Connect with us
banner epikhirisis

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός και διεθνείς αβεβαιότητες πιέζουν την ελληνική οικονομία: Τι δήλωσε στο ΕΡΤnews Radio 105,8 ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας

Published

on

Πληθωρισμός και διεθνείς αβεβαιότητες πιέζουν την ελληνική οικονομία: Τι δήλωσε στο ΕΡΤnews Radio 105,8 ο Γενικός…

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας, μίλησε στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή για τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική Οικονομία, την πορεία του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Όπως εξήγησε «η δική μας Οικονομία ήταν σε διαφορετικό κύκλο από τις περισσότερες ευρωπαϊκές βγαίνοντας από τη βαθιά κρίση χρέους. Είχε ένα συσσωρευμένο δυναμικό και καθώς σταθεροποιήθηκε, για αυτό τρέχει τα τελευταία χρόνια πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ευρώπη: Οι ρυθμοί μεγέθυνσης, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας, όλα αυτά έχουν πάει πιο καλά από την υπόλοιπη Ευρώπη, που ειδικά γύρω από τη Γερμανία υποφέρει, είναι στο μηδέν και το μηδέν δεν είναι καλό. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι με τη μείωση της αβεβαιότητας που έχει υπάρξει στην ελληνική Οικονομία, το κόστος, η χρηματοδότηση, ας το πούμε, έχει εξομαλυνθεί. Δεν είναι τέλεια, αλλά και το πόσο δανείζεται το ελληνικό δημόσιο από τις διεθνείς αγορές, η πορεία του χρέους, το αν μπορεί ένα νοικοκυριό πλέον όχι τόσο εύκολα αλλά πολύ πιο εύκολα από ότι πριν από πέντε χρόνια να πάρει ένα στεγαστικό ή μία επιχείρηση, έχουμε πάει σε όλα αυτά καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία έχει δει περισσότερη στασιμότητα και αύξηση και να δυσχεραίνεται η χρηματοδότηση. Άρα, έχουμε κάποια χαρακτηριστικά. Όμως, ίσως να σπεύσουμε να πούμε τα δύσκολα, γιατί τα δύσκολα τα νιώθει το ελληνικό νοικοκυριό».

Ο πληθωρισμός και η διεθνής αβεβαιότητα

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέχεια της ραδιοφωνικής τους συνομιλίας «ένα επίσης γκρίζο σύννεφο είναι αυτό που συμβαίνει στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον: Στα ευρωπαϊκά, το Brexit ήταν κάτι που συνέβη, ήταν προς τα πίσω μας. Μετά έχουμε συσσωρευμένο covid, πόλεμο στην Ουκρανία, το τρενάκι του τρόμου με τις τιμές ενέργειας και τις πηγές εφοδιασμού, τους δασμούς του προέδρου Τραμπ. Τώρα έχουμε τον πόλεμο στο Ιράν. Μεγάλες αβεβαιότητες το πολιτικό πεδίο στην Ευρώπη σε πολύ ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Όλα αυτά τι κάνουν; Αυξάνουν την αβεβαιότητα Όταν αυξάνονται οι αβεβαιότητες, το διεθνές εμπόριο γίνεται πιο δύσκολο και πιο επισφαλές. Και ταυτόχρονα όσοι θέλουν να επενδύσουν, ειδικά σε μακροχρόνιες παραγωγικές επενδύσεις, μπορεί να τις αναβάλλουν». 

Μεταξύ άλλων, τόνισε «(…) Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι ότι ο πληθωρισμός δεν έχει την αποκλιμάκωση που θα θέλαμε και το κομμάτι που είναι η άμεση επίδραση της ενέργειας, αλλά και το ποιο δομικό κομμάτι του δηλαδή έχει περάσει μέσα στο σύνολο της οικονομίας, τις υπηρεσίες, μέσα από τις μεταφορές και μετακινήσεις, αλλά και μέσα από τις πληθωριστικές προσδοκίες. Μπορεί κανείς να πάει να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που πρακτικά να έχει πολύ λίγη συμμετοχή του κόστους ενέργειας (…). Ο πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 0. Τώρα το τζίνι έχει βγει λίγο από το μπουκάλι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό να μαζευτεί. Η ίδια η διαχείριση των προσδοκιών είναι κρίσιμη: να μην θεωρούμε δηλαδή ότι μπορούμε να ζούμε με έναν πληθωρισμό που να είναι υψηλός και με κάποιο μαγικό τρόπο θα έρχεται η κυβέρνηση και θα καλύπτει τα εισοδήματα. Δεν γίνεται αυτό».

Advertisement
Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Μπείτε στις ομάδες του ASTRA TV

Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο