τροποποιημένο μοντέλο.

Advertisement

Η ψηφιακή υποβολή δεν αλλάζει την απαίτηση για πραγματική φωτογράφιση. Η Tamiya ζητά φωτογραφίες των κατασκευών του ίδιου του συμμετέχοντα, τραβηγμένες με κάμερα ή κινητό. Αποκλείει την προσθήκη φόντου, τεχνητής παλαίωσης ή φωτιστικών εφέ μέσω AI και επεξεργασίας εικόνας, επιτρέποντας διορθώσεις φωτεινότητας, χρώματος και περικοπή για καθαρότερη παρουσίαση.

Στις τεχνικές οδηγίες αναφέρονται JPEG ή PNG, μέγεθος αρχείου έως 15 MB και προτεινόμενη μεγάλη πλευρά τουλάχιστον 3.000 pixel. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη ανακοινωθεί, επομένως το σημερινό θέμα αφορά τη δημοσίευση των έργων και όχι πρόσκληση συμμετοχής στη διοργάνωση που ολοκληρώθηκε.

Για τον μοντελιστή, η συλλογή προσφέρει αφορμή να εξετάσει μαζί κατασκευή, φωτισμό και γωνία λήψης. Η προσεκτική φωτογραφία μπορεί να αναδείξει τη δουλειά του πάγκου, ενώ η παρατήρηση ενός μεγεθυμένου κάδρου βοηθά να εντοπιστούν λεπτομέρειες που χρειάζονται βελτίωση πριν από την τελική παρουσίαση.

Εικόνα: Ενδεικτική εικονογράφηση AI, όχι πραγματική φωτογραφία, συμμετοχή ή βραβευμένο έργο του διαγωνισμού.

Πηγή: Tamiya: Βραβευμένα έργα Pachi 86 · Tamiya: Ανακοίνωση 20/10/2026 · Επίσημοι κανόνες Pachi

Advertisement

Περισσότερα στο cyberskills.gr

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο
▶ASTRA WEBTVON DEMAND ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ & ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο νέο ψηφιακό σπίτι του ASTRA TV ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ WEBTV