ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε σύσκεψη στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, τι εξετάζεται – Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του λιμανιού στη Μυτιλήνη
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κτηνοτρόφων της Λέσβου, τυροκομικών επιχειρήσεων και παραγόντων του νησιού, την ώρα που η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή για τον πρωτογενή τομέα.
Η συνάντηση έχει στόχο την ενημέρωση για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τον συντονισμό των ενεργειών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στο νησί, που συνδέεται άμεσα με τα περιοριστικά μέτρα λόγω του αφθώδους πυρετού, καθώς έχει απαγορευτεί η διάθεση εκτός Λέσβου γάλακτος, κρέατος και τυροκομικών προϊόντων.
Οι συνέπειες είναι δραματικές: σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι κτηνοτρόφοι, καθημερινά αναγκάζονται να πετούν έως και 250 τόνους γάλακτος, χωρίς μάλιστα να υπάρχει επαρκής υποδομή διαχείρισης, δημιουργώντας σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο.
Τα αιτήματα των παραγωγών – Τι λέει το Υπουργείο
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να βρεθεί λύση ώστε να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους εκτός νησιού, ωστόσο κάτι τέτοιο παραμένει εξαιρετικά δύσκολο λόγω της μεταδοτικότητας της νόσου.
Παράλληλα, θέτουν επιτακτικά την ανάγκη ενίσχυσης των κτηνιατρικών ελέγχων, καθώς και τη δημιουργία εργαστηρίου στη Λέσβο, προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέταση δειγμάτων και να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου.
Από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων, χωρίς περιθώρια χαλάρωσης, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του αφθώδους πυρετού εκτός νησιού.
Στο τραπέζι και λύσεις για παλαιότερα προϊόντα
Στη σύσκεψη εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να δοθεί δυνατότητα διάθεσης παλαιότερων γαλακτοκομικών προϊόντων εκτός Λέσβου, ως ένα πρώτο βήμα αποσυμφόρησης της κατάστασης.
Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις που θα κρίνουν την επιβίωση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων στο νησί.
Συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Υπουργείο
Την ίδια στιγμή, έξω από το υπουργείο έχει συγκεντρωθεί κόσμος, έπειτα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματείων, εκφράζοντας την αγωνία και την πίεση που βιώνουν οι παραγωγοί.





Σε στάση αναμονής οι συγκεντρωμένοι στο λιμάνι της
Την ίδια ώρα για τέταρτη μέρα διατηρούν τον αποκλεισμό του επιβατικού λιμανιού οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, ενώ από εχθές το απόγευμα απέκλεισαν και το εμπορικό λιμάνι για να αποτρέψουν την αποβίβαση των 22 φορτηγών που μετέφερε πλοίο.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διατηρούν την ίδια στάση που διατηρούσαν και τις προηγούμενες μέρες: επιτρέπουν κανονικά στα οχήματα και τους επιβάτες να αποβιβαστούν και να επιβιβαστούν στα πλοία, δεν επιτρέπουν όμως στα φορτηγά και τις νταλίκες. .
Επίσης έχουν ανασταλεί όλα τα δρομολόγια από και προς την Τουρκία ως την Τετάρτη 22 Απριλίου.
Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο αγροτών και όλου του οικονομικού κύκλου της κτηνοτροφίας της Λέσβου στη Μυτιλήνη, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τόσο στη διαχείριση του προβλήματος του αφθώδους πυρετού, όσο και της βιωσιμότητας του κλάδου. Τα μεγάλα τυροκομεία σταμάτησαν να παραλαμβάνουν γάλα δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στους κτηνοτρόφους. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί από όλο το νησί καθώς και οι τυροκόμοι.
Ρεπορτάζ Μαρία Σταθοπούλου, Δέσποινα Αθανασιάδη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
-
LIFESTYLE17 ώρες agoΤίνα Μεσσαροπούλου: Το μήνυμα που έστειλε στο σύζυγό της Γιώργο Μυλωνάκη πριν εκείνος καταρρεύσει (Βίντεο)
-
VIDEO17 ώρες agoΈσπασε βιτρίνα μέσα στη νύχτα – Συνελήφθη 43χρονος με τα κλοπιμαία
-
ΒΟΛΟΣ1 ώρα agoΤροχαίο ατύχημα στη συνοικία Πέτρου και Παύλου
-
LIFESTYLE14 ώρες agoΚωνσταντίνα Σπυροπούλου: Το πολυτελές ταξίδι της παρουσιάστριας στο Μπέβερλι Χιλς και η απρόσμενη συνάντηση με την Αλεσάντρα Αμπρόσιο (Εικόνες)
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες agoΝεκρός 33χρονος μετά από πτώση από ταράτσα πολυκατοικίας
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago“Την ενοχλούσαν σεξουαλικά, δεν ενέδιδε η κόρη μου και εφάρμοσαν σχέδιο”, ξέσπασε ο πατέρας της Μυρτούς
-
ΚΟΣΜΟΣ20 ώρες agoΛίβανος: Δεν επίκειται τηλεφωνική συνομιλία Αούν – Νετανιάχου, παρά τις δηλώσεις Τραμπ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ18 ώρες agoΣταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση του Μυλωνάκη – Τι λένε οι γιατροί για την πορεία της υγείας του









